25.12.2017 | Klára Petrásková

Dvacítka jde na to. Mistrovství světa zahájí proti Rusům

Nejprestižnější juniorská akce znovu po roce klepe na dveře. Mistrovství světa dvacetiletých odstartuje v americkém Buffalu už 26. prosince, ve vůbec prvním duelu celého šampionátu se představí také Česká republika. Ta v KeyBank Center vyzve v 18 hodin Rusy, obhájce loňské bronzové medaile. Na Čechy čeká ve skupině B dále Švédsko, Bělorusko a Švýcarsko.

Těsně před Štědrým dnem oznámil trenér Filip Pešán zúženou nominaci českého týmu, která aktuálně čítá 3 brankáře, 8 obránců a 14 útočníků. Co se týká nejdůležitějšího týmového postu, toho brankářského, nominaci si vysloužili Josef Kořenář, Jakub Škarek a Milan Klouček.

V nominaci dále figuruje 14 hráčů z českých hokejových soutěží a 11 hokejistů ze zámoří. Právě jeden ze zaoceánských, Marek Zachar, bude dvacítku vést coby kapitán. Dalšími zajímavými jmény jsou třeba Martin Nečas, Ostap Safin, Jakub Galvas nebo Libor Hájek. Právě tato čtveřice totiž prošla červnovým draftem NHL a má tak další příležitost, jak se předvést svým klubům v zámoří. Nejmladším členem výběru je chomutovský Jakub Lauko, jenž v srpnu získal s osmnáctkou stříbro na Memoriálu Ivana Hlinky.

V přípravě se sice dvacítce vyhrát nepovedlo, ostrý turnaj ale začíná úplně od nuly. První přátelské klání sehráli junioři s Kanadou a výsledek příliš lichotivě nevypadal – 9:0 pro javorové listy. Další zápas svedli Češi s Finy, a i když herně utkání nevypadalo špatně, prohrál národní tým 2:4.

Jako první vyzvou Češi na mistrovství Rusko, které bude letos obhajovat stupně vítězů, konkrétně ty bronzové. Zápas startuje na Štěpána v 18 hodin. Zajímavostí určitě je, že poslední titul juniorských mistrů světa získali Rusové právě v Buffalu. Stalo se tak v roce 2011 a od té doby sbírají stříbrné a bronzové příčky. Dále se Česko na turnaji v rámci základní skupiny B utká se Švédskem, Běloruskem a Švýcarskem.

Program dvacítky ve skupině B

Úterý 26. prosince:
18:00 Česko – Rusko (KeyBank Center)

Čtvrtek 28. prosince:
22:00 Švédsko – Česko (KeyBank Center)

Sobota 30. prosince:
18:00 Česko – Bělorusko (KeyBank Center)

Neděle 31. prosince:
18:00 Švýcarsko – Česko (KeyBank Center)

Nominace České republiky

Brankáři: Josef Kořenář (Benátky nad Jizerou), Jakub Škarek (Jihlava), Milan Klouček (Pardubice).

Obránci: Lukáš Doudera (Litvínov), František Hrdinka (Mladá Boleslav), Jakub Galvas (Olomouc), Vojtěch Budík (Prince Albert, WHL), Ondřej Vála (Kamloops, WHL), Radim Šalda (Saint John, QMJHL), Libor Hájek (Saskatoon, WHL), Filip Král (Spokane, WHL).

Útočníci: Filip Helt (Litoměřice), Petr Kodýtek (Plzeň), Daniel Kurovský (Vítkovice), Martin Kaut (Pardubice), Martin Nečas (Kometa Brno), Radovan Pavlík (Hradec Králové), Marek Zachar (Sherbrooke, QMJHL), Albert Michnáč (Mississauga, OHL), Ostap Safin (Saint John, QMJHL), Filip Chytil (Hartford, AHL), Kristian Reichel (Red Deer, WHL), Filip Zadina (Halifax, QMJHL), Kryštof Hrabík (Liberec), Jakub Lauko (Chomutov).

Realizační tým

Manažer: Otakar Černý
Hlavní trenér: Filip Pešán
Asistenti trenéra: Rostislav Vlach a Miroslav Přerost
Media manažer: Ondřej Kalát
Trenér brankářů: Martin Láska
Lékař: MUDr. Roman Mizera
Fyzioterapeutka: Barbora Krajsová
Kustodi: Oldřich Kopecký a Petr Šulan
Video trenér: Aleš Vladyka