14.02.2013 | Jiří Veber

Hodnocení akce reprezentace U17: Turnaj pěti zemí v Järvenpää

V únorové reprezentační přestávce jsme se s naším reprezentačním výběrem hráčů do 17 let představili na turnaji pěti zemí ve finském Järvenpää. Zde jsme během čtyř dní sehráli čtyři utkání. V turnaji jsme nezískali ani bod a obsadili páté místo. Před turnajem jsme absolvovali krátké dvoudenní soustředění na Kladně, kde jsme stihli tři tréninkové jednotky.
1. utkání:
ČR - Finsko 3:5 (1:0, 2:1,0:4)
Branky: Karabáček (Zacha), Zacha (Zbořil, Vopelka), Švarc (Hladiš)

Tým Finska oproti třem posledním utkáním, kdy jsme se s nimi střetli na našem území, představil ve svém kádru jedenáct nových hráčů. I přes tyto změny jsme soupeře mohli a měli porazit. Úvod utkání patřil domácímu týmu, který měl lepší nástup i díky našemu vyloučení už v první minutě. Postupem času jsme však hru vyrovnali a začali si vytvářet brankové příležitosti, které jsme nebyli schopni proměnit a soupeři odskočit na větší brankový rozdíl. I přesto jsme do třetí třetiny vstoupili s dvoubrankovým vedením. Špatný pohyb a nedůslednost byly příčnou, že v prvních minutách třetí třetiny jsme o tuto výhodu přišli.  Finové toho využili a během minuty nám vstřelili dvě branky. Od tohoto okamžiku měli zbytek utkání ve své režii. Ukázal se jeden z našich velkých nedostatků, s kterým jsme se potýkali během celého turnaje a to včasný a rychlý přístup k soupeři s kotoučem v našem obranném pásmu.  

2. utkání:
ČR - Švédsko 0:4 (0:1, 0:2, 0:1)

Ve druhém utkání jsme narazili na jeden z nejlepších reprezentačních týmů v této věkové kategorii. Švédové určitě působili nejen herně, ale i opticky vyzráleji. Jejich výškový průměr činil 185 cm. Ač se nezdá podle konečného výsledku, tak jsme proti tomuto výběru odehráli velmi slušné utkání, v kterém jsme si vytvořili až neskutečné množství gólových příležitostí, které jsme nebyli schopni proměnit. Prezentovali jsme se však zlepšenou, aktivnější a důslednější hrou po celém hřišti. Jednalo se především o rychlý přístup našeho prvního hráče k soupeři s kotoučem s reakcí všech jeho spoluhráčů. Bohužel v takových to utkáních rozhodují přesilové hry a oslabení. A zde se naplno projevila vyzrálost hráčů Švédska, kteří využili tři početní výhody.

3.utkání:
ČR - Rusko 0:5 (0:2, 0:1, 0:2)

Tým Ruska byl nad naše síly a od úvodního vhazování nás převyšovali ve všech směrech. Naše hra nesplňovala základní parametry hokeje. Náš tým postrádal pohyb, nasazení, nadšení a hlavně bojového týmového ducha.

4.utkání:
ČR - USA 2:8 (0:1, 1:3, 1:4)
Branky: Jenyš, Jenyš

Nedostatky z předchozího utkání se bohužel projevily i v posledním utkání proti týmu USA, který byl nad naše síly. Převaha týmu USA byla patrná ve všech směrech. Zarážející však bylo, že se jednalo o  přístup k utkání, nasazení, důslednost a herní disciplínu.

Charakteristika herního projevu našeho týmu

Za výkon proti týmům Finska a Švédska jsme se určitě nemuseli stydět. Naši hráči hráli na hranicích svých možností a i díky tomu jsme si dokázali vytvořit nevídané množství šancí, bohužel bez gólového efektu. Další dvě utkání proti týmům Ruska a USA působila, jako když se střetli týmy hrající dospělý a dětský hokeji. Zarážející však byl přístup, nasazení a samotná hra našich hráčů v utkáních. Z herního hlediska naši hráči měli největší problém s rychlým a aktivním přístupem k soupeři s kotoučem.

Herní projev soupeřů

Finsko
Hráči týmu Finska, jako vždy měli výborné bruslení, manévrování s kotoučem na malém prostoru. Zvládání měnění rytmu hry.

Švédsko
Určitě patří v této věkové kategorii k nejlepším. Hrají kompaktně, jak v obraně, tak v útoku. V individuálních činnostech, jako je bruslení, vedení osobních soubojů, kontrola kotouče, (kontrolovaná)střela by se daly dělat metodické příručky. Jejich hráči jsou nejen fyzicky, ale hokejově vyzrálejší než naši hráči.

Rusko
V mládežnických týmech jednoznačně zapracovali na taktické stránce a disciplíně. Jinak jeto obrovská země s nepřeberným počtem hokejových talentů. Vynikali v udržení se na kotouči (kontrola kotouče), v přechodu přes bránícího hráče v situacích 1 na 1, v rychlosti bruslení.

USA
Silově výborně připravené mužstvo. Předváděli klasický zámořský styl, založen na jednoduchosti a přímočarosti podložen výbornou fyzickou připraveností s výtečnými individuálními schopnostmi. Výborné silové bruslení. Zvládání situací 1 na 1, jak z pohledu útoku, tak obrany. Dovednost přečíslování v herních situacích, jak v útoku, tak v obraně.

Doporučení do klubů

Stále zde opakujeme stejná doporučení:
  • síla dolních končetin
  • přihrávka (přesnost, tvrdost), zpracování
  • střelba (razance, přesnost)
  • řešení rovnovážných situací jak z pohledu útoku, tak obrany (kontrola kotouče, práce holí)
  • praktikovat cvičení pod tlakem/bez tlaku
  • dbát na intenzitu v daných cvičeních