06.05.2018 | Matěj Vybíral

Favorité dominovali a nepřipustili jediné drama, chvíli se drželi jen Němci

Čtyři zápasy čtvrtého hracího dne nenabídly žádné drama. Herning i Kodaň viděly souboje favoritů s outsidery, v nichž papírově slabší soupeři pohořeli, ze všech čtyř duelů vsítili jedinou branku. Podařilo se to Dánsku proti Kanadě, ale i tak domácí schytali debakl 1:7. Ve skvělé formě hrají Rusové, kteří vyhráli jednoznačně i třetí utkání a vedou skupinu A při famózním skóre 20:0.

Skupina A

Bělorusko - Rusko 0:6

Bělorusové se drželi favorita ještě v první třetině. Aktivnější sborná šla do vedení v 6. minutě, kdy kapitán Pavel Dacjuk rychle objel branku a překvapil Truse. V závěru třetiny zvonily horní tyčky. Nejprve po střele Kaprizova, poté měl štěstí i Šesťorkin. Ve druhé části Rusko nenechalo nic náhodě, na svého soupeře vlétlo a definitivně rozhodlo. Zásluhou tref Šalunova, Kablukova a znovu Dacjuka sborná vedla už 4:0. Třetí část už byla jen formalitou, ale Rusové dokázali vsítit ještě dvě branky a zaokrouhlili své skóre po třech zápasech na 20:0.

Branky a nahrávky: 6. Dacjuk (Dadonov), 26. Šalunov(Barabanov, Kablukov), 30. Kablukov (Barabanov, Trjamkin), 40. Dacjuk (Chafizullin, Šalunov), 46. Mamin (N. Zajcev), 48. Kaprizov (Dacjuk, Dadonov)

Švédsko - Francie 4:0

Švédsko o svém dalším tříbodovém vítězství rozhodlo už v samotném úvodu. Už po 24 vteřinách se dostalo do vedení, když Larsson našel naprosto volného Rakella, jenž se nemýlil. Už v 6. minutě to bylo 2:0, v přesilovce tečoval kotouč mezi Quemenerovy betony Mikael Backlund. K vidění bylo spoustu šancí, ovšem jen na jedné straně, francouzská obrana museli být neustále v permanenci. Znovu inkasovala ve druhé části, když Larsson nejprve tvrdě srazil Leclerqa, ale hra pokračovala a Oliver Ekman-Larsson vypálil z levého kruhu pod víko. Utkání bylo od té doby vyhecované a k vidění bylo několik strkanic a menších pěstních soubojů. Na obrat se však už Francouzi neměli, naopak ještě inkasovali, v přesilové hře vypálil nad lapačku Quemenera Elias Petersson. V závěru ještě mohl alespoň snížit v početní nevýhodě Claireaux, ale jeho samostatný únik vychytal Nilsson.

Branky a nahrávky: 1. Rakell (A. Larsson, Janmark), 6. Backlund (Pettersson, H. Lindholm), 28. Ekman-Larsson (A. Larsson, Kempe), 56. Pettersson (J. Klingberg, Ekman-Larsson)

Skupina B

USA - Německo 3:0

Američané se dlouho trápili v koncovce, Niklas Treutle držel naděje Němců na bodový zisk, ale směrem dopředu naši západní sousedé nebyli dostatečně aktivní a vyšli střelecky naprázdno. Spojené státy prolomily Treutleho kouzlo v početní výhodě. Patrick Kane dostal nabito na pravé straně a z velkého úhlu zamířil k přední tyči. Hned o dvě minuty později přidali Američané další trefu v početní výhodě, když z dorážky skóroval Ryan. Rozhodnuto bylo definitivně po chybě Německa v obraně, po které měl jednoduchou práci Debrincat. Spojené státy tak připisují třetí výhru na turnaji.

Branky a nahrávky:: 31. P. Kane (J. Gaudreau, Atkinson), 33. D. Ryan (P. Kane, Hughes), 51. DeBrincat (P. Kane)

Kanada - Dánsko 7:1

Javorové listy rovněž na ledě dominovaly, proti domácímu Dánsku prakticky rozhodly už v první části zásluhou přesné přesilovkové dorážky Baileyho a parádní pumelice Aarona Ekblada. Kanada nedala seveřanům sebemenší šanci a drtila je i ve druhé části. Dokázala využít další početní výhodu, z předbrankového prostoru dorazil volný kotouč za Dahma Jordan Eberle. Za další tři minuty se trefil po pěkné přihrávce Baileyho Reilly a hned poté propálil Nugent-Hopkins Dahma mezi betony. Ve třetí části Kanaďané zvyšovali na 6:0, když se trefil do odkryté branky znovu Ryan Nugent-Hopkins. Domácí se dočkali alespoň čestné branky, o čisté konto McElhinneye připravil ranou mezi betony Jesper Jensep Aabo. Na konečných 7:1 ještě v závěru upravil Tyson Jost, který doklepl odražený kotouč do sítě.

Branky a nahrávky:  9. Jo. Bailey (Barzal, B. Schenn), 12. Ekblad (McDavid, Schwartz), 25. Eberle (McDavid,Parayko), 27. R. O'Reilly (Jo. Bailey, B. Schenn), 28.Nugent-Hopkins, 47. Nugent-Hopkins (McDavid, Chabot), 59. Jost (Nurse, Barzal) – 52. Jensen Aabo (O. Lauridsen)