21.02.2014 | David Jahoda

Finové jasně ovládli zápas s USA, a obhájili tak bronz z Vancouveru

S o č i – Hokejisté Finska severský souboj se Švédskem v semifinále nezvládli, proto museli po čtyřech letech znovu do zápasu o bronz. Stejně tak dopadly i Spojené státy, které po fotbalovém výsledku podlehly Kanadě. Očividně větší odhodlání získat bronzovou medaili měla parta okolo veterána Teema Selänneho. Finové doslova převálcovali americký celek, když do sítě brankáře Quicka nastříleli celkem pět branek. Amerika naopak vyšla střelecky naprázdno. Stejně jako před čtyřmi lety ve Vancouveru se tak mohou Finové radovat z bronzu.

Odlesk bronzové medaile sice nezáří tolik jako té stříbrné nebo dokonce zlaté, stále je to však olympijská „placka“. A tento fakt si zřejmě lépe uvědomovali Finové, kteří v souboji o třetí místo nedali Spojeným státům, které byly možná mírnými favority, žádnou šanci.

Už v sedmé minutě mohl poslat severský celek do vedení Jussi Jokinen, který sice překonal brankáře Quicka, za toho však na brankové čáře zaskočil nevídaným způsobem útočník Ryan Kesler. Vyrovnaná první třetina přinesla i další zajímavý moment. Obránce Timonen totiž svou zlomenou hůl poslal přímo pod brusle americkému hrdinovi předchozích momentů Keslerovi, a to znamenalo jediné – trestné střílení. K exekuci nájezdu se postavil šikula Kane, jeho bekhendový pokus ale uzdravený Rask ve finské brance zlikvidoval. Zle mohlo být pro Finy ještě minutu před koncem první části, kdy všem ujel Pacioretty, při jeho zakončení se ale Rask znovu zaskvěl.

Nevyužité šance Ameriky Finsko potrestalo hned zkraje druhé periody, a to hned dvojnásobně. Rychlou protiakci vedla finská legenda Selänne, který se nijak nerozpakoval a vypálil bekhendem, čímž Quicka dokonale překvapil a otevřel skóre zápasu o bronz. Sotva se vhodilo ve středovém kruhu buly, tahal Quick puk z branky znovu. Lehterä v šanci dvou na jednoho ideálně nabil Jussimu Jokinenovi, jenž neměl problém trefit odkrytou klec USA. V 27. minutě unikl obraně Finska Kane, který byl faulován, a mohl tak jet druhé trestné střílení v zápase. Tradiční exekutor ale znovu nedal, trefil jen tyč!

Smutný příběh hráče Chicaga Blackhawks pokračoval i ve třetím dějství. Čtyři minuty po přestávce Kane nedovoleně atakoval Olliho Jokinena a musel za katr. Finsko tak zásluhou Juuso Hietanena, který od modré propálil vše, co mu stálo v cestě, rázem mělo výhodu tří branek. Kanea za pár minut vystřídal na trestné lavici Oshie, a Finové zase trestali. Dostatek prostoru pro zakončení dostal před Quickem Teemu Selänne, a s tím si dokázal kanonýr jeho kvalit poradit. Zlý sen Spojených států ještě nekončil. V další početní výhodě se podobně jako u druhého finského gólu skvělou přihrávkou prezentoval Lehterä, který tentokrát vybídl ke skórování obránce Määttäho, jenž přesouvajícího se Quicka bez potíží pokořil.

Zápas o třetí místo měl tedy nečekaně jednoznačný průběh, Westerlundovi svěřenci nakonec zvítězili 5:0. Finsko si tak zaslouženě po čtyřech letech opět vybojovalo bronzové medaile, Amerika si naopak po stříbrném úspěchu z Vancouveru musela nechat na medaili zajít chuť.

USA – Finsko 0:5 (0:0, 0:2, 0:3)
Branky a nahrávky:
22. Selänne (Granlund, Korpikoski), 22. Jokinen J. (Lehterä, Kontiola), 47. Hietanen (Ruutu, Lepistö), 50. Selänne (Granlund, Korpikoski), 54. Määttä (Lehterä, Jokinen J.).
Rozhodčí: Olenin (RUS), Peel (USA) – Carlson (CAN), Dědulja (BLR).
Vyloučení: 6:2. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 9 052.

Sestavy:
USA:
Quick – Suter, McDonagh, Carlson, Orpik, Fowler, Shattenkirk, Faulk – Parise (C), Kesler, Kane – Brown, Callahan, Backes – Pavelski, van Riemsdyk, Kessel – Stastny, Oshie, Pacioretty – Wheeler. Trenér: Dan Bylsma.

Finsko:
Rask – Timonen, Vatanen, Määttä, Salo, Lepistö, Hietanen, Väänänen, Kukkonen – Selänne (C), Korpikoski, Granlund – Jokinen O., Ruutu, Komarov – Lehterä, Kontiola, Jokinen J. – Salminen, Immonen, Pihlström. Trenér: Erkka Westerlund.