03.05.2015 | ČSLH

Denní souhrn: Kanadská kanonáda i dva hattricky

Jasné výhry favoritů, dva hattricky i vyrovnané zápasy. To vše nabídl třetí den mistrovství světa v Praze a Ostravě. V dresu Švédska se hattrickem blýskl teprve dvacetiletý Filip Forsberg, kterého napodobil i Kanaďan Taylor Hall.

Rakousko – Švédsko 1:6
Branky a nahrávky: 14. F. Forsberg, 19. Klefbom (Sjögren, Josefson), 20. Lander (Eriksson, F. Forsberg), 29. F. Forsberg (Eriksson, Ekman-Larsson), 30. Lindholm, 32. F. Forsberg (Lander, Ekman-Larsson) - 54. Heinrich (Komarek, Latusa). Rozhodčí: Gofman (Rus.), Stricker (Švýc.) - Lhotský (ČR), Suominen (Fin.). Vyloučení: 4:6, navíc Rahimi (Švéd.) 10 min. Bez využití.

První pražské nedělní utkání obstaral duel favorita s outsiderem turnaje. Švédové se ve svém druhém představení na turnaji postavili proti Rakousku. I přesto, že ofenzivní síla byla jasně na straně týmu Tre Kronor, na branku si O2 arena musela počkat celkem dlouho. Pak se ale švédská kanonáda rozjela naplno.

Největší měrou se o ni zasloužil Filip Forsberg. Teprve dvacetiletá hvězda z Nashvillu zaznamenala v zápase hattrick, svůj vůbec první v dresu seniorské reprezentace. A to navíc za pouhých 18 minut. O čestný zásah Rakouska se ke konci třetí třetiny postaral Heinrich. Jeho gól už jen ale korigoval na konečných 6:1 pro Švédy.

Kanada – Německo 10:0
Branky a nahrávky: 9. Crosby (O'Reilly), 9. Hall (Eberle, Duchene), 17. Eakin (O'Reilly), 20. Eakin (Toffoli), 23. Hall (Duchene, Eberle), 25. Ebklad (Giroux, Wiercioch), 28. Giroux (Ennis, Savard), 36. Ennis (Giroux, Hamhuis), 40. Hall (Duchene, Muzzin), 43. Duchene z tr. střílení. Rozhodčí: Kubuš (SR), Olenin (Rus.) - McIntyre (USA), Šefčík (SR). Vyloučení: 3:1. Bez využití. Diváci: 15.046.

A ve stejném duchu jako první pražské utkání se nesl i zápas Kanady s Německem. Kanadské hvězdy z NHL si se svým soupeřem poradily hravě 10:0. A to hráli sotva na „půl plynu“. Po většinu zápasu to vypadalo, že javorové listy hrají přesilovku.

A zaplněná O2 arena byla znovu svědkem hattricku – tentokrát v podání Taylora Halla. „Musím přiznat, že za stavu 7:0 bylo trochu těžké najít koncentraci,“ přiznávala po zápase hvězda z Edmontonu Oilers. Kanada tak díky hladké výhře ušetřila dostatek sil na zápas s českým výběrem, který ji čeká již v pondělí.

Francie – Švýcarsko 1:3
Branky a nahrávky: 49. Raux - 16. Hollenstein (Brunner, Josi), 22. Josi (Fiala, Blum), 60. Suri (Brunner). Rozhodčí: Hodek (ČR), Rantala - Puolakka (oba Fin.), Pihlblad (Švéd.). Vyloučení: 4:6, navíc S. Treille 5 min. a do konce utkání, A. Roussel (oba Fr.) 10 min. a do konce utkání. Využití: 0:1. Diváci: 8780.

V posledním nedělním utkání v O2 areně usilovali o premiérovou výhru na turnaji hráči Švýcarska. Ti v předchozím zápase s Dány dlouho sahali po třech bodech, nakonec ale brali jen jeden. A ani proti Francii neměli moc jednoduchou práci.

