06.04.2014 | Martin Voltr

Druhý krok splněn! Češky rozhodly o vítězství až v závěru

Den po otevíracím utkání domácího šampionátu nastoupily české hokejistky do bitvy s houževnatým Rakouskem. Jejich vedení se sice ve třetí třetině stalo minulostí, když inkasovaly vůbec poprvé na turnaji, ale tři minuty před koncem kapitánka Alena Polenská přece jen zařídila druhé vítězství národního týmu.

Nervy až do závěrečné sirény

Rakušanky se chtěly vytáhnout poté, co předchozí den ztratily výborně rozehraný zápas s Dánskem. Právě kouč severského celku je po utkání jmenoval jako největšího konkurenta domácího výběru na celém mistrovství. Od začátku bylo vidět, že Rakousko svému soupeři nedá nic zadarmo, ale Češky byly přece jen aktivnějším týmem s větším počtem nebezpečných situací.

V první třetině se sice skóre nezměnilo, ale po přestávce už první radost přerovské MEO Arény přišla. Zrodila se díky přesilovce, v níž nahození Láskové parádně tečovala Aneta Lédlová. Český tým byl při ohromné chuti a jeho namazaný stroj se zase rozjel! Žádná další gólová radost ovšem z kontinuálního tlaku nepřišla, Rakušanky se tak pořád držely na dostřel.

A ty nejtěžsí pasáže měly teprve přijít. Český tým se zkraje třetí části provinil několika nedovolenými zákroky a Klára Peslarová se ocitla pod drtivým tlakem, kterému sice dlouho odolávala, ale nakonec neodolala. Skrytou střelou ji překonala ve hře čtyř proti čtyřem Esther Kantorová, Češky tak vůbec poprvé na turnaji inkasovaly gól.

Vyrovnanému stavu se chtěly vzepřít, když naopak samy dostaly početní výhodu. Všichni fanoušci už zvedali ruce nad hlavu při ráně Denisy Křížové, která se odrazila od břevna a poskakovala po brankové čáře, rozhodčí však nekompromisně rozpažila. Češky ale neztratily hlavu a tři minuty před koncem základní hrací doby jim kapitánka Alena Polenská přece jenom vystřelila moc důležité druhé vítězství!

„Díky tomu gólu nám kámen ze srdce spadl tak z poloviny. Ta druhá spadla až na konci zápasu,“ oddechla si Polenská, jejíž tým nakonec náročné střetnutí zvládl a ztracené vedení ho nepoložilo. „Bohužel se nám po prvním gólu nepodařilo dát ještě nějaký další, takže jsme pak byly hodně nervózní. Ale zvládly jsme to.“

Česká republika – Rakousko 2:1 (0:0, 1:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 22. Lédlová (Lásková), 57. Polenská (Lásková, Tejralová) – 48. Kantorová.

Česká republika: Peslarová – Tejralová, Lásková, Herzigová, Fialová, Flachsová, Horálková, Hudečková – Křížová, Mrázová, Kaplanová – Polenská, Studentová, Holešová – Lédlová, Vanišová, Přibylová – Bukolská, Povová, Vonková – Manhartová.

Slovensko stále zůstává bez bodu

Slovenky nutně potřebovaly urvat své první body na mistrovství. V první třetině bitvy z Francií za nimi vykročily velmi dobře a střelecké trápení soupeřek naopak trvalo. Dva slepené góly v úvodu prostřední části ale všechno změnily a Francouzky své velké vítězství potvrdily gólem do prázdné brány. O volném dnu tak bude mít slovenský výběr o čem přemýšlet.

Slovensko – Francie 1:3 (1:0, 0:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 4. Herichová (Jurčová) – 23. Fohrerová (Passardová), 26. Parmentová (Duvinová), 60. Allemozová.

Norsko si drží velkou útočnou formu

Titul nejčastěji skórujícího týmu patří po druhém dni jednoznačně Norkám. V severském derby předvedly opět parádní výkon v první polovině střetnutí, pak Dánky přece jen zvládly vyrovnat hru. Ze svých šancí ale využily jednu jedinou, musely tak skousnout jednoznačnou porážku s velmi nabuzeným soupeřem, jenž na mistrovství skóroval už jedenáctkrát.

Dánsko – Norsko 1:5 (0:3, 0:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 46. Olaussonová (Marie Henriksenová) – 6. Haug-Hansenová (Holosová), 9. Dalenová (Fischerová, Tautraová), 11. Sletbaková (Haug-Hansenová), 34. Guntherová (Sletbaková, Martine Henriksenová), 58. Dalenová (Farstadová).

Galerie