12.05.2018 | Adam Pavlíček

Devátý den MS: Slovensko trápilo Švédsko, Finové přejeli Kanadu. Bělorusko sestupuje

Další hrací den mistrovství světa nabídl zajímavá utkání. Slovensko nebylo daleko od výhry nad reprezentací Tří korunek, Finové si překvapivě hladce poradili s hvězdami nabitou Kanadou a z výhry se radoval také domácí tým Dánů, který si poradil s Jižní Koreou.

Skupina A

Švédsko – Slovensko 4:3 pp.

První utkání kodaňské skupiny sehráli slovenští hokejisté proti Švédsku. Slováci drželi oproti předzápasovým analýzám se svým soupeřem krok velmi dlouho. V mnoha případech byli dokonce lepším týmem a zcela určitě podali nejlepší výkon na turnaji. Proti reprezentaci Tří korunek Slovensko padlo až v prodloužení, ve kterém rozhodl hráč New York Rangers Mika Zibanejad.

Branky a nahrávky: 11. Jurčo (Grman, Krištof), 37. Ďaloga (Nagy), 47. Nagy (Krištof, Čajkovský) – 16. Everberg (J. Klingberg, H. Lindholm), 19. Nyquist (Backlund, E. Gustafsson), 25. J. de La Rose (Wikstrand, Kempe), 65. Zibanejad (Rakell).

Rakousko – Bělorusko 4:0

Z pohledu neutrálních diváků možná méně atraktivní duel, pro oba celky ale nejdůležitější na turnaji. Bělorusové sice byli mírnými favority, tuto pozici ale potvrdit nedokázali. Rakousko bylo po celé utkání jednoznačně lepším týmem a definitivně rozhodlo ve druhé třetině, v níž nasázelo tři branky. Rakušané tedy uhájili příslušnost v elitní hokejové skupině. Bělorusko se naopak po třinácti letech opět objeví v divizi 1A.

Branky a nahrávky: 5. Viveiros, 31. Komarek (Unterweger), 35. M. Raffl (Komarek), 40. Zwerger (S. Ulmer).

Rusko – Švýcarsko 4:3

Poslední utkání devátého hracího dne ve skupině A sehrálo Švýcarsko proti Rusku a určitě se bylo na co dívat. Hokejisté helvétského kříže prohrávali po druhé periodě o dva góly, manko se ale postupně snažili stahovat. Utkání mělo opravdu hektický závěr, v němž Rusové svému soupeři opět utekli na rozdíl dvou gólů, Švýcaři se ale sborné opět přiblížili. Na kýžené vyrovnání svěřenci trenéra Fischera ale nedosáhli. A to ani po Corviho střele, která přišla v posledních sekundách hry a dokonce se odrazila od horní tyčky.

Branky a nahrávky: 23. Kaprizov (Dacjuk, N. Gusev), 28. Dadonov (Anisimov), 40. Nestěrov (N. Gusev, Dacjuk), 57. Grigorenko (Anisimov, Gavrikov) – 27. Untersander (Kukan, Corvi), 52. Andrighetto (Meier, Vermin), 59. Haas (Andrighetto, Niederreiter).

Skupina B

Lotyšsko – Německo 3:1

Tyto dva týmy sehrály důležité utkání o boj o play off. První třetina v Herningu žádnou branku nenabídla, oba týmy hrály opatrněji a vycházeli především z dobře zabezpečené obrany. Konec druhé a třetí třetiny poté rozhodl celé utkání. Lotyši tři minuty před koncem prostředního dějství skórovali jako první. To samé se jim následně povedlo také patnáct vteřin po startu další třetiny. Jak Lotyši tak Němci přidali ještě jednu branku, a tak se po výsledku 3:1 mohli v tomto důležitém souboji o případné play off radovat lotyšští hokejisté.

Branky a nahrávky: 37. Keninš (Abols, Balcers), 41. Galvinš (Indrašis, Džerinš), 48. Džerinš (M. Redlihs, Freibergs) – 49. Kahun (Draisaitl, Ehliz).

Dánsko – Jižní Korea 3:1

Pokud Dánové pomýšleli na play off, museli dnes porazit Jižní Koreu, zatím jasného outsidera turnaje. Domácí hokejisté sice hráli ještě před polovinou utkání vyrovnaně, herně ale měli utkání víceméně pod kontrolou. Až Jesper Jensen pět minut před koncem druhé dvacetiminutovky skóroval, čímž rozhodl celé utkání. Fanoušci Dánska se mohli radovat z přesné trefy ještě jednou. Jižní Korea tak opět padla a připsala si šestou prohru na šampionátu. O případnou záchranu budou Korejci bojovat s Norskem, které zatím získalo tři body.

Branky a nahrávky: 23. Nielsen (Nielsen), 33. Jensen (Bjorkstrand), 57. Hardt (Nielsen, Jensen) – 25. Ki-song Kim (Sang-uk Kim).

Kanada – Finsko 1:5

Tento duel nabídl jednu z nejzajímavějších podívaných v tomto hracím dni. První třetina mezi oběma týmy byla vyrovnaná na střely, na góly to ale neplatilo. Finové překvapivě vedli po dvaceti minutách o dvě branky a vedení už nepustili. V další třetině diváci v Herningu branku neviděli, v té třetí ovšem už ano. Teräväinen a Tolvanen skórovali několik sekund po sobě a o výhře aktivnějšího Suomi bylo definitivně rozhodnuto.

Branky a nahrávky: 11. Pageau (Horvat) – 9. Rantanen, 14. Pesonen (Nutivaara, Tolvanen), 17. Rantanen (Mikael Granlund, T. Teräväinen), 46. Tolvanen, 46. T. Teräväinen (Aho, Kivistö).