30.04.2015 | Daniel Polách

Denní souhrn: Drama v Praze ovládli Švédové až po nájezdech

Ještě osm minut před koncem první třetiny Česká republika prohrávala v zahajovacím utkání se Švédskem o dvě branky. Potom zvládla utkání otočit, avšak do vítězného konce jej nedotáhla. V ostatních zápasech si vysokými rozdíly poradily Spojené státy americké s Finskem, Kanada s Lotyšskem a Rusko s Norskem.
Kanada - Lotyšsko 6:1
Branky a nahrávky: 10. MacKinnon (Spezza, Savard), 14. Spezza (Hamhuis, MacKinnon), 15. Duchene (Hall), 23. Toffoli (Hamhuis, Burns), 24. Spezza (MacKinnon, Crosby), 60. Crosby (TS) – 53. Daugavinš (Darzinš, Džerinš). Rozhodčí: Hodek (CZE), Vinnerborg (SWE) – Kilian (NOR), Lhotský (CZE). Vyloučení: 1:3. Bez využití.

Úvodní utkání pražské skupiny se proměnilo v zahřívací kolo Kanady. Ta přestála sympatický lotyšský pokus o tlak v první třetině a ještě v té samé části hry nasázela soupeři tři branky. A ne ledajaké. Na konci 10. minuty Spezza přihrál na okraj kruhu pro vhazování Nathanu MacKinnonovi, jehož tvrdá rána se vešla těsně pod víko.

Oba hráči pak byli podepsáni i pod druhým gólem - o čtyři minuty později MacKinnon našel Hamhuise, jehož střelu Muštukovs vyrazil před sebe a připravil tak ideální pozici Jasonu Spezzovi, jenž nezaváhal. Na začátku 15. minuty pak byly naděje Lotyšů v první třetině pohřbeny defintivě. Matt Duchene na sobě udržel dva protihráče, najel si mezi kruhy a s přispěním protihráče potřetí poslal puk do lotyšské sítě.

Kanada pak ve velkém stylu vstoupila i do druhé třetiny. Po několika velkých šancích nakonec Tyler Toffoli tečoval Hamhuisovu ránu od modré čáry a Kanada vedla počtvrté. Na začátku 24. minuty pak jeden ze spolufavoritů skupiny A vedl již rozdílem třídy. Jason Spezza před brankou odstavil protihráče, načež se před ním otevřela prázdná branka, kterou nešlo netrefit.

Lotyše ovšem ani pětibrankový příděl nezlomil a nadále chtěli alespoň co nejvíce ublížit úspěšnosti zákroků kanadského brankáře Smitha. To se povedlo až osm minut před koncem, kdy MacKinnon nešťastně přiťukl puk Kasparsi Daugavinšovi, jenž poprvé a naposledy dopravil puk do kanadské branky.

V závěru utkání ještě Bukas nestihl zachytit start Sidneyho Crosbyho, fauloval jej a bylo nařízeno trestné střílení, s nímž si kanadská hvězda mimořádně rychlou střelou pod břevno Masalskise, jenž nahradil v lotyšské brance Muštukovse, poradil. Kanada tak vstup do mistrovství zvládla.

USA - Finsko 5:1
Branky a nahrávky: 20. Moses (Krug, Nelson), 32. Hendricks (Sexton), 35. Sexton (Krug, Hendricks), 47. Bonino (Moses, Nelson), 58. Hendricks (Larkin) – 26. Jokipakka (Pesonen, Kemppainen). Rozhodčí: Björk (SWE), Bulanov (RUS) – Lederer (CZE), Tošenovjan (CZE). Vyloučení: 4:2. Bez využití.

Úvodní duel skupiny B měl lehce překvapivě jasného vítěze. USA za vítězstvím vykročily dvacet čtyři vteřin před koncem první třetiny, kdy si Steve Moses z levé strany najel před Rinneho branku a překonal finského brankáře skvělým bekhendem pod víko. Finy ale gól do šatny nepoznamenal a pět minut po změně stran srovnali. Jyrki Jokipakka napřáhl od modré, Hellebuyck přes clonícího Kemppainena nic neviděl a bylo srovnáno.

