05.05.2017 | Michal Toman

Druhé klání v Paříži národní tým zvládl, Bělorusy přestřílel 6:1

V dalším utkání na světovém šampionátu v Paříži narazili čeští hokejisté na houževnaté Bělorusy. Ti o den dříve pořádně potrápili Finy a chtěli se ukázat i proti českému národnímu mužstvu. Češi ale měli na rozdíl od svého soupeře jednu velkou výhodu. Do ochozů AccorHotels Areny opět dorazil velký houf českých fanoušků, kteří nakonec dohnali svoje oblíbence k zisku tří bodů.
Čeští hokejisté se rychle dostali do dvougólového vedení díky Vránovi a Gudasovi. Pro druhého jmenovaného byla jeho trefa vůbec první v dresu národního týmu. „Je to skvělý pocit skórovat v českém dresu. Myslím ale, že by byl stejně skvělý, i kdyby ten gól dal kdokoliv jiný. Nejdůležitější je pro nás tříbodové vítězství,“ říkal po utkání Gudas s pokorou.


Krátce po přestávce sice dokázal snížit po hezké souhře Bělorusů Pavlovič, ale Češi odpověděli po exkluzivní ráně Červenky. A třetí třetina byla už jen o jediném týmu. Nejprve využil přesilovou hru Šimek, po něm dorážel puk do odkryté klece Voráček a 16 sekund před koncem uzavřel gólový účet zápasu Kempný. Národní tým tak potěšil svoje fanoušky a po výhře 6:1 si připsal první vítězství na MS.

„Skóre tomu možná neodpovídá, ale byl to pro nás těžký zápas. Potřebovali jsme dát první gól, což se nám podařilo. Utkání se ale zlomilo, až když jsme odskočili za stavu 1:2 na dvě branky. To byl podle mě rozhodující moment,“ bilancoval po duelu s Běloruskem český kouč Josef Jandač.

Jeho trenérský protějšek Dave Lewis mohl naopak po zápase pouze konstatovat, že jeho tým ve všem zaostával, o čemž svědčí i poměr střel na branku 45:7 pro českou reprezentaci. „Češi byli rychlejší, šikovnější, důraznější a měli především skvěle organizovanou hru. Zaslouženě vyhráli.“


Český tým má nyní před sebou zasloužený den volna. V pondělí potom čeká svěřence trenéra Jandače duel s Finskem, které mělo na začátek turnaje poměrně velké problémy právě s Bělorusy, s nimiž si Češi hravě poradili.

Bělorusko – Česko 1:6 (0:2, 1:1, 0:3)

Lalande – Lisovec, Korobov, Šinkevič, Chenkel, Jevenko, Graborenko, Děnisov (A) – A. Kosticyn, S. Kosticyn, Kovyršin – Stas (C), Linglet, Pavlovič (A) – Kulakov, Drozd, Děmkov – Stefanovič, Šarangovič, A. Volkov – Kogalev.

Francouz – Gudas, R. Šimek, Kempný, Rutta, Jeřábek, J. Krejčík, Kundrátek – Jan Kovář (A), Radil, Voráček (C) – Červenka, Plekanec (A), Pastrňák – Birner, P. Vrána, Řepík – Horák, Hyka, R. Hanzl – T. Zohorna.