04.04.2017 | Martina Kramerová

Drama se šťastným koncem! Češky proti Švýcarsku urvaly první bod

První výhra je v kapse. České hokejistky v úvodním duelu série o udržení v elitní světové skupině zabraly a proti Švýcarsku vyválčily vítězství. Premiérový triumf režírovala dvougólová Lédlová, po jednom zásahu přidaly Vanišová a Mrázová. Ze čtvrtfinálových duelů postoupily týmy Finska a Německa. Reprezentaci Suomi čeká v semifinále Kanada, Němky po překvapivém vyřazení Ruska změří síly s Američankami.
Začátek důležité bitvy s hráčkami ze země helvétského kříže se české reprezentaci příliš nepovedl. Švýcarky se tlačily do zakončení a naděje na dobrý výsledek držela především gólmanka Peslarová, jež zneškodnila všechny šance soupeřek. Češky navíc srazilo i několik vyloučení. Ještě v průběhu první dvacetiminutovky se ale karta obrátila.

V 15. minutě si český tým vypracoval tlak před švýcarskou brankou, který dokázala přetavit v branku Vanišová. Ta dopravila kotouč do klece doklepnutím střely od modré. O čtyři minuty později mohly svěřenkyně trenéra Vozáka slavit znovu. Na levém kruhu sebrala puk Mrázová a po skvělé sólové akci zakončila bekhendovou ranou k pravé tyči.

Dvěma góly namlsané Češky pokračovaly v ostrostřelbě dál. Do průběhu duelu ale promluvily několika spálenými šancemi i Švýcarky. Proti Peslarové postupně neuspěly jak Stalderová, tak Müllerová. Na druhé straně kluziště poté opět zaúřadoval český útok. V čase 30:43 se mezi švýcarskými obránkyněmi proháčkovala Lédlová, která svůj únik završila přesnou střelou mezi tyč a rameno Schellingové. Švýcarkám nepomohlo ani nařízené trestné střílení. Müllerová v něm napálila tyčku.

I přes vysoký náskok přineslo závěrečné dějství velké drama. Švýcarský celek nasázel do české svatyně během necelých šesti minut zásluhou Stalderové a Altmannové dva góly a Češky měly plné ruce práce, aby hubený náskok udržely. Vítězství ale nakonec pojistila méně než půl minuty před sirénou trefou do prázdné klece Lédlová. České mužstvo tak mohlo oslavit první uhraný bod série.

Švýcarsko – Česko 2:4 (0:2, 0:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 53. Stalderová (Stiefelová, Bullová), 55. Altmannová (Stalderová) – 15. Vanišová (Lédlová, Mrázová), 19. Mrázová, 31. Lédlová, 60. Lédlová.



Finky udělaly jasný krok za postupem do semifinále už v úvodní periodě svého čtvrtfinálového zápasu. Soupeři ze Švédska nasázely v 5. a 7 minutě dva góly a v severském derby se bleskově ujaly vedení. Jakýkoliv odpor hráček Tre Kronor poté dokázaly zadusit hned v zárodku. Výsledné skóre nakonec podtrhly ještě dalšími dvěma trefami Hiirikoskiové a Tapanenové. V další fázi vyřazovacích bojů tak hokejistky Suomi po důležitém triumfu narazí na Kanadu, kterou na turnaji už jednou porazily.

Finsko - Švédsko (2:0, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 5. Säkkinenová (Lindstedtová, Kärnäová), 7. Välimäkiová (Tuominenová, Tapaniová), 24. Hiirikoskiová (Tapaniová), 49. Tapaniová (Väliläová, Karvinenová)

Druhé čtvrtfinále mezi Ruskem a Německem přineslo velké turnajové překvapení. Němky rozmetaly veškeré papírové předpoklady na kusy a porazily sbornou těsným rozdílem 2:1. Německý celek přitom musel už od 3. minuty a branky Šochinové dotahovat. To se ale přemožitelkám českých hráček ze základní skupiny povedlo – góly Spielbergové a Delarbreové utkání zcela otočily a mohou se těšit na boje o medaile. Nejbližším soupeřem však budou domácí Američanky, které zatím suverénně kralují celému šampionátu.

Rusko – Německo 1:2 (1:0, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 3. Šochinová (Štarjovová, Děrgačovová) – 35. Spielbergerová (Zornová, Fiegertová), 50. Delarbreová (Graeveová, Spielbergerová)