13.05.2012 | Martin Lísal, Miroslav Klimeš

Francouzi živí naději na play-off, oba nováčci z elitní skupiny sestupují

S t o c k h o l m - Předposlední hrací den v základních skupinách přinesl rozuzlení takřka všech zásadních tajenek - kromě jediné. Výhra Francie nad Běloruskem znamená, že v přímém utkání o poslední postupové místo do čtvrtfinále se Francouzi utkají se Slovenskem - musí vyhrát za tři body. Jasno je naopak o obou sestupujících. Po večerních prohrách se definitivní potvrzení nepříjemného ortelu dozvěděli oba nováčci v elitní skupině - Itálie a Kazachstán. Jistotu záchrany tak mají Dánové, kteří porazili Lotyše a sebrali jim naději na vyřazovací boje. V těch si nakonec zahraje tým Norska.

Dánové zlomili Lotyše v prostřední části a připravili je o naději na play-off

Dánové v dosavadním průběhu turnaje nepředváděli špatné výkony, ale nedokázali žádný ze zápasů dotáhnout do vítězného konce a stále tak nad nimi visela hrozba sestupu. Naopak Lotyši ještě živili naději na play-off, museli by ovšem vyhrát. Úvod zápasu tomu odpovídal, ani jeden ze soupeřů nechtěl udělat chybu. Aktivní Lotyši zasypali soupeře osmnácti střeleckými pokusy, blíže k brance byli ovšem paradoxně Dánové, kteří stříleli „jen“ desetkrát, ale zato nebezpečněji. Masalskis se měl co ohánět.

Ve druhé třetině byl blizoučko ke gólu Meija, který odražený kotouč poslal na břevno Andersonovy branky. Z následující akce ovšem udeřilo na druhé straně – kapitán Dánů Morten Green přejel modrou čáru a střelou pod břevno otevřel skóre utkání. To byl pro Lotyše šok a Dánové jejich rozpoložení hodlali využít k další změně skóre, nicméně skvělý Masalskis držel naděje pobaltské země v reálné rovině. Jenže – ve 34. minutě byl faulován Madsenem a následky se projevily těsně poté, co se Morten Madsen vrátil z trestné lavice – zraněním limitovaný Masalskis nedosáhl na jeho střelu a bylo to 0:2.

Do poslední části hry už dlouholetý lotyšský hrdina ani nenastoupil, jeho místo zaujal Jučers. Lotyši se snažili o zdramatizování zápasu, ale přes pozornou obranu Dánů se prokousávali těžko. Co prošlo, to zlikvidoval skvělý Andersen, který se vyznamenal zejména při střele Berzinše – tu vykopl betonem. Lotyši si ještě v závěru zahráli přesilovku, umocněnou odvoláním brankáře, ale skóre se již neměnilo. Hrdina Andersen si připsal nakonec 35 zákroků a významně tak přispěl k první dánské výhře na turnaji. A nakonec i k záchraně, jak se ukázalo večer.

Lotyšsko – Dánsko 0:2 (0:0, 0:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 25. Green (Hardt), 36. Madsen (Eller).

Rusové nezaváhali ani v posledním utkání, Itálie sestupuje

Rusům už v utkání o nic nešlo, Italové stále živili teoretickou naději na záchranu, museli by ovšem utkání dotáhnout k výhře a ještě doufat v zítřejší klopýtnutí Dánů. Naděje tedy spíše v rovině fantazie, ovšem Itálie o ni příkladně bojovala. Podporován jistě chytajícím Tragustem se outsider prezentoval sympatickým výkonem a s Rusy dlouho držel krok. Nerozhodný stav ovšem nakonec zlomil po jedenácti minutách hry Pavel Dacjuk, na straně Italů byl nejblíže brance Fontanive, ale nadvakrát neuspěl.

Do druhé třetiny Rusové prostřídali gólmana, Varlamova nahradil Birjukov. Italové měli několik náznaků, ale všem bylo jasné, že poněkud úsporně bruslící sborná zápas dříve nebo později rozhodne. To se stalo v rozmezí čtyř minut, kdy skóroval nejprve po rychlém brejku Jevgenij Kuzněcov a poté s pomocí teče italského obránce Jevgenij Birjukov. Italové si nicméně hodlali zápas a turnaj užít až do konce a nadále se sympaticky snažili o zteč ruské obrany.

