17.05.2017 | Richard Müller

Finové vyřadili Spojené státy, postoupila i favorizovaná Kanada a Švédsko

Po dni volna a přesunech týmů začaly v Paříži a Kolíně nad Rýnem vyřazovací souboje. Na programu celého hracího dne byly všechny čtyři zápasy čtvrtfinále. Své dějiště šampionátu změnily týmy Finska a Kanady, které se přesunuly do Německa a Švédsko s Ruskem, jejichž kroky mířily do francouzské metropole. Kromě odpoledního souboje Ruska s Českem se v AccorHotels aréně potkalo Švýcarsko se Švédskem. V kolínské hale LANXESS nejprve změřily síly Spojené státy s Finskem, a po nich hned domácí Němci s favorizovanou Kanadou. Týmů stálo na začátku osm a brány semifinále mohly protnout pouze čtyři z nich.

Rusko – Česko 3:0 (2:0, 0:0, 1:0)

Posledním dnem mistrovství světa byl čtvrtek i pro svěřence trenéra Jandače. Ti, i přes dobrý nástup do utkání, dostali v první třetině dva góly po zbytek zápasu už ve svých řadách žádného úspěšného střelce nenašli. Sborná si nakonec zpátky do Kolína nad Rýnem odvezla postup do semifinále a třígólový skalp českého národního týmu. Více o zápase v našem článku zde.

Branky a nahrávky: Orlov (S. Plotnikov, Antipin), 14. Kučerov (Kuzněcov, Antipin), 54. Panarin (Kučerov, Kuzněcov).

USA – Finsko 0:2 (0:0, 0:1, 0:1)

Oba týmy dobře věděly, že prohra znamená jistý konec, a podle toho také vypadal vývoj zápasu. Největší rozruch způsobila v osmé minutě Hietanenova střela do tyče. Přestože Američané byli mírně střelecky aktivnější, tak i druhá příležitost byla na hokejkách Finska. Howard musel tentokrát rychle natáhnout beton před brankovou čáru. Finové se gólu dočkali, a to na začátku druhé dvacetiminutovky. Skóre zápasu otevřel Mikko Rantanen, jenž napodruhé dostal puk do brány. Po vstřelené brance Finové tak trochu převzali iniciativu, ale k navýšení skóre se během zbytku třetiny nedostali, a tak se s těsným náskokem šlo do závěrečného dějství. Po sedmi minutách třetí třetiny ujeli obraně Aaltonen s Kemppainenem. Druhý jmenovaný dostal přihrávku před odkrytou klec a přiblížil svůj tým k postupu. USA vsadilo vše na útok, ale vytoužené branky se nedočkalo, v závěru nevyšlo Spojeným státům ani power-play a s turnajem se loučí.

Branky a nahrávky: 22. Rantanen (Savinainen, Aho), 47. Kemppainen (J. Aaltonen).



Švýcarsko – Švédsko 1:3 (1:1, 0:1, 0:1)

Švédové se dostali do velmi rychlého vedení hned po čtyřech minutách hry, kdy využil odkryté části klece Bäckström. Tre konnor si drželi dále svoje tempo, ale ve 13. minutě je zaskočil Gaetan Haas, který dostal puk mezi betony Lundqivsta. Až do poloviny utkání bylo skóre vyrovnané a pak se dokázal odpoutat od osobního strážce William Nylander a nasměroval puk na Genoniho, který špatně sevřel betony a puk se dostal za brankovou čáru. Pojistku přidali Švédové ve 44. minutě. Alexander Edler využil odraženého kotouče a bylo téměř rozhodnuto. Závěrečná snaha Švýcarů už branku nepřinesla a Švédsko se stalo dalším účastníkem semifinále.

Branky a nahrávky: 13. Haas – 5. Bäckström (Lindberg, W. Nylander), 34. W. Nylander (Ekman-Larsson), 44. Edler (J. Lundqvist).

Kanada – Německo 2:1 (1:0, 0:0, 1:1)

Kanada byla hned od prvních minut střelecky aktivnější, ovšem Německu se dařilo bránit téměř celou úvodní dvacetiminutovku. Javorové listy se dočkaly gólu v závěru první třetiny. Mark Scheifele sjel před bránu a umístil kotouč ke vzdálenější tyči. Kanada si udělala během druhé části na kolínském ledě sřelnici a podle očekávání padla i druhá branka z hokejek severoameričanů. Jeff Skinner sebral odražený kotouč a bekhendem jej poslal do odkryté brány. Kanada pokračovala dál ve svém tlaku, a dokonce dostala možnost přesilovky. Ta ale přinesla opačný efekt. Němci se čtyřmi hráči v poli snížili na 2:1, když Seidenberg ujel sám a blafákem zakončil k pravé tyči. Ve zbylých sedmi minutách už překvapení nepřišlo a Kanada si těsným výsledkem uhájila vítězství a postupuje dále.

Branky a nahrávky: 18. Scheifele (R. O'Reilly, Marner), 39. Skinner (Matheson, Scheifele) – 54. Y. Seidenberg (Ehrhoff).

Složení semifinálových dvojic

Semifinálové zápasy se odehrají v sobotu 20. 5. v Kolíně nad Rýnem od 15:15 a 19:15.

Finsko – Švédsko
Kanada – Rusko