Švýcaři se sice dostali do vedení 2:0, pořádně se na něj ale nadřeli. Nejprve se v úvodní části prosadil přesilovkovou trefou Hollenstein, ve druhé třetině potvrdil roli jednoho z tahounů týmu Roman Josi. I přesto, že Francie v závěru zápasu ještě snížila, do prázdné branky pojistil první výhru Švýcarů na turnaji Reto Suri.

Rusko - Slovinsko 5:3
Branky a nahrávky: 5. Kovalčuk (Dadonov, Barulin), 5. Kuljomin (Antipin), 19. Dadonov (Panarin, Šipačov), 30. Šipačov (Panarin, Dadonov), 46. Dadonov (Šipačov, Panarin) - 24. A. Kopitar (Pretnar, Kranjc), 35. Pance, 55. Sabolič (Tičar, Jeglič). Vyloučení: 2:2. Využití: 1:0. Diváci: 7557.

Poprvé na turnaji se ruská sborná představila i s Jevgenijem Malkinem. Hvězda NHL zaujala místo v lajně se Sergejem Mozjakinem a Nikolajem Kuljominem. V zápase nakonec byla u jedné branky. Zato hned o tři branky Ruska se postarala elitní formace.

Dadonov – Šipačjov – Panarin dotáhli sbornou ke druhému vítězství na turnaji. Nicméně tentokrát k ne tak suverénnímu jako v prvním zápase. Slovinci, za které na začátku druhé třetiny skóroval i hvězdný Anže Kopitar, předvedli daleko lepší výkon než na úvod turnaje a Rusy pěkně potrápili. Nakonec ale stejně zůstali bez bodového zisku.

Bělorusko – Slovensko 1:2p
Branky a nahrávky: 52. S. Kosticyn (Kaljužnyj, A. Kosticyn) - 53. Meszároš (L. Hudáček, Dravecký), 62. Meszároš. Rozhodčí: Šindler (ČR), Mayer - Carnathan (oba USA), Dahmén (Švéd.). Vyloučení: 4:5. Bez využití. Diváci: 8812 (vyprodáno).

Druhé utkání v ostravské ČEZ Aréně nabídlo pěkně napínavou bitvu, která vygradovala až v prodloužení. Slováci, které hnalo dopředu plné publikum, znovu uválčili bonusový bod až po třetí třetině.

Fanoušci si ale na gól museli počkat pěkně dlouho. Až do 52. minuty se hrálo za bezbrankového stavu. Pak poslal Bělorusy do vedení Sergej Kosticyn. Jenomže o minutu později bylo znovu srovnáno zásluhou Meszároše. A útočník Buffala Sabers vystřelil v prodloužení Slovensku i druhý bonusový bod.

Dánsko – Finsko 0:3
Branky a nahrávky: 28. J. Jokinen (Salmela, Donskoi), 29. Pesonen (Louhivaara, Kemppainen), 36. Barkov (Lindell, J. Jokinen). Rozhodčí: Nord (Švéd.), Wehrli (Švýc.) - Schrader (Něm.), Semjonov (Est.). Vyloučení: 4:1. Bez využití. Diváci: 8353.

Finům vstup do turnaje nevyšel vůbec nejlépe. Proti USA nepředvedli výkon, na který jsou fanoušci od severského týmu zvyklí. A ani proti Dánsku se nedalo hovořit o jednoznačném zápase. Tým Suomi se na výhru pořádně nadřel.

Povzbuzující první gól vstřelil až ve druhé třetině kapitán týmu Jussi Jokinen. Toho o minutu později napodobil Janne Pesonen. A do konce druhé části to nakonec bylo 3:0, když se prosadil i benjamínek týmu Aleksander Barkov. Díky dobré obraně ve třetí třetině se nakonec Finové dočkali i první výhry na turnaji a tří bodů do tabulky.