Finové pak ale začali dělat chybu za chybou a zámořský celek toho nemilosrdně využil. V polovině utkání Skandinávci propadli na útočné modré čáře, Sexton ujel s pukem a ačkoliv sám ještě Rinneho nepřekonal, nemusel smutnit, neboť dojíždějící americký kapitán Matt Hendricks již pohodlně doklepl puk do odkryté branky. Dan Sexton si však gólovou radost užil o necelé tři minuty později a opět mohl těžit z práce svého kapitána. Ten tentokrát clonil před brankou, Rinne nic neviděl a Sexton jej od mantinelu prostřelil rovnou mezi lapačku a beton.

Kdo ve třetí třetině očekával zběsilý nápor Finů, musel být notně zklamán. Ve 47. minutě si vzal puk na modré čáře Moses, nahodil jej před branku, Rinne jej neudržel a důrazný Nick Bonino zvýšil na rozdíl tří branek. Jedinou finskou šanci ve třetí třetině pak měl Jussi Jokinen, proti jeho pokusu z dobré pozice se ovšem vytáhl Helleybuck. Finové potom už neměli na co čekat a tak více než čtyři minuty před koncem odvolali brankáře. Nakonec ovšem nepomohl ani oddechový čas, neboť Matt Hendricks nic nevymýšlel a ze středního pásma trefil prázdnou klec.

Finská reprezentace tak potřetí v řadě nevstoupila do mistrovství světa pravou nohou. Vedle letošní porážky od USA prohrála loni s Lotyšskem a předloni na domácím mistrovství přetlačila Německo až po prodloužení.

Česká republika - Švédsko 5:6 po s.n.
Branky a nahrávky: 14. Jágr (Nakládal, Voráček), 43. Hertl (Němec, Klepiš), 52. Simon (Hejda), 53. Červenka (Voráček, Čáslava), 57. Zaťovič (Novotný, Simon) – 4. Lundqvist (Sjögren, Josefson), 8. Kronwall (Ekholm, Lander), 35. Rask (Lindholm), 45. Lindström (Moller), 60. Sjögren (Lindström, Klingberg), rozh. náj. Larsson. Rozhodčí: Piechaczek (Něm.), Rantala – Lazarjov (Rus.), Suominen (Fin.). Vyloučení: 4:5. Využití: 2:2.

I v Praze to poměrně dlouho vypadalo, že účastník semifinále loňského šampionátu prožije neveselý vstup do turnaje. Česká reprezentace totiž v první třetině nezachytila švédský nástup a musela jej prakticky po zbytek utkání dohánět. Již ve čtvrté minutě po špatné rozehrávce českého týmu zachytil puk Sjögren, předložil jej Joelu Lundqvistovi a ten z ideální pozice překonal přesunujícího se Saláka.

Za další čtyři minuty potom Švédové zužitkovali první přesilovou hru na turnaji. Při vyloučení Erata si vzal puk švédský kapitán Staffan Kronwall a překvapil českého brankáře u jeho pravé tyče. Lehce opařená pražská hala potom sledovala českou snahu o vyrovnání. V 10. minutě vystihl špatnou švédskou rozehrávku Sobotka, před Enrothem ale nedokázal zvednout puk.

Co se však nepovedlo Sobotkovi, se povedlo o čtyři minuty později Jaromíru Jágrovi, který v přesilové hře tečoval Nakládalovu ránu od modré a snížil na rozdíl jedné branky. Češi potom až do poloviny zápasu na šance vedli, ovšem z gólu se radovali opět Švédové. Po zmatcích v české obraně našel Lindholm Viktora Raska, jenž se otočil kolem českého obránce a zasunul puk za Saláka.

Český tým však dobře vstoupil do třetí třetiny. Při závaru na brankovišti se skvělým důrazem prosadil Tomáš Hertl, jehož pokus si do vlastní branky betonem kopl švédský brankář Enroth. Jak se ale v utkání stalo zvykem, Švédové na český nápor reagovali dalším gólem. Moller v přečíslení 2 na 1 předložil puk Joakimu Lindströmovi a ten Tre Kronor vrátil dvoubrankový náskok.

