25.03.2012 | Jan Chlubna

Fantazie, sledge hokejisté porazili USA a zajistili si semifinále!

Čeští sledge hokejisté přepsali v Hamaru historii a posunuli se o další krok dále v žebříčku úspěchů. Ve druhém utkání skupiny A porazili Američany 2:1 po samostatných nájezdech a slaví jistotu postupu do medailové fáze turnaje.
Národní tým nastoupil opět v bílých dresech a už po dvaceti sekundách hry připsal Kvoch první zákrok Cashovi v brance. Vzápětí se ovšem chopili iniciativy Američané a zejména svou rychlostí převyšovali oponenta ze středu Evropy. Neuběhly ani tři minuty a nejmladší hráč na ledě, Danny McCoy, využil vymetené uličky k Vápenkovi a umístěnou střelou otevřel skóre.

Češi se k ohrožení branky nedostávali, zatímco před Vápenkou byl neustále provoz. Z americké aktivity vysvitla zejména neúspěšná střela a dorážka. Přes veškerou snahu a optický tlak se však Američané do vyložených šancí přes obětavou defenzivu nedostávali a byli potrestáni. V závěru třetiny při hře ve čtyřech Vápenka zneškodnil zblízka zakončujícího Chace, v protiútoku si s Kubešem narazil Michal Geier a jako blesk z čistého nebe ze sólového úniku vyrovnal.

Sotva Češi ubránili oslabení přepůlené přestávkou, musel na trestnou lavici Hábl a ideální zpětnou přihrávku Landerose přetavil Chace při přesilovce v ránu do tyče. Tlak USA byl místy enormní , kritickou chvíli se však povedlo přestát a méně nebezpečné pokusy Američanů při plném počtu hráčů s přehledem řešil Vápenka.

Ke konci druhé třetiny se konečně i český tým dostal do zajímavé ofenzivy. Pomohlo mu vyloučení Shawa, při kterém Palát a Berger třikrát zaměstnali Cashe. Největší rozruch v dobře sehrané přesilovce způsobil Šafránek, ale ani on nadvakrát z mezikruží puk do branky nedostal.

Třetí dějství nabídlo z českého pohledu nejpovedenější podívanou. Hra nahoru dolů se dlouho obešla bez šancí, ale v závěru Američané zařadili vyšší stupeň a tlačili se za rozhodnutím. Jinak spolehlivě fungující obrana se v posledních pěti minutách dvakrát nebezpečně rozestoupila, naštěstí však Chace křížnou střelou těsně minul a Page trefil z druhé vlny Vápenku do masky.

To byl pro trenéra Hornicha signál k oddechovému času. Národní tým už cennou remízu uhlídal bez potíží a šlo se do prodloužení. To však proběhlo v americké režii. Hned po jeho zahájení Vápenka znovu maskou vykryl Lipsettův nájezd po křídle a dvě minuty před koncem měli Češi štěstí, když Pauls napálil tyč a Sweeney minul před prázdnou brankou odražený puk.

Zápas tak vrcholil samostatnými nájezdy, které se změnily v český koncert. Zatímco Vápenku nepřekonal Salamone ani Landeros, Cashe parádní kličkou oklamal Palát a přímočaře prostřelil Berger. Dvě série stačily k rozhodnutí o premiérové výhře České republiky nad USA a zejména o postupu do semifinále. Poslední zápas ve skupině s Estonci už rozhodne jen o tom, zda Češi půjdou z prvního nebo druhého místa.

Důležití aktéři úspěšného klání, Michalové Vápenka a Geier, se shodli na tom, že Američané měli více ze hry. „Měli jsme samozřejmě trochu štěstí, zvonily za mnou dvě tyčky, ale povedlo se nám do šatny odpovědět na první gól a pak byla na Američanech trochu vidět nervozita. Oni byli favoritem, museli hrát a já myslím, že naši kluci to svojí aktivitou parádně uhlídali,“ zhodnotil brankář Vápenka. Útočník Geier se přidal v podobném duchu. „Američané měli prakticky celý zápas převahu. My jsme se pokoušeli o brejkové situace, které nám až na jednu nevyšly. Jinak nás Američani vařili v obranném pásmu. Co se nám ale povedlo dobře zahrát, to byla oslabení. Dneska jsme určitě měli hokejové štěstí, to k tomu patří,“ přidal svůj pohled.

Michal Vápenka kromě několika důležitých zákroků při hře nepustil ani jeden ze dvou amerických nájezdů a přiznal, že se při nich vlastně ani tak moc nenadřel. „Oba na mě jeli prostředkem a házeli si puk pod sáněmi, ale já jsem dostatečně široký a dlouhý, abych se nemusel moc pohybovat. Američani neměli moc místa, jak něco vymyslet. Samozřejmě že se i tak dá dát gól, ale neudělali mi to nějak výrazně těžké, takže obrovská spokojenost,“ přiblížil nájezdy ze svého jedinečného pohledu.

Michal Geier je na ledě naopak od toho, aby branky dával a do historie se dneškem zapsal jako první český sledge hokejista, který vsítil gól výběru USA. „Přišla mi přihrávka od Pavla Kubeše, tak jsem zabral, abych ji stihl. Gólman mi nechal hodně místa a chtěl jsem mu to trefit mezi lapačku a beton. Nevím, jestli to třeba ještě tečoval, ale vyšlo to,“ spokojeně popsal pro budoucí generace svoji důležitou trefu.

USA – Česká republika 1:2sn (1:1, 0:0, 0:0 – 0:0)

Branky: 2. McCoy (Pauls) – 15. Geier (Kubeš), rozhodující nájezd Palát.
Rozhodčí: Webinger – Kasahara, Nyberget. Vyloučení: 2:2. Bez využití. Diváci: 20.
USA: Cash - Chace, Landeros, Carron, Connelly - Lipsett, Salamone, Roman - Pauls, Shaw, McCoy - Page, Sweeney, McKee
Česká republika: Berger, Hrbek, Kubeš, Kvoch - Palát, Geier, Krupička - Fojtík, Hábl, Šafránek