11.05.2011 | Adam Sušovský

Druhou semifinálovou dvojici vytvoří Finsko s Ruskem

Bratislavský turnaj zná i svou druhou semifinálovou dvojici. Do bojů o finále se hladkou výhrou režírovanou v přesilových hrách přes Norsko prokousalo Finsko, ve večerním vypjatém duelu dokázali dosud nemastní Rusi přetlačit suverénní Kanadu 2:1!

Norské naděje zničily finské přesilovky

Odpolední severské čtvrtfinále mezi Finskem a Norskem přineslo hodně opatrný a nepříliš pohledný hokej. Norové tentokráte vsadili na zabezpečenou obranu a týmy se spíše přetlačovaly mezi modrými lajnami.

V závěru první dvacetiminutovky ale přecejen norský outsider zvýšil tempo a tlakem si vynutil dvě přesilové hry. Z nich sice neudeřil, ale hned po přestávce šli Norové nečekaně do vedení zásluhou proměněného trestného střílení Andre Olimba. "Bohužel pak soupeř sehrál pár početních výhod a bylo po zápase," smutnil po utkání úspěšný penaltový exekutor.

Finové v tu chvíli totiž museli začít hrát a zvýšili obrátky. I díky tomu si i Suomi zahrálo tři přesilovky a všechny byly velmi rychle využity. "Dostal jsem dvakrát krásnou přihrávku od Grandlunda a měl jsem lehkou pozici. Musel jsem dát," komentoval dvě své trefy Immonen.

Čtvrtou branku Finové přidali při hře 4 na 4 a před poslední dvacetiminutovkou bylo jasné, že budeme sledovat znovu nudný a nezáživný hokej. O postupujícím bylo rozhodnuto.

Finsko - Norsko 4:1 (0:0, 4:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 27. Immonen (Backlund, Niskala), 29. Ruutu (Koivu, Pessonen), 36. Immonen (Granlund, Välivaara), 39. Lajunen (Komarov, Väänänen) - 24. Olimb K. A.

Rusové poslali domů suverénní Kanadu!

Ve večerním utkání na sebe narazily dvě úplně odlišné taktiky. Zatímco Kanada svým klasickým stylem tlačila vše do brány, Rusové spoléhali na rychlé brejky. Také proto byl po první třetině poměr střel na bránu sice dvojnásobný ve prospěch Kanady, ale na vyložené šance i tvrdé osobní souboje se hrála rovnocenná partie.

Rusové do poloviny utkání působili jako po celou dobu turnaje hodně ospalým a nemastným výkonem a po velké chybě obrany si v samostatném úniku hravě poradil s Barulinem Jason Spezza.

Třetí periodu ovšem sborná sehrála znaměnitě. Nejlepší dvacetiminutovka z pohledu Bykovovy družiny na turnaji nakonec zařídila Rusku postup mezi čtyři nejlepší celky. O vyrovnání se postaral ve vlastním oslabení krásnou individuální akcí přes celé hřiště Kajgorodov, vítězství pak zařídil po nezištné přihrávce Radulova přesnou bombou z mezikruží Kovalčuk. Očekávaný tlak Kanady v závěru se nekonal.

"Doteď mi lidi vyčítali, že jsem nedal na turnaji ani jeden gól. Moc mě to těší. Hlavně jsme ukázali, že můžeme hrát stejně dobře jako Česko nebo Finsko. Oba tyto týmy nám byly inspirací," prozradil po utkání spokojený Ilja Kovalčuk, který si svůj první gól schovával na nejlepší možnou chvíli.

Kanada - Rusko 1:2 (0:0, 1:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 26. Spezza (Pietrangelo) - 50. Kajgorodov, 53. Kovalčuk (Radulov, Kalinin).