30.06.2011 | Tisková zpráva

Extraligoví rozhodčí se budou připravovat ve Flachau

Jedenadvacet hlavních rozhodčích nejvyšší hokejové soutěže se bude 6. až 10. července 2011 připravovat v alpském středisku Flachau. Cílem soustředění, pořádaného komisí rozhodčích ČSLH, je kondiční a teoretická příprava včetně sjednocení výkladu pravidel před nadcházející sezónou. Účastníky čeká náročný program, zahrnující mimo jiné atletické testy, cyklistiku, časovky jednotlivců a družstev, výběhy v hornatém terénu, tenis a další míčové sporty.
Teoretická příprava sestává z odborných přednášek, rozborů situací z loňského play off a individuálních pohovorů. Program povedou zkušení delegáti Pavel Halas, Milan Kolísek nebo František Rejthar, předseda komise rozhodčích Ondřej Fraňo a člen komise Aleš Staněk.   

Rozhodčí dalších soutěží – první a druhé ligy, juniorů a dorostu – čekají v srpnu a počátkem září předsezónní semináře, soustředění a odborná školení ve sportovním centru Nymburk. Na jejich programu budou přednášky, kondiční a pravidlové testy, atletické, bruslařské a další tréninky, stejně jako hodnocení a individuální pohovory. Na rozvojové kempy IIHF, které proběhnou ve Finsku a na Slovensku, nominovala komise rozhodčích ČSLH hlavního rozhodčího Zbyňka Kubičíka z Nového Jičína, čárového rozhodčího Lukáše Kajínka z Liberce a čárové rozhodčí Nikolu Dvořákovou z Jindřichova Hradce s Gabrielou Malou z Plzně.

Fakulta sportovních studií Masarykovy univerzity v Brně zahájí v akademickém roce 2011/12 první ročník bakalářského studijního programu Tělesná výchova a sport se zaměřením Rozhodčí kolektivních sportů. Na projektu, který je spolufinancován z prostředků Evropského sociálního fondu, se podílí i ČSLH. Přijímací zkoušky v oboru Rozhodčí ledního hokeje složilo úspěšně 52 kandidátů, 28 v prezenčním a 24 v kombinovaném studiu. Přijato bude 40 studentů, z toho 20 pro prezenční a 20 pro kombinované studium. Tříletý studijní program obsahuje podobné předměty jako obor Trenérství, doplněné mimo jiné o management řízení utkání, ekonomiku, sport a právo, etiku, komunikaci nebo psychologii.