Devět minut před koncem ovšem začalo velké české představení. Nejprve se v útočném pásmu zorientoval Dominik Simon a povedenou bekhendovou střelou zaskočil Enrotha. Mnohem podstatnější ovšem bylo, že na český gól tentokrát Švédové neodpověděli a Češi přidali vzápětí další. Voráček poslal do úniku Romana Červenku, jenž rovněž povedenou bekhendovou střelou poslal puk do švédské branky.

Vyrovnání ovšem českému týmu bylo málo. Tři minuty před koncem se díky skvělé hře čtvrtého útoku dostal puk před brankoviště k volnému Martinu Zaťovičovi, který z bezprostřední blízkosti trefil české vedení. Radost z něj ovšem vyprchla padesát tři vteřin před koncem, kdy Švédové, konkrétně Mattias Sjögren, opět využili přesilovou hru a poslali utkání do prdloužení.

V něm se v české brance několikrát zaskvěl Salák a hlavně jeho zásluhou dotáhli Češi utkání do samostatných nájezdů. V těch ale z českého týmu byl úspěšný jen jeho kapitán Voráček, zatímco za Švédy se prosadili Lindholm s Oliverem Ekmanem Larsson, jehož nájezd ve třetí sérii se po Sobotkově selhání ukázal jako vítězný.

Rusko - Norsko 6:2
Branky a nahrávky: 3. Šipačjov (Kovalčuk, Dadonov), 4. Anisimov (Kovalčuk), 16. Zaripov (Mozjakin, Tichonov), 17. Tichonov (Medvěděv, Zaripov), 30. Čudinov (Mozjakin, Zaripov), 35. Panarin (Šipačjov, Birjukov) – 21. Thoresen (M. Olimb, Holos), 27. Thoresen (M. Olimb, Ask). Rozhodčí: Mayer (USA), Ronn (FIN) – Dahmen (SWE), Mills (CAN). Vyloučení: 4:5. Využití: 1:0.

V posledním utkání programu úvodního dne si rovněž favorit na začátku utkání vytvořil potřebný náskok. Rusové se proti Norsku prosadili již ve třetí minutě, kdy Martinsenovo vyloučení potrestal tečí Kovalčukovy rány Vadim Šipačjov. Rusové navíc již devatenáct vteřin po prvním gólu dokázali udeřit znovu. Arťom Anisimov pronikl mezi dvojicí norských obránců a kličkou k tyči překonal Voldena.

Pak byla na chvíli ruská munice uklizena zpátky do skladu, aby se pět minut před koncem první třetiny opět uvedla do permanence. Mozjakin poslal před branku puk Danisi Zaripovovi, jenž střelou pod víko vstřelil svůj první a zároveň poslední gól na turnaji, z nějž po utkání odstoupil. Čtvrtou branku Rusů pak přidal Viktor Tichonov, jenž si sjel ideálně před Voldena a z dobré pozice nezaváhal.

Norům se ovšem povedl vstup do druhé třetiny. Mathis Olimb od hrazení mezi kruhy našel Patricka Thoresena, jenž skvěle nastavil hůl a připravil Bobrovskému první inkasovaný gól na turnaji. Oba dva si poté spolupráci zopakovali i u druhého norské gólu. Olimb opět od hrazení našel Patricka Thoresena, jehož hbitá rána opět skončila za zády Bobrovského.

Rusové ovšem o svém vítězství rozhodli ještě ve druhé třetině. V polovině utkání totiž výbornou individuální akci předvedl Mozjakin, jenž mezi kruhy našel Maxima Čudinova a ten prostřelil Voldena popáté. Definitivní tečku za ruským vítězstvím pak udělal ve 35. minutě Artemij Panarin, jenž ve velké rychlosti přebral Šipačjovovu přihrávku a prostřelil Voldena. Norům pak snaha o zdramatizování utkání ve třetí třetině nevyšla.