14.05.2013 | David Jahoda

Hodně nám pomohl zápas s Kanadou, tvrdí probuzený střelec Tomáš Fleischmann

S T O C K H O L M – Na šampionátu se mu doteď stejně jako celému národnímu mužstvu příliš nedařilo, ovšem poslední zápas už byl jiný. Tomáš Fleischmann dostal šanci v první pětce vedle Tlustého a posily Plekance. Trenéru Hadamczikovi se odvděčil dvěma brankami, které odstartovaly českou střelnici 7:0 v zápase o čtvrtfinále proti Norsku.
Důležitý zápas o čtvrtfinále jste zvládli nečekaně hladkým způsobem. Co vedlo k tak jednoznačné výhře?
Myslím, že nám
hodně pomohl zápas s Kanadou, ze kterého jsme si výkon přenesli do utkání proti Norsku. Góly, které jsme na začátku zápasu dali, nám pomohly, abychom dohráli duel poměrně v klidu a přidali ještě více branek.

Právě o první dvě trefy českého celku jste se postaral vy. Znamenaly vaše první body na turnaji. Během šampionátu se na vás kvůli vašim výkonům snesla kritika, berete ty góly jako zadostiučinění?
To určitě ne. Už pomalu přemýšlím nad dalším zápasem, který přijde za dva dny (čtvrtek 14:45 - čtvrtfinále proti Švýcarsku). Nezáleží na tom, jestli dám nebo nedám gól, důležité je zvítězit. Jdeme dál a uvidíme, jak to bude.

Plekanec s Tlustým nastupovali během výluky NHL spolu za Kladno. Třetím hráčem v jejich útoku byl Jaromír Jágr. Nahradil jste ho poměrně dobře, co myslíte?
S Jágrem mě vůbec nemůžete srovnávat. Ale je fakt, že s Plekym (Tomáš Plekanec) se hraje opravdu dobře. Podle mě je nejlepší český centr, takže potom je to pro mě jednodušší. Je prostě skvělý hokejista.

Jak hodnotíte vystoupení druhé posily pro rozhodující fázi turnaje obránce Marka Židlického?
Je hodně silný na puku, takže vzadu dává naší hře klid. Umí přihrát puk přesně na hokejku, což týmu jenom pomůže.

FOTO: Michal Eger