04.01.2014 | Ladislav Vácha

Finsko překvapivě slaví zlato, bronz znovu ukořistili Rusové

Mistrovství světa dvacetiletých ve švédském Malmö je u konce. Skandinávské finále překvapivě ovládli Finové, kteří v prodloužení přetlačili domácí Tre Kronor. Bronzové medaile opět slaví sborná, která udolala těsně Kanadu. Z elitní skupiny sestupuje po porážce od Němců nováček z Norska.

Německo houževnatého nováčka z Norska nakonec přetlačilo

Poslední hrací den světového šampionátu načal souboj o udržení v elitní skupině, v němž se střetli Němci s Norskem. Po dvou zápasech byl stav vyrovnaný 1:1, rozhodnout tak musel až třetí duel.

V úvodní dvacetiminutovce to dlouho vypadalo, že do kabin se půjde za bezbrankového stavu. Těsně před sirénou ale rozjásal Německo Frederik Tiffels, jenž z pohotové dorážky propálil gólmana Svendsena.

Skandinávci znovu předváděli to, co je zdobilo po celý turnaj. Nedávali svou kůži lacino a bojovali ze všech sil. Černé orlice však znovu srazily svého soupeře do kolen v poslední minutě třetiny, když opět zaúřadoval elitní útok. Leon Draisaitl namazal kotouč mezi kruhy na Dominika Kahuna a rodák z České republiky zamířil přesně.

Na začátku třetího dějství si vybral slabší chvilku norský gólman Joachim Svendsen, který byl po celý turnaj svému týmu velkou oporou. Betony mu propadla nepovedená rána Patricka Kloppera a Němci vedli už o tři góly. Jiskřičku naděje vykřesal pro seveřany v 55. minutě Magnus Fischer, ale na víc už se Norové nevzmohli. V elitní skupině je tak nahradí postupující Dánsko. 

Německo – Norsko 3:1 (1:0, 1:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 20. F. Tiffels (Draisaitl), 40. Kahun (Draisaitl, F. Tiffels), 44. Klopper (Filin, Wagner) – 55. Fischer (Henriksen, Nielsen).

Kanadě podruhé za sebou uzmuli bronz Rusové

Reprízu boje o bronz zahájilo mnohem lépe Rusko, kterému hodně pomohlo štěstí. Už ve 4. minutě se ujalo vedení, když nahození Michaila Grigorenka letělo mimo kanadskou bránu, ale za záda vlastnímu brankáře nešťastně srazil kotouč svou bruslí obránce Matt Dumba. A s javorovými listy to brzy vypadalo ještě hůře, když se ve 15. minutě trefil hezkou zápěstní střelou Eduard Gimatov.

Prostřední část se odvíjela jednoznačně podle kanadské režie. Mladíci ze zámoří si vytvořili spoustu obrovských šancí, ale snížení jim nebylo přáno. Mohla za to nejen mizerná koncovka, ale také skvěle chytající ruský gólman Vasilevskij.

V závěrečném dějství už se fanoušci, kteří přijeli podpořit svůj tým do Evropy až zpoza "velké louže", mohli naplno radovat, když na nejtěsnější rozdíl snížil pohotovou tečí Josh Morrissey. Víc už ale sborná svému soupeři nedovolila a podruhé za sebou ukořistila po boji s javorovými listy 3. místo. Naopak Kanada prožila další hořké zklamání, když znovu nedosáhla na žádný cenný kov.

Kanada – Rusko 1:2 (0:2, 0:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 48. Morrissey (Hudon, Pelech) – 4. Grigorenko, 15. Gimatov (Mironov).

Finové šokovali po napínavé bitvě domácí Švédsko

Prestižní skandinávské derby odstartovali mnohem lépe mladíci ze země tisíce jezer, když už po osmadvaceti sekundách šokoval po strop zaplněnou Malmö Arenu gólovou střelou od modré čáry obránce Esa Lindell. Domácí reprezentace si vytvořila spoustu obrovských šancí, ale střelecké trápení nezlomila.

Ve druhé třetině se obrázek hry nezměnil. Tři korunky stále hýřily nebezpečím, zatímco Suomi se soustředily na bránění nejtěsnějšího vedení. Ve 28. minutě už ale natřískané ochozy slavily, když dělovka Lucase Wallmarka orazítkovala tyčku a zapadla za záda bezmocného brankáře Sarose. Švédská euforie však brzy vzala za své, už za 45 sekund vrátil Finsku vedení kanonýr Saku Mäenalanen.

Ve třetí části se Švédsko hnalo za vyrovnáním, ale v cestě mu stála obětavá finská obrana v čele s fantasticky chytajícím Juusem Sarosem. Kouzlo maskovaného muže Suomi pominulo až v 51. minutě, kdy pumelice Christiana Djoose proletěla nepřehlednou hradbou těl v předbrankovém prostoru a doplachtila pod horní tyčku.

Spokojená Malmö Arena se těšila, že Tre Kronor strhnou vítěznou euforii na svou stranu v prodloužení, ale opak se stal pravdou. Krásnou individuální akci předvedl Rasmus Ristolainen, jenž si vybruslil nikým neatakovaný z rohu pásma až před brankoviště, odkud pod Danskův beton vystřelil Finům překvapivé zlaté medaile.

Švédsko – Finsko 2:3pp (0:1, 1:1, 1:0 – 0:1)
Branky a nahrávky: 28. Wallmark (Bengtsson, Djoos), 51. Djoos (Wallmark, Collberg) – 1. Lindell (Mäenalanen, Teräväinen), 29. Mäenalanen (Teräväinen, Lehkonen), 70. Ristolainen (Teräväinen, Vainonen).