03.01.2014 | Ladislav Vácha, Marek Kratochvíl

Finále ozdobí skandinávské derby, Kanada se s Ruskem utká o bronz

Mistrovství světa dvacetiletých ve švédském Malmö vrcholí. V sobotu byly na programu semifinálové boje, které rozhodly o tom, že o zlato se poperou domácí Švédsko s Finy, kteří překvapivě porazili Kanadu. Javorové listy se utkají o bronzovou medaili s Ruskem.

Švédsko i druhé střetnutí s Ruskem zvládlo a zahraje si finále

Do semifinále vstoupily oba týmy poměrně opatrně, časem se však začali osmělovat a přicházely také první větší šance. Oba gólmani se ale dlouho drželi, a tak Švédové otevřeli skóre až v poslední minutě první třetiny. Dvojnásobnou přesilovku Tre Kronor zužitkoval kapitán Filip Forsberg krátce po jejím vypršení.

Druhá dvacetiminutovka žádnou další branku nenabídla, oba týmy si ale nějaké příležitosti přece jen vypracovali. Ze švédského týmu měl tu největší zřejmě Oskar Sundqvist, na Vasilevského ale střelou z mezikruží nevyzrál. Čisté konto si ještě podržel také švédský brankář Oscar Dansk, který se nejvíce zapotil zřejmě u dorážky Damira Žafjarova.

Úvod poslední třetiny zvládli lépe domácí hokejisté, kteří šli zásluhou přímočaré akce s gólovou tečkou v podání Oskara Sundqvista už do dvoubrankového vedení. Následně však zaváhal jmenovec švédského útočníka Oscar Dansk, když si nechal propadnout za svá záda nahození Antona Slepyševa z ostrého úhlu.

Rusové měli v závěru mohutný nápor, ani při přesilové hře a s odvolaným brankářem ale nedokázali vyrovnat, a zbývá tak na ně jen utkání o třetí místo. Švédsko naopak prolomilo prokletí pořádajících týmů a popáté z posledních sedmi šampionátů si zahraje ve finále, což je zajisté fantastický úspěch.

Švédsko – Rusko 2:1 (1:0, 0:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 20. Forsberg (Lindholm), 45. Sundqvist (E. Karlsson) – 47. Žafjarov (Barabanov).

Papírový favorit z Kanady proti Suomi selhal

Úvodní dvacetiminutovka nabídla vyrovnaný hokej, který přinesl na jedné straně několik slibných šancí, na druhé ale také pro diváky nezáživné pasáže hry. Na ledě dominovaly obě pevné defenzivy v čele s pozornými gólmany, kteří udrželi až do sirény čistá konta.

Do prostřední části vstoupili mnohem lépe mladíci ze země tisíce jezer, kteří se ve 25. minutě dostali do překvapivého vedení, když se hezkou střelou prosadil Joni Nikko. Otřesená Kanada se nestihla ani pořádně vzpamatovat a gólman Fucale lovil smutně kotouč ze své sítě podruhé, když ho po vydařené kličce zblízka překonal Artturi Lehkonen. Javorové listy sice vykřesaly jiskřičku naděje, když snížil do odkryté brány Jonathan Drouin, jenže poslední slovo patřilo Finům, kteří získali zpět dvougólový náskok po přesné trefě Rasmuse Ristolainena, jíž musel potvrdit videorozhodčí.

Finsko si ve třetím dějství nejtěsnější vedení svědomitě hlídalo, zatímco hokejisté ze zámoří se v ofenzivě hodně trápili. Definitivní rozhodnutí přinesla 57. minuta, kdy z trestného střílení zvýšil už na 4:1 Teuvo Teräväinen. Kapitán Suomi dal v poslední minutě na překvapivé vítězství Suomi pečeť, když při soupeřově hře bez brankáře přesně zamířil ze středního pásma do prázdné klece.

Kanada – Finsko 1:5 (0:0, 1:3, 0:2)
Branky a nahrávky: 32. Drouin (Lazar) – 25. Nikko (Honka), 27. Lehkonen (Mäenalanen, Teräväinen), 36. Ristolainen (Vainonen, Haapala), 57. Teräväinen (TS), 60. Teräväinen (Mäenalanen).