20.12.2012 | Oficiální oznámení

Disciplinární komise ELH k zákroku Ryana Hollwega

Disciplinární komise ELH se ve zkráceném řízení zabývala zákrokem hráče Ryana Hollwega na protihráče Lukáše Dernera v utkání HC Škoda Plzeň – Bílí Tygři Liberec, které se hrálo 19. 12. 2012. Po prostudování videozáběru rozhodla, že hráče Ryana Hollwega nebude dále trestat.
„Rozhodnutí vychází z ustanovení pravidel ledního hokeje, podle kterého je hráč zodpovědný za to, že drží hlavu vzhůru a musí si být vědom možnosti, že bude napadán,“ vysvětlil Karel Holý, předseda disciplinární komise ELH. „Hra tělem je podle pravidel součástí hry a hráči na ni musí být připraveni. Podle dalšího ustanovení není zákrok, při němž je síla úderu zpočátku vedena na tělo a teprve potom sklouzne na hlavu, posuzován jako zásah do oblasti hlavy. Často se ovšem stává, že hráči nevěnují soupeři dostatečnou pozornost a zákroky potom mohou skončit zraněním. Před riziky podobné nepozornosti jsme varovali i na nedávném semináři zástupců klubů, trenérů a rozhodčích.“

Vzhledem k tomu, že hráč Ryan Hollweg byl v průběhu sezóny včetně European Trophy potrestán již pátým vyšším trestem, pozvala disciplinární komise k projednání jeho zákroku zástupce HC Škoda Plzeň. Schůzky, která následovala, se zúčastnili generální manažer, jednatel a kapitán klubu Martin Straka s trenérem Milanem Razýmem, za ČSLH potom ředitel Tipsport extraligy Josef Řezníček, předseda disciplinární komise Karel Holý a manažer nejvyšší soutěže Antonín Vansa.

Záznam zákroku je přístupný zde.