Ve třetí třetině dokonce Tudin nastřelil tyč a Birjukov se i nadále měl co ohánět, protože Rusové za jasného stavu pochopitelně nijak nehýřili nasazením. I tak se jim povedlo zvýšit, jeden z italských beků smolně upadl za brankou a po rychlé přihrávce prostřelil Tragusta Alexander Popov. Italové nakonec nulu na střeleckém kontě neumazali, blízko k brance ale byl Iori, který z otočky střílel těsně vedle. Pro Italy tedy výsledek 0:4 znamenal potvrzení toho, co už před zápasem tušili – jejich účinkování mezi hokejovou smetánkou po roce zase končí.

Itálie – Rusko 0:3 (0:1, 0:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 11. Dacjuk (Kuzněcov), 25. Kuzněcov (Kuljomin, Nikitin), 29. Birjukov J. (Malkin, Pěrežogin), 54. Popov (Pěrežogin).

Francie drží naději na čtvrfinále

V prvním zápase dnešního dne se utkalo Bělorusko s Francií. Bělorusko již bez teoretické naděje na postup do vyřazovacích bojů již nemělo o co hrát. Naopak Francouzi stále živili naději a v případě výhry nad Bělorusy a v posledním zápase se Slováky postoupí do čtvrtfinále. Francouzi ale roli favorita v první části hry nepotvrzovali a ze hry mělí více Bělorusové. Těm se podařilo i dostat do vedení, když Alexej Kaljužnyj po velkém tlaku usměrnil puk za záda Hueta. Francie se po inkasované brance probrala a měla několik příležitostí, jenže Koval v brance Bělorusů odmítal vyrovnání.

Převaha Francie pokračovala i po první přestávce, dopláceli však na svou nedisciplinovanost a častým vyloučením se obírali o možnost vyrovnat. To se jim podařilo až v závěru druhé třetiny, kdy přihrávku zpoza branky z mezikruží zužitkoval Kevin Hecquefeuille. Při této brankové akci se zranil Koval v brance Bělorusů a mezi tři tyče se musel postavit Dmitrij Milčakov, který byl na začátku turnaje napsán až jako třetí brankář.

Pokud chtěla Francie pomýšlet na čtvrtfinále, musela v posledním dějství vsítit branku a neinkasovat. To byl pro unavené Francouze složitý úkol a více šancí měli na svých holích hokejisté Běloruska. Ti ale nakonec 77 vteřin před koncem třetiny propadli v obraně a tři Francouzi se řítili proti jedinému obránci Běloruska. Tuto akci zakončoval přesně Yohann Auvitu a udržel tak před posledním utkání ve skupině naděje na postup do další fáze turnaje.

Bělorusko – Francie 1:2 (1:0, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 9. Kaljužnyj (Ugarov, Korobov) - 38. Hecquefeuille (Bachet, Bellemare), 59. Auvitu (Stephane Da Costa, Bellemare)

Finsko si poradilo s Kazachy a poslalo je do Divize 1A

Kazachstán v utkání s Finskem potřeboval vyhrát, aby se udržel v elitní skupině a černého Petra tak posunul na Bělorusy. Finové byli v úvodní části lepším celkem, bohužel pro ně nedokázali své vyložené šance proměnit a Kolesnik v brance Kazachů předváděl obdivuhodný výkon. Do šaten se tedy odcházelo za bezbrankového stavu.

V druhé třetině Finové pokračovali v dobrém výkonu a hlavně první pětka si dokázala vytvářet gólové šance a narozdíl od první třetiny je už i proměňovala. Ve 24. minutě otevřel skóre Jussi Jokinen v přesilové hře. V době, kdy se utkání zlomilo do své druhé poloviny měli pořadatelé letošního šampionátu dvojnásobnou přesilovku a tu využil Mikko Mäenpää. Dvě minuty před koncem druhé třetiny zaúřadovala znovu první lajna a po bleskové akci zvýšil na 0:3 Valtteri Filppula.

Po druhé třetině bylo o přísunu bodů na finské konto rozhodnuto a po čtvrtém gólu Finska v úvodu třetí třetiny, který vsítil Valtteri Filppula ukazovala světelná tabule už skóre 0:4. Finové pak hodně ubrali na tempu a šetřili se, toho Kazaši využili a v 50. minutě Konstantin Puškarev sebral Vehanenovi čisté konto.

Kazachstán – Finsko 1:4 (0:0, 0:3, 1:1)

Branky a nahrávky: 50. Puškarev (Upper, Novopašin) - 25. Jokinen (Mäenpää, Filppula), 32. Mäenpää (Hietanen, Filppula), 38. Filppula (Kiiskinen, Koivu), 42. Filppula (Koivu, Hietanen)