11.05.2019 |

Denní souhrn: Favoriti splnili svou roli a připsali si vysoké výhry

Třetí hrací den mistrovství světa byl čistě pod taktovkou favoritů utkání. Američané v košické skupině napravili dojem z matného vstupu do turnaje a suverénně porazili Francii, Rusové přemohli před slušnou diváckou kulisou Rakousko. Itálie na svůj první zásah na turnaji stále čeká, střelecké mlčení se nepovedlo prolomit Jihoevropanům ani proti Tre Kronor. Překvapit se nepovedlo ani Velké Británii, která dostala osm gólů od Kanady. Důležitý tříbodový zisk v honbě za čtvrtfinále má na svém kontě Švýcarsko, které přemohlo v samotném závěru zápasu Lotyšsko.

Rusko – Rakousko 5:0 (1:0, 2:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 13. Dadonov (N. Gusev, Kučerov), 35. Kučerov (N. Gusev), 35. Tělegin (Kovalčuk), 41. Dadonov (Sergačjov, Malkin), 45. Kovalčuk (Orlov, Kuzněcov). Rozhodčí: Ohlund (SWE), Schukies (GER) – Leermakers (NED), Vanoosten (CAN). Vyloučení: 1:4. Využití: 1:0. Diváci: 9 033.

Rusové měli vlažný start do zápasu a rozhodně nebyli v první části dominantním týmem. Přesilové hry jsou v podání sborné ale smrtící, o čemž se Rakušané přesvědčili hned v prvním oslabení, za 49 sekund bylo totiž využito po střele Jevgenije Dadonova. Žádné z nabídnutých šancí ale pro Rakousko gólem neskončily. Zápas se zlomil v 35. minutě, během půl minuty totiž padly dva góly do rakouské sítě. Nikita Kučerov a Ivan Tělegin dali sborné klid do závěrečné části.

Třetí třetina byla již čistě exhibiční. Čtvrt minuty po úvodním buly rozebrala elitní ruská formace rakouskou obranu a Jevgenij Dadonov zatěžkal gólové konto podruhé. Rakousko už nenašlo sílu na zvrat, naopak Rusové ťali popáté, gólově se do turnaje zapsal i kapitán Ilja Kovalčuk. Rusko tak i podruhé dosáhlo mety pěti gólů, Rakousko naopak podruhé pět gólů dostalo a bodově je stále na nule.

Itálie – Švédsko 0:8 (0:1, 0:1, 0:6)

Branky a nahrávky: 3. Lander (Bratt, Eriksson), 26. Hörnqvist (Eriksson), 42. Lindblom (A. Kempe, W. Nylander), 43. Krüger (Rasmussen, M. Kempe), 49. Lander (Eriksson), 53. W. Nylander, 56. Lander (E. Lindholm), 59. Hörnqvist (A. Kempe). Rozhodčí: Reneau (USA), Staňo (SVK) – Dalton (GBR), Šišlo (RUS). Vyloučení: 3:2. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 6 984

Švédové vstoupili do zápasu suverénně a na kraji třetí minuty z toho bylo vedení 1:0 zásahem Antona Landera. Seveřané se ale sami trošku hledali, měli sice jasnou převahu, gólových šancí však bylo poskrovnu. Odskočit na dvě branky se povedlo až přesilovkou v 26. minutě, kterou zužitkoval Patric Hörnqvist. Švédské střelce doháněl k šílenství i italský brankář, který během čtyřiceti minut zlikvidoval dohromady 40 střel.

Na začátku třetí třetiny neproměnili Italové velkou šanci a od té doby to už byl definitivně zápas „na jednu branku“. Během jedné minuty to bylo už pro Tre Kronor 4:0 a brankostroj se nakonec zastavil až na čísle osm. Šest gólů švédského nároďáku ve třetí třetině tak položilo základ další vysoké výhře na turnaji, tentokrát poměrem 8:0.

Lotyšsko – Švýcarsko 1:3 (0:0, 1:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 35. Indrašis (Balcers) – 34. Hofmann (Kurashev, Martschini), 57. Hischier (Praplan, Josi), 60. S. Moser. Rozhodčí: Iverson (CAN), Kaukokari (FIN) – Hancock (USA), Lhotský (CZE). Vyloučení: 5:6. Využití: 0:1. Diváci: 7 773.

