01.01.2016 | Michal Kuba

Dvacítka na světovém šampionátu nestačila ve čtvrtfinále na USA

Ani na pátý pokus v řadě se nepovedlo reprezentačním juniorům postoupit přes soupeře ve čtvrtfinále. V něm se střetli s USA a stejně jako v roce 2013 prohráli 0:7. V semifinále se s Amerikou utká Rusko, které s potížemi vyhrálo nad Dánskem 4:3 v prodloužení. Druhou dvojici tvoří Finové, kteří v divoké přestřelce vyřadili Kanadu 6:5, a Švédové. Ti si poradili se Slováky 6:0. V boji o udržení vede Švýcarsko nad Běloruskem 1:0 na zápasy.
Česká republika inkasovala od Američanů už v šesté minutě, když se trefil Schmaltz. Své vedení ještě zámořský výběr navýšil po deseti minutách po dorážce ve skrumáži před brankou. Češi se pokusili o určitý impulz výměnou brankářů. Místo Vítka Vaněčka zbytek duelu odchytal Aleš Stezka. Bohužel i na něj dokázali hráči USA vyzrát, a to hned pětkrát. Tři trefy zařídil Auston Matthews, o kterém národní junioři věděli, že je nebezpečný.

Zápasu předcházelo čtvrtfinále mezi Švédskem a Slovenskem. Ani naši východní sousedé nedokázali svému soupeři nadělit jediný gól a se šampionátem se rovněž rozloučili prohrou 0:6.

V Hartwall Areně se uskutečnily dvě mnohem vyrovnanější střetnutí. Ruská mašina očekávala hladký průběh zápasu proti Dánsku, to však favorita potrápilo až do prodloužení. Dánové sice v zápase dvakrát vedli o jednu trefu, v prodloužení však jejich účast na turnaji ukončila trefa Vladislava Kameněva, který sbornou zachránil i vyrovnávací trefou v poslední minutě třetí třetiny.

Poté vyzvali domácí Finové obhájce loňského zlata z Kanady. Oba týmy se vystřídali u vedení, vítězně nakonec z třaskavé bitvy vyšli hráči Finska, kteří vyhráli po šedesáti minutách těsně 6:5.

Následující zápasy turnaje:
3. 1. 2016 ve 11:00 - Bělorusko : Švýcarsko (O udržení - stav série 0:1)
4. 1. 2016 v 15:00 - Švédsko : Finsko (Semifinále)
4. 1. 2016 v 19:00 - Rusko : USA (Semifinále)