15.04.2017 | Věra Novotná

Finové nezaváhali, Kanada a USA prožily drama

V rámci třetího dne se odehrály čtyři duely. Finové nedali šanci Švýcarům a zvítězili 5:1. Slovenští hokejisté potrápili Kanadu a poslali zápas do prodloužení, v něm ale úspěšní nebyli a prohráli 3:4. O drama bylo zaděláno i v dalším duelu skupiny B, v němž změřily své síly USA a Rusko, dramatickou přestřelku ovládly Spojené státy poměrem 5:4. Český celek dotahoval dvougólovou ztrátu proti Švédsku, zápas ale do vítězné tečky dovést nedokázal. (Foto: Juniorský hokej)

Skupina A

Finové i Švýcaři své úvodní duely zvládli, šlo tedy nyní o to, kdo si stále zachová na turnaji svou neporazitelnost. Reprezentanti Suomi zaznamenali v první třetině dva přesné zásahy, o něž se postaral Linus Nyman. Švýcaři se hnali za vyrovnáním, ale brankář Luukkonen vytáhl několik dobrých zákroků. Druhá třetina přinesla vyrovnání hry a švýcarský brankář Zaetta držel dlouho svůj tým a mařil jeden pokus soupeřů za druhým, ale na střelu, již vyslal Jesperi Kotkaniemi, byl krátký a nestačil ani na přečíslení tři na jednoho, které zakončil Joni Ikonen. V polovině poslední třetiny se radovali z branky i reprezentanti Švýcarska, kdy po velké přestřelce před brankovištěm našel volný puk Nicolas Müller, ale ihned z protiútoku navyšoval finské vedení Otto Latvala, jenž potvrdil vítězství Finska v poměru 5:1.

Finsko – Švýcarsko 5:1 (2:0, 2:0, 1:1)
Branky: 8. Nyman, 17. Nyman, 33. Kotkaniemi , 34. Ikonen, 48. Latvala – 48. Müller

Pořadatelé letošního šampionátu narazili ve svém druhém zápase na výběr Kanady. Slovenští hokejisté se za mohutné podpory diváků ujali vedení poté, co Adam Liška našel kotouč pod ležícím kanadským brankářem a dotlačil jej za brankovou čáru. V posledních dvou minutách prvního dějství ale Kanada třemi rychlými góly utkání otočila. Nejprve si Kyle Olson počkal na odražený puk, poté skvěle zakončil svůj samostatný únik Stylianos Mattheos a obrat dokonal střelou do horního rohu branky Isaac Ratcliffe a vyhnal brankáře Sklenára z branky. Jeho náhradník Kostelný se činil, i díky jeho zákrokům a úspěšné střele Patrika Hrehorčáka se hokejisté Slovenska dostali znovu na dostřel. Ve třetí třetině rozjásal slovenské příznivce Adam Liška, který si najel ve druhé vlně a přesně trefil odražený puk. Stav 3:3 vydržel až do 60. minuty a následovalo prodloužení. V něm byly úspěšnější javorové listy, o jejichž vítězství rozhodl Stylianos Mattheos.

Kanada – Slovensko 4:3pp (3:1, 0:1, 0:1 – 1:0)
Branky: 19. Olson, 19. Mattheos , 20. Ratcliffe, 68. Mattheos – 9. Liška, 37. Hrehorčák, 43. Liška.

Skupina B

Souboj dvou silných celků, slibující velkou hokejovou bitvu, začali lépe reprezentanti sborné, když se gólem v oslabení prezentoval v první třetině Pavel Koltygin. Američané ale zapnuli své rychlostní motory na vyšší stupeň. Díky dvěma brankám z hole Ryana Poehlinga, jenž se rovněž jednou trefil při vlastní početní nevýhodě, a jednomu gólu Granta Mishmashe utkání otočili. Třetí třetina byla opravdovou bitvou. Josh Norris a Quinton Hughes navyšovali náskok USA již na 5:1, ale Rusové se dostali třemi přesnými zásahy na dostřel jediné branky, svou stíhací jízdu ale již nedokonali.

USA – Rusko 5:4 (0:1, 3:0, 2:3)
Branky: 34. Mishmash, 37. Poehling, 40. Poehling, 42. Norris, 50. Barratt - 11. Koltygin, 46. Bicadze, 57. Slepec, 58. Čechovič

Po vstupním utkání, v němž čeští mladíci porazili výběr Běloruska 7:4, čekal na výběr trenéra Varadi švédský celek. V první třetině ale trápila české mladíky střelecká produktivita, na branku seveřanů vyslali pouhých pět pokusů. Švédové šli do vedení hned ve čtvrté minutě, kdy videorozhodčí potvrdil, že Jacob Peterson dostal kotouč do branky v souladu s pravidly. Po startu druhé třetiny dostal hokejisty Tre Kronor do dvoubrankového vedení Fabian Zetterlund, který překonal Škarka po krásné individuální akci. Čeští hokejisté poprvé prolomili houževnatou obranu seveřanů dvě minuty před druhou sirénou, kdy Filip Zadina vymetl růžek švédské branky. Vyrovnání přinesl českému týmu Jan Kern, který ukázal svůj skvělý bekhend. Záhy ale Češi znovu inkasovali, tentokrát z hole Davida Gustafssona, který uklidil za Škarka odražený puk. Češi byli v tlaku, vyrovnání se však nedočkali.

Švédsko – Česko 3:2 (1:0, 1:1, 1:1)
Branky: 4. Peterson, 21. Zetterlund, 48. Gustafsson – 38. Zadina, 47. Kern