24.07.2014 | Tisková zpráva

Extraligoví rozhodčí se budou od neděle připravovat v Obertraunu

Předsezónního kempu v rakouském Obertraunu se ve dnech 27. 7. – 2. 8. 2014 zúčastní ve dvou skupinách 22 hlavních a 32 čárových rozhodčích. Na programu bude teoretická část věnovaná výkladu nových pravidel, přednáškám a znalostnímu testu, stejně jako fyzická příprava včetně Cooperova testu nebo cyklistické časovky. Testy na ledě absolvují kandidáti nominační listiny pro nadcházející ročník extraligy 9. srpna 2014 v Nymburce.
Teoretickou část přípravy povedou lektoři komise rozhodčích ČSLH, fyzickou přizvaní sportovní instruktoři a fyzické testy odborníci z Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity. Části semináře se zúčastní rovněž ředitel Tipsport extraligy Josef Řezníček.

Dalších přibližně 270 rozhodčích z nižších soutěží čekají semináře a testy v polovině srpna 2014 v Nymburce, kde budou absolvovat rovněž zkoušky fyzické připravenosti na ledě a atletické dráze.

Před sezónou 2014/15 ukončili činnost hlavní rozhodčí Radek Husička s Milanem Minářem a čároví rozhodčí Milan Bádal, Evžen Kostka a Roman Pouzar. Hlavní rozhodčí Antonín Jeřábek z Brna se připravuje na působení v KHL.

V rakouském Obertraunu tak bude o zařazení na nominační listinu extraligy usilovat 5 hlavních a 8 čárových rozhodčích z druhé nejvyšší soutěže. Z hlavních rozhodčích jsou to Oldřich Hejduk (Jihlava), Antonín Jeřábek (Kopřivnice), Roman Mrkva (Frýdek-Místek), Daniel Pražák (České Budějovice) a Michal Škrobák (Vsetín), z čárových Radim Adamec (Nový Jičín), Maxim Černý (Brno), Tomáš Gerát (Karlovy Vary), Daniel Hynek (Hroznětín), Milan Kis (Lázně Bohdaneč), Karel Lukš (Znojmo), Josef Špůr (Praha) a Michal Zíka (Soběslav).

„Vzhledem ke generační obměně se před talentovanými rozhodčími otevírá velká šance,“ uvedl Pavel Halas, předseda komise rozhodčích ČSLH. „Bude záležet jen na nich, na úrovni jejich přípravy a výkonech, zda se prosadí v nejvyšší soutěži a v budoucnosti třeba i v mezinárodním hokeji.“

V souvislosti se změnami v pravidlech připravuje komise rozhodčích ČSLH na přelom srpna a září 2014 semináře pro všechny kluby obou nejvyšších soutěží, extraligy a I. ligy. Na programu seminářů, které povedou odborní lektoři a vybraní rozhodčí, bude výklad pravidlových změn včetně posuzování vybraných herních situací a instruktážních videí.

„Chceme, aby v klubech přesně znali, jaké změny vstupují v platnost a jaké jsou pokyny pro jejich výklad a uplatňování,“ vysvětlil předseda komise rozhodčích ČSLH Pavel Halas. „V každém extraligovém a prvoligovém klubu se semináře zúčastní hráči prvního mužstva, jejich trenéři a hlavní trenéři mládežnických kategorií, juniorů a dorostu. Podobný seminář připravíme ve druhé polovině srpna také pro novináře a televizní experty, kteří se lednímu hokeji věnují.“