17.05.2013 | David Jahoda, David Šimon

Do finále se po stejných výsledcích probojovali domácí Švédsko a překvapení turnaje Švýcarsko

S T O C K H O L M – Finalisty 77. mistrovství světa jsou týmy Švédska a Švýcarska! V prvním semifinále předčili hokejisté Švédska spolupořadatele šampionátu a také velkého rivala z Finska v poměru 3:0. Ve druhém semifinále se po stejném výsledku radovali Švýcaři, kteří zdolali USA a dál žijí svůj zlatý sen.

Sedinové s Erikssonem poslali domácí tým do finále, Finsko čeká boj o bronz

Domácí výběr Tre kronor jde do finále! V severském derby proti Finsku hrála hlavní roli první formace týmu Pära Mårtse a brankář Jhonas Enroth. Po výhře 3:0 se tak mohou domácí hokejisté těšit na finálový zápas, ve kterém vyzvou překvapení turnaje ze Švýcarska. Po 27 letech může zlato vyhrát domácí celek.

Do prvního semifinále lépe nakročili hráči tří korunek. Finský brankář Raanta si musel dávat na své soupeře větší pozor než na druhé straně brankář Enroth, ovšem nakonec to byl přeci jen domácí gólman, který se musel strachovat. Niklas Hagman ale ve velké šanci Suomi do vedení neposlal. Proto se mohli v jedenácté minutě radovat Švédové. V početní výhodě poslal do brankoviště puk Henrik Sedin, jehož nahození se otřelo o nohu Louiho Erikssona a následně skončilo v síti Finů.

Ve druhé třetině to vypadalo jako by se Finové probrali, ovšem puk ani z jedné příležitosti neproletěl za Enrothova záda. Blízko k tomu měl se svým střeleckým pokusem obránce Sami Lepistö, jeho dělovka však zaduněla pouze o plexisklo. Zvýšit vedení Švédů mohl Daniel Sedin, jeho velkou šanci však brankář Raanta zlikvidoval. Po chvíli už ovšem mohla švédská střídačka podruhé skákat radostí. Henrik Sedin zpoza branky našel hůl Louiho Erikssona, jenž se tvrdou střelou pod víko prosadil podruhé v zápase.

Finsku už nemělo ve třetí třetině co ztratit, proto se pustilo do absolutní ofenzívy. Jhonas Enroth však likvidoval jeden pokus za druhým a dostával hráče Suomi do velkých rozpaků. S přibývajícím časem začalo Finsku už pořádně téct do bot a naděje na postup pomalu mizely v dáli. Ty se naprosto rozplynuly, když se do prázdné klece při power-play Finska trefil Henrik Sedin, jenž tak ke dvěma asistencím přidal i branku, kterou pečetil postup Tre kronor do finále mistrovství světa.

Finsko - Švédsko 0:3 (0:1, 0:1, 0:1) Branky a nahrávky: 11. Eriksson (Sedin H. ,Sedin D.), 37. Eriksson (Sedin H., Sedin D.), 60. Sedin H. (Eriksson, Tallinder). Rozhodčí: Olenin (Rus.), Reiber (Švýc.)  Dědulja (Běl.), Wilmot (Kan.). Vyloučení: 4:2. Využití: 0:2. Diváci: 11 674. 

Sestava:
Finsko:
Raanta  Lepistö, Hietanen, Laakso, Mäntylä, Väänänen, Jalasvaara, Kukkonen, Melart  Pesonen, Kontiola, Aaltonen  Salminen, Mikael Granlund, Korpikoski  Savinainen, Koskiranta, Pihlström   Anttila, Hagman, Hytönen. 
Švédsko: Enroth
 Tallinder, Fälth, Fransson, E. Gustafsson, S. Kronwall, Granberg - Danielsson, Lundqvist, Pettersson - S. Hjalmarsson, Persson, Landeskog  D. Sedin, H. Sedin, L. Eriksson  Ericsson, Lindberg, Thörnberg  Axelsson.

Druhým finalistou jsou Švýcaři, kteří na šampionátu neokusili hořkost porážky

Utkání, které svedlo k souboji dvě překvapení vyřazovacích bojů i celého turnaje. První třetina branku nepřinesla, ale aktivněji do semifinálového duelu vstoupili Švýcaři, kteří si vytvořili několik slibných příležitostí ke vstřelení úvodní branky. John Gibson podával v brance skvělý výkon a střelce se znakem helvétského kříže na prsou postupně přiváděl k zoufalosti. Na americkém gólmanovi postupně ztroskotali Walker, Niederreiter, Bodenmann a Moser. První branka přišla až v polovině utkání. Martin Plüss našel před brankou volného Nino Niederreitera a ten zakončil přesně pod víko.

Reprezentace USA působila po celý zápas slabším dojmem a na skvěle bruslícího soupeře, který neměl problém přitvrdit v osobních soubojích, prostě nestačila. Švýcaři ani ve třetí části neinkasovali a k tomu přidali další dvě branky. Druhou branku přidal Julian Walker, když ze střídačky pláchl americkým obráncům. Nejlepší hráč USA v zápase, John Gibson, dvě minuty před koncem odjel na střídačku a Američani to zkusili bez brankáře. Ani to nepomohlo a Reto Suri v poslední minutě skóroval do prázdné branky. Švýcarsko se poprvé v historii dostalo do finále MS a bude bojovat o zlato.

Švýcarsko – USA 3:0 (0:0, 1:0, 2:0). 31. Niederreiter (M. Plüss), 51. Walker (Moser, Furrer), 60. Suri (Niederreiter). Rozhodčí: Brüggemann (Něm.), Jeřábek (ČR) - Carlson (Kan.), Suominen (Fin.). Vyloučení: 2:4. Bez využití. Diváci: 7 136.

Sestavy:
Švýcarsko:
Berra – Vauclair, Seger , Blum, Von Gunten, Blindenbacher, Furrer, Diaz, Josi – Niederreiter, Plüss, Moser – Ambühl, Suri, Gardner – Cunti, Bodenmann, Hollenstein – Trachsler, Bieber, Walker.
USA: Gibson – Carle, Faulk, Johnson, Hunwick, Petry, Butler, McBain, Trouba – Smith, Moss, Stastny – Stapleton, Galchenyuk, Oshie – S. Gionta, Carter, Thompson – Kristo, Bjugstad, Palushaj.