10.05.2019 | Redakce

Denní souhrn: Dnes bez překvapení. Češi potvrdili roli favorita a deklasovali Nory

Druhý hrací den mistrovství světa už jsme se překvapení nedočkali. Česko navázalo na výborný výkon se Švédskem a deklasovalo Norsko sedmi góly, Češi jsou tak na tomto turnaji stále stoprocentní. Švýcaři rozstříleli Itálii poměrem 9:0. Dánové nakonec také roli favorita potvrdili, a to když porazili Francii po nájezdech. Lotyši zvládli před velkým počtem svých fanoušků duel s Rakouskem. Následoval kostrbatý výkon Německa, které po velkém trápení porazilo nováčka z Velké Británie. Slováci sahali po další senzaci, s mladým výběrem Finska dlouho hráli vyrovnaně, ale Kappo Kakko zajistil vítězství seveřanům hattrickem.

Švýcarsko – Itálie 9:0 (4:0, 2:0, 3:0)

Branky a nahrávky: 2. Fiala (Josi), 8. Hofmann (Genazzi, Kurashev), 11. Martschini (Frick), 20. Ambühl (Fiala), 22. S. Moser (Ambühl, Moser), 24. Fiala (Hischier), 42. Fiala (Hischier, Praplan), 47. Loeffel (Rod), 50. Hischier (Praplan). Rozhodčí: Fraňo (CZE), Ohlund (SWE) – Sormunen (FIN), Vanoosten (CAN). Vyloučení: 1:4. Využití: 2:0. Diváci: 8463.

Druhý hrací den začali svým zápasem Švýcaři a Italové. Toto utkání se neslo v dost jednoznačném duchu. Švýcarsko bylo mnohem lepší ve všech ohledech, a vypadalo to na dost velký italský debakl. Švýcaři už po druhé třetině vedli o šest branek a stále neměli dost.

Itálie sice byla ve třetím dějství nejaktivnější, ale ani to nestačilo na vstřelení čestného gólu. Naopak Švýcarsko se prosadilo hned třikrát a upravili skóre zápasu na konečných 9:0. Švýcaři tak naprosto bez problémů zvládli vstup do tohoto turnaje. Naopak Italové jsou dnešní prohrou dost pravděpodobně odsouzeni k boji o udržení.

Lotyšsko – Rakousko 5:2 (1:1, 0:0, 4:1)

Branky a nahrávky: 16. Balcers (Darzinš, Freibergs), 41. Darzinš (Balcers, Blugers), 45. Abols (Balcers, Keninš), 48. Meija (Cibulskis, Blugers), 56. Keninš (Balcers) – 15. M. Raffl (Pallestrang, Herburger), 56. Heinrich (Hofer, Zwerger). Rozhodčí: Gofman (RUS), Staňo (SVK) – Dalton (GBR), Kaderli (SUI). Vyloučení: 2:5, navíc Peter (AUT) 5 min + do konce utkání. Využití: 2:1. Diváci: 8917.

Lotyši také zažili úspěšný vstup do turnaje, a to když přehráli Rakušany. Lotyšsko vyhrálo zaslouženě, protože celý zápas hrálo lépe, i když se první prosadilo Rakousko, a to ve vlastním oslabení. Vzápětí přišlo bleskové lotyšské vyrovnání, což pravděpodobně rozhodlo. Seveřané byli od té doby výrazně lepší a bylo jen otázkou času, kdy dokonají obrat a půjdou tak do vedení.

Na začátku třetího dějství už Lotyšsko recept na brankáře Kickerta našlo. Lotyši již za osm minut odskočili na rozdíl tří gólů a bylo rozhodnuto. Rakušané už neměli sílu na návrat do zápasu, i když přece jen snížili. Ale i na tuto branku seveřané okamžitě zareagovali, a nakonec si tak zajistili hladké vítězství 5:2. Lotyši tak dost dobře vykročili k postupu do čtvrtfinále.

Norsko – Česko 2:7 (1:3, 0:2, 1:2)

Branky a nahrávky: 11. Lindström (Martinsen, Holös), 41. Olden (M. Olimb) – 3. Hronek (Voráček, Frolík), 7. Hronek (D. Kubalík, Řepík), 16. Frolík, 24. Frolík (Voráček), 34. Řepík (D. Kubalík, Hronek), 42. Chytil (Rutta, J. Vrána), 45. D. Kubalík. Rozhodčí: Kaukokari (FIN), Schukies (GER) – Leermakers (NED), Shishlo (RUS). Vyloučení: 4:7. Využití: 1:1. Diváci: 9033.