Večerní tahák bratislavské skupiny nabídl důrazný a vyrovnaný hokej. Díky tomuto se na gól čekalo až do 34. minuty, chvíle zmatků v lotyšské obraně nekompromisně trestal Gregory Hofmann. Za necelou půlminutu se ale mohlo začít od začátku, přesilovou hru využil lotyšský Miks Indrašiš. Lotyši si prožili nejtěžší chvíli na přelomu druhé a třetí třetiny, kdy nejprve dostal střelec jediného gólu Indrašis čtyřminutový trest za vysokou hůl, zanedlouho pak putoval na trestnou Darzinš a Švýcarsko dostalo plné dvě minuty přesilovky 5 na 3.

Jenže Švýcarům se nepovedlo tuto výhodu využít a sami se dostali třikrát do oslabení. Pobaltský celek ale nezvládl toto potrestat a v čase 56:21 důrazem Nica Hischiera inkasoval klíčový gól. Tři body pro Švýcary, které mohou rozhodnout o postupu do čtvrtfinále, stvrdil 40 sekund před poslední sirénou Simon Moser.

USA – Francie 7:1 (3:0, 2:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 5. DeBrincat (J. van Riemsdyk, P. Kane), 6. Vatrano (Eichel, Martinez), 7. DeBrincat, 34. White (Q. Hughes, Martinez), 36. P. Kane (D. Larkin, Fox), 41. Kreider (D. Larkin), 55. White (Vatrano, Glendening) – 47. Rech (Claireaux, Bertrand). Rozhodčí: Björk (SWE), Sidorenko (BLR) – Jensen (DEN), Nikulainen (FIN). Vyloučení: 4:3. Využití: 1:0. Diváci: 4 960.

Američané si po úvodní porážce od Slováků zlepšili sebevědomí a sestřelili Francii 7:1. Přes jednoznačný výsledek měla jejich hra jisté rezervy, které budou muset před pondělním zápasem s Finy odstranit.

První tři branky zvládly Spojené státy velmi rychle, během šesti minut. Potom tempo jejich hry trochu opadlo a vrátilo se až na konci druhé části. Za Francii snižoval ve třetí třetině na průběžných 1:6 Rech, výsledek uzavřel pět minut před koncem White. Hned šest hráčů USA zapsalo po dvou kanadských bodech.

Dánsko – Německo 1:2 (0:0, 0:2, 1:0)

Branky a nahrávky: 51. Bau Hansen (Meyer, O. Larsen) – 31. Plachta (Draisaitl, Eisenschmid), 40. Tiffels (Kahun, Mauer). Rozhodčí:Nikolić (AUT), Romasko (RUS) – McCrank (CAN), Oliver (USA). Vyloučení: 7:7. Využití: 0:1. Diváci: 5 605.

Německá reprezentace se trápila i ve svém druhém představení na slovenském turnaji, přesto opět vyhrála za tři body. Proti Dánsku uspěla 2:1, přestože na střely vyhráli Dánové 39:26.

V první třetině se v přesilovce trefil Bergmann, jenže po přezkoumání videa byl gól odvolán. Němci se tak radovali až v polovině zápasu, kdy se v další početní výhodě trefil Plachta. Jedenáct sekund před druhou sirénou zvýšil náskok Tiffels. Dánové, kteří ve třetí třetině mocně tlačili, se zmohli jen na snížení zásluhou Bau Hansena.

Velká Británie – Kanada 0:5 (0:2, 0:3)

Branky a nahrávky: 3. Joseph (Henrique, Nurse), 13. Mantha (McCann, Stecher), 23. Turris (Mantha), 28. D. Strome (Marchessault, Chabot), 40. Fabbro (Jost), 41. Turris (Mantha), 47. Couturier (Mantha, Chabot), 51. Mantha (Theodore, Jost). Rozhodčí: Rantala (FIN), Tufts (CAN) – Goljak (BLR), Lazarev (RUS). Vyloučení: 3:2. Využítí: 0:3. Diváci: 4 563.

Kanaďané, kteří na úvod po unaveném výkonu nestačili na Finy, si zlepšili sebevědomí jasnou výhrou nad Británií. Javorové listy sestřelily nováčka elitní skupiny jasně 8:0. Pět bodů pobral Mantha.

V první třetině se Kanada prosadila dvakrát, ale i Británie měla několik náznaků šancí. Projevovala se však jejich herní nevyspělost. V dalším průběhu už si Kanada hlídala náskok, který také postupně navyšovala. I přes mohutnou podporu fanoušků nakonec Britové nezvládli překonat mladého brankáře Harta, který ve svém prvním startu na MS zapsal čisté konto.