29.11.2017 | Tisková zpráva

Disciplinární komise ELH zatím rozdala méně trestů než vloni

Disciplinární komise ELH rozdala v první polovině sezóny hráčům výrazně méně trestů než vloni. Celkem projednávala 46 případů, z nichž 15 skončilo uložením trestu.
Pouze ve čtyřech případech byl trest udělen za nedovolený zákrok, v osmi se jednalo o filmování, v jednom o bitku a ve dvou o jiný druh přestupku (hození hole, nesportovní chování). V první polovině loňské sezóny potrestala nedovolené zákroky desetkrát, filmování jedenáctkrát a bitku jednou. Celkový počet uložených trestů se tak meziročně snížil o třetinu, z toho počet trestů za nedovolené zákroky více než o polovinu a počet trestů za filmování více než o čtvrtinu. Současně výrazně klesl objem udělených trestů – zatímco v polovině loňské sezóny zastavila komise hráčům činnost celkem na 31 utkání, v probíhající sezóně v souhrnu zatím na 12 utkání.

„Vyloženě hrubých zákroků, které by komise musela trestat, skutečně ubylo,“ uvedl ředitel Tipsport extraligy Josef Řezníček. „Myslím, že to souvisí i s celkovým stylem hokeje, který k nám přichází ze zámoří. Hra je více založena na aktivitě, pohybu a bruslení, nikoli na přehnané tvrdosti. Při podobném stylu jsou jakékoli výstřelky také mnohem viditelnější, což hráči i trenéři vědí.“

Na druhé straně, v první polovině sezóny výrazně vzrostl počet podnětů, podávaných kluby. V polovině loňské sezóny bylo těchto podnětů 16, letos již 28, což představuje nárůst o tři čtvrtiny. Pouze pět podnětů, necelou pětinu, vyhodnotila disciplinární komise ELH jako oprávněné a hráče potrestala, ve třiadvaceti případech řízení zastavila. V polovině loňské sezóny bylo oprávněných podnětů devět.

Nejčastěji se v první polovině sezóny obrátili na disciplinární komisi s podnětem Bílí Tygři Liberec (7), HC Oceláři Třinec (5), Piráti Chomutov a Mountfield HK (4), BK Mladá Boleslav (3), HC Verva Litvínov (2), Aukro Berani Zlín, HC Sparta Praha a HC Vítkovice (1). Jako oprávněné vyhodnotila komise podněty klubů BK Mladá Boleslav (2), HC Oceláři Třinec (2) a Bílí Tygři Liberec (1).