12.04.2019 |

Finky psaly historii MS, ve finále vyzvou obhájkyně z USA

Hokejistky Finska, které ve čtvrtfinále vyřadily výběr Petra Nováka, dosáhly v semifinále domácího světového šampionátu historického úspěchu – porazily Kanadu a v neděli se poperou o zlaté medaile proti obhájkyním ze Spojených států amerických. Poprvé od roku 1990, kdy se ženské MS začalo hrát, nebude finále čistě zámořské.

Kanaďanky, toužící v Espoo utnout čtyři šampionáty trvající čekání na zlaté medaile, vletěly do utkání zostra, ale víc než jeden gól z toho nevytěžily. Domácí hokejistky se pak dostaly ke slovu v přesilovkách a vývoj ve skóre otočily. I když pak hráčky Kanady dokázaly srovnat, Finky si vzaly vedení zpět a už ho nepustily. V Espoo tak mohla vypuknout nepopsatelná radost.

O dovršení své pohádky se přemožitelky českého výběru pokusí v neděli ve finálovém zápase proti Američankám, které budou útočit na své páté zlato v řadě. V semifinále si vychutnaly hokejistky Ruska – vymazaly je výsledkem 8:0.

Finále mezi Spojenými státy a Finskem je na programu v neděli od 19 hod SEČ, utkání o bronz, o nějž se poperou Kanada s Ruskem, začne o tři hodiny dříve.


Semifinále:

KANADA – FINSKO 2:4 (1:1, 1:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 3. Rattrayová (Staceyová), 28. Gabelová (Jennerová, Bettezová) – 17. Savolainenová (Hiirikoskiová, Tulusová), 27. Hiirikoskiová (Tulusová, Savolainenová), 37. Tapaniová (Laitinenová, Karvinenová), 60. Savolainenová.

USA – RUSKO 8:0 (1:0, 5:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 12. Knightová (Panneková, Cameranesiová), 24. Pankowskiová (Deckerová), 27. Pfalzerová (Knightová, Picardová), 30. Bozeková (Knightová), 31. Panneková (Steckleinová), 39. Knightová (Pfalzerová), 47. Bozeková (Kellerová), 52. Panneková (Knightová, Cameranesiová).


Závěrečný program MS žen

Neděle 14. dubna:

Zápas o bronz:16:00 Kanada – Rusko

Finále:
20:00 USA – Finsko

Začátky utkání jsou uvedeny v místním čase, v Česku je o jednu hodinu méně.