Češi navázali na páteční výhru nad Švédskem, a v sobotu porazili i druhou severskou zemi ve skupině – Norsko. Česko rozhodně na nic nečekalo a hned v sedmé minutě zásluhou Filipa Hronka vedlo o dva góly. Norové sice snížili, ale naši hokejisté se udrželi v klidu. Michael Frolík přidal v prvním a druhém dějství další dva góly a ve druhé třetině se prosadil také Michal Řepík.

Norsko sice lépe zahájilo třetí část, ale Češi opět dokázali odpověď a tentokrát velmi rychle. Svůj první gól na turnaji zapsal Filip Chytil a podruhé se prosadil také Dominik Kubalík. Norové se nevzdávali ani za pětibrankové ztráty, ale už se neprosadili, a český národní tým se mohl skoro před vyprodanou halou radovat z druhé výhry na letošním mistrovství světa.

Dánsko – Francie 5:4sn (2:1, 1:3, 1:0 – 0:0)

Branky a nahrávky: 20. Storm, 20. M. Lauridsen (Storm, Jesper Jensen), 36. Eller (Boedker), 47. Jesper Jensen (Nicklas Jensen, Meyer), rozh. náj. Storm – 9. Bertrand (Claireaux, Hecquefeuille), 25. Dame-Malka, 33. Fleury (Bozon, Hecquefeuille), 34. Claireaux (Rech, Bozon). Rozhodčí: Rantala (FIN), Tufts (USA) – Goljak (BLR), Ondráček (CZE). Vyloučení: 4:4. Využití: 1:2. Diváci: 6190.

Pro oba týmy se jednalo o první zápas v rámci celého šampionátu, a to přineslo brankové hody. Už první třetina přinesla tři branky. Francouzi se dostali do vedení, když se v početní výhodě prosadil Charles Bertrand, ovšem Dánsko stihlo během poslední minuty stav otočit ve svůj prospěch. Ve druhé dvacetiminutovce se dostala Francie do trháku, jelikož vstřelila tři góly během devíti minut. Hráči ze severu Evropy stihli stav snížit na rozdíl jedné branky, takže v poslední části ještě bylo o co hrát.

Dánští hokejisté byli podporováni celým stadionem a podařilo se jim srovnat po šesti a půl minutách třetí třetiny. Další gól v průběhu poslední dvacetiminutovky k vidění nebyl, takže se šlo do prvního prodloužení v rámci celého mistrovství. Ani to však rozuzlení nepřineslo, takže na řadu přišly samostatné nájezdy. V těch se Dánsko prosadilo třikrát, zatímco Francie jen jednou. Rozhodující branku si připsal Frederik Storm, jenž přisoudil bonusový bod svému týmu.

Německo – Velká Británie 3:1 (0:0, 1:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 40. Seider (Y. Seidenberg), 51. Ehliz (Plachta), 53. Draisaitl (Plachta, Eisenschmid) – 44. Hammond. Rozhodčí: Gouin (CAN), Hribik (CZE) – Malmqvist (SWE), Nikulainen (FIN). Vyloučení: 1:2. Bez využití. Diváci: 6866.

Velká Británie se na mistrovství světa představila po dlouhých pětadvaceti letech a měla velmi blízko k prvnímu bodu na turnaji. Němci se snažili kombinovat hodně s pukem, ale Britové byli všude včas a hodně jim znepříjemňovali život. I proto se na první branku celého utkání čekalo až do času 39:21, kdy se prosadil německý Moritz Seider.

To poslední perioda již přinesla více hokejové radosti. Nejprve na straně Velké Británie, která po necelých čtyřech minutách srovnala, když se trefil Mike Hammond, jenž je prvním hráčem po dvaceti pěti letech, který se prosadil v rámci mistrovství světa. Němci však poté přepnuli na vyšší rychlostní stupeň a strhli vývoj utkání na svou stranu. Přidali ještě dvě branky, díky čemuž nakonec brali výhru 3:1. Připsali si tedy tři body do tabulky, přestože to pro ně byl velmi těžký zápas.

Slovensko – Finsko 2:4 (1:2, 1:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 11. Černák (Sekera, Pánik), 40. Marinčin (Studenič, Jaroš) 15. Lindbohm (Savinainen, Rajala), 17. Kakko (Mikkola, Manninen), 50. