06.05.2012 | Martin Lísal

Finové, Rusové a Švýcaři stoprocentní, Slovensko bez bodu

S t o c k h o l m - Třetí hrací den šampionátu měl na programu hned šest utkání. Jedno z nich přineslo první překvapení – Italové porazili v prodloužení Dány. Finové, Rusové a Švýcaři dokázali podruhé zvítězit, díky čemuž zůstávají Slováci, Norové a Bělorusové nadále bez bodu. Francie přetlačila v souboji nejslabších týmů helsinské skupiny Kazachstán a ve zbylém duelu udolali Lotyši Němce, čímž hned v úvodu turnaje zamotali stockholmskou skupinu.

V záchranářském duelu porazila Francie Kazachstán

Ačkoliv oba soupeři hráli teprve druhé zápasy na šampionátu, dal se duel rozhodně označit jako klíčový – výhra za tři body totiž slibovala obrovskou naději na záchranu v elitní skupině. Lépe za tímto cílem vykročili Francouzi – nejprve v přesilové hře otevřel skóre Hecquefeuille, o tři minuty později zvýšil Besch a v další přesilovce se prosadil Sacha Treille. Na branky bohatou první třetinu zakončil gólem naděje Krasnoslobodcev.

Ve druhé části vrátil nejprve Desrosiers Francouzům tříbrankové vedení, pak ale Sacha Treille hrubým faulem zranil Starčenka, inkasoval pětiminutový trest a značně tím Francii zdánlivě jasný zápas zkomplikoval. Kazaši v početní výhodě skórovali jednou, prosadil se Polišuk.

Hned v úvodu třetí třetiny navíc Žajlauov nadvakrát překonal Hueta a z duelu bylo rázem drama. Kazaši měli navíc výhodu přesilové hry, ale další branku už nevsítili, naopak – osm minut před koncem uťal jejich snažení Bellemare a svou druhou přesilovkovou trefou pečetil výsledek Hecquefeuille. Francie tak rázně vykročila za záchranou.

Francie – Kazachstán 6:3 (3:1, 1:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 9. Hecquefeuille (Meunier, Desrosiers), 12. Besch (Meunier), 15. Treille S. (Da Costa S., Bellemare), 28. Desrosiers (Treille Y., Meunier), 52. Bellemare (Guttig, da Costa S.), 57. Hecquefeuille (Desrosiers, Auvitu) - 18. Krasnoslobodcev (Dudarev, Starčenko), 34. Polišuk (Troščinskij, Savčenko), 41. Žajlauov (Dudarev, Novopašin).

První překvapení turnaje - Italové zaskočili Dány

Oba soupeři v prvním utkání šampionátu podlehli a nedali ani gól, byl to tedy tak trochu souboj o sebevědomí. V jeho úvodu byli Dánové hokejovější, ale v 15. minutě se paradoxně radoval soupeř, a to hned dvakrát. Nedůrazu v obraně Seveřanů využili Ansoldi a de Marchi, vedení 2:0 Italům vydrželo až do přestávky.

O přestávce musela být v kabině Dánů pořádná bouřka, neboť na soupeře doslova vlétli a dočkali se odměny. Eller hned v úvodu druhé třetiny snížil a o čtyři minuty později vyrovnal Jesper Jensen. Při Italech stálo i štěstí, neboť Frans Nielsen orazítkoval povedenou ranou břevno. A ještě to nebylo vše, aktivní Jesper Jensen  využil hrubky v italské defenzivě a poprvé v duelu poslal Dány do vedení. To však vydrželo jen tři minuty, podruhé se trefil i de Marchi a bylo zase srovnáno.

Třetí třetina přinesla řadu šancí na obou stranách, rozhodnout mohl Scandella, ale v individuální akci neuspěl. Italové nevyužili dvě přesilové hry a zápas tak dospěl do prodloužení. V něm se Scandella na druhý pokus dočkal a rozhodl tak o překvapivé výhře Italů 4:3.

Dánsko – Itálie 3:4p (0:2, 3:1, 0:0 – 0:1)

Branky a nahrávky: 21. Eller (Nielsen F., Jensen Jesper B), 25. Jensen Jesper (Green, Nielsen D.), 32. Jensen Jesper - 15. Ansoldi (Scandella), 15. de Marchi (Fontanive), 34. de Marchi (Scandella, Plastino), 61. Scandella.

Finové pojali turnaj fotbalově, i Slováky porazili 1:0

Oba soupeři provedli před utkáním změnu v brankovišti - domácí Finsko nasadilo po hubené výhře 1:0 nad Bělorusy do branky Vehanena, Slováci  po prohře s Kanadou Laca. V první třetině pak svého soupeře přestříleli v poměru 12:9, ale paradoxně po velké šanci Hudáčka inkasovali – trefil se Pesonen. Výsledkem 1:0 skončila i první třetina.

 I ve druhé části byli střelecky aktivnější Slováci, ovšem na jistě chytajícího Vehanena nevyzráli a to nakonec platilo pro celý zápas, po Lehtonenovi si i Vehanen připsal čisté konto. Laco v brance Slovenska byl také velkou oporou, vytáhl se zejména proti sólové akci Koiva a stejně jako Vehanen byl vyhlášen nejlepším hráčem svého týmu. Finové tedy slavili druhé vítězství 1:0 a pro úvod turnaje tak zvolili velice úsporný režim. Naopak Slováci podruhé prohráli o jediný gól. Zajímavostí je, že Finsko na mistrovsví světa neinkasovalo branku již 152 minut (naposledy se proti obhájcům titulu prosadil ve druhé třetině loňského finálového utkání Pääjärvi - Svensson).

 Finsko – Slovensko 1:0 (1:0, 0:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 8. Pesonen (Granlund).

Rusové na turnaji podruhé zvítězili, Norům zbyl pocit křivdy

Nory čeká na úvod turnaje náročný trojboj, jehož druhou částí byl souboj s Ruskem. V úvodních dvaceti minutách byl favorit hokejovější, ale Seveřané kousali, dobře bránili a skóre tak zůstalo bezbrankové.

Změnilo se až dvě minuty po přestávce, kdy využil přesilovou hru Pavel Dacjuk. V další početní výhodě se prosadil Denisov a zdálo se, že je o osudu utkání jasno. Jenže Norové se nevzdali, zvýšenou aktivitou si vynutili dva ruské fauly a ve výhodě pěti proti třem propálil Varlamova Ask. A to nebylo vše, v pokračující přesilovce vyrovnal Skröder. Pak ale přišel moment, o kterém se bude dlouho diskutovat – rozhodčí totiž branku z nepochopitelného a nikým neodhaleného důvodu neuznali. Pocit křivdy v Norech umocnil ještě následný gól Kuljomina. Nicméně jako správní bojovníci se zvedli a Holös zvládl znovu snížit na rozdíl jediné branky.

 Ovšem čtvrtou ránu zasadil soupeři v úvodu poslední části hry Pěrežogin, což Nory na notnou chvíli uzemnilo. V řadě šancí ale Rusové neuspěli a mohli pykat, když Thoresen nastřelil šest minut před koncem tyč. Na výsledku se však už nic nezměnilo, Rusko si připsalo druhé vítězství na turnaji.

Rusko Norsko 4:2 (0:0, 3:2, 1:0)

Branky a nahrávky: 22. Dacjuk (Kalinin, Jemelin), 28. Denisov (Medveděv, Kuzněcov), 33. Kuljomin (Malkin), 41. Pěrežogin (Malkin) - 31. Ask (Holös, Thoresen), 36. Holtet (Holös, Skröder).

I Švýcaři na turnaji uspěli podruhé, Bělorusům se vidina čtvrtfinále vzdaluje

Švýcary hřálo první úspěšné utkání a do zápasu vlétli s vervou. Kovala zasypali v úvodní třetině devatenácti ranami a běloruský gólman dvěma z nich neodolal, autorem obou byl Moser. Jenže mezi tyto trefy se vklínila jediná běloruská střela a i ta skončila gólem – Ugarov zajistil, že gólman Stephan neměl po úvodní dvacetiminutovce zrovna nejlepší statistiky.

A druhá třetina nebyla zprvu pro něj lepší, dvě minuty po jejím začátku vyrovnal Kolcov. Jenže pak už se Stephan rozhodl, že toho bylo dost, a navzdory zvýšené střelecké aktivitě Bělorusů už žádný kotouč za svá záda nepustil a lapil i trestné střílení Grabovského. Naopak Koval na druhé straně nestačil dvanáct minut před koncem na střelu Romyho. Jak se ukázalo, byl to gól vítězný – Bělorusům už nepomohla ani závěrečná power-play.

Švýcarsko – Bělorusko 3:2 (2:1, 0:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 7. Moser (du Bois), 12. Moser (Romy, Brunner), 48. Romy (Brunner) - 11. Ugarov (Stěpanov, Denisov), 22. Kolcov (Korobjov, Kaljužnyj).

Lotyši přetlačili Němce a slaví první výhru

Utkání sledovaly početné skupinky fanoušků obou soupeřů, což mu dodalo na atraktivitě. K té přispěla i řada chyb a z nich pramenících šancí. Po jedné takové se dostala k puku první formace Lotyšů a Indrasis si před brankou dovedl poradit. Když pak Širokovs před prázdnou brankou nezvládl zkrotit skákavý puk, skončila první třetina výsledkem 1:0.

Na začátku druhé zaúřadovala opět Spruktsova řada, po jejíž souhře se prosadil Mikelis Redlihs. Pak ale Lotyši vyklidili pole a Němcům se povedlo srovnat – Masalskise překonal nejprve Tripp a osm minut po něm i Hospelt. Rozhodnutí padlo sedm minut před koncem – Daugavinš našel od mantinelu Širokovse a ten se po řadě šancí konečně trefil. Bylo to v přesilové hře, kterých v korektně vedeném utkání jinak moc nebylo. Lotyši tak mohli oslavit první výhru a stockholmská skupina se tak zase trochu více zamotala.

Německo – Lotyšsko 2:3 (0:1, 2:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 25. Tripp (Hospelt, Lavalée), 33. Hospelt (Reimer, Gogulla) - 12. Indrasis (Sprukts, Galvinš), 24. M. Redlihs (Sprukts, Indrasis), 53. Širokovs (Daugavinš).