21.05.2016 | Vojtěch Martinek

Denní souhrn: O zlato se utkají favorité

Do finále putuje Finsko a Kanada, o třetí místo se domácí poperou s Američany

Finsko – Rusko 3:1
Branky a nahrávky: 26. Aho (Granlund, Lindell), 36. Jokinen (Laine), 39. Aho (Koskiranta) – 3. Širokov (Tělegin, Marčenko). Rozhodčí: Fraňo (CZE), Kubuš (SVK) – McIntyre (USA), Ritter (USA). Vyloučení: 5:4. Využití: 2:0. Diváci: 12 215

Sen ruských hokejistů o zlaté medaili z domácího mistrovství světa zůstane pouze snem, ničím jiným.

Svěřenci Olega Znaroka sice do utkání vstoupili aktivněji a po trefě Širokova vedli už ve třetí minutě, ale Finové nakonec dokázali zvrátit průběh zápasu na svou stranu. Finové se tak po dvou letech podívají do finále Mistrovství světa v ledním hokeji.

Kanada – USA 4:3
Branky a nahrávky: 9. Gallagher (Jenner, Reinhart), 19. Marchand (Ceci), 36. Brassard (O'Reilly, Perry), 42. Ellis (Murray, McDavid) – 22. Matthews (Wideman, Larkin), 24. Warsofsky (Nelson, Fasching), 29. Motte (Larkin, Compher) Rozhodčí: Wehrli (SUI), Gofman (RUS) – Otmachov (RUS), Lhotský (CZE) Vyloučení: 3:3 Využití: 1:1

Velmi strhující podívanou nabídlo večerní severoamerické derby. Do semifinálového střetu mezi Kanadou a Spojenými státy vstoupili lépe hráči s javorovým listem na prsou, kterým se povedlo v úvodní dvacetiminutovce prostřelit Kinkaida hned dvakrát.

Druhá část však patřila Američanům. Ti otočili v prvních osmi minutách prostřední třetiny stav utkání z 2:0 na 2:3 a působili mnohem sebejistěji, než jejich kolegové na druhé straně ledu.

Dramatický zápas však nakonec skončil triumfem Kanady, která si na začátku poslední části vzala vedení zpět na svou stranu gólem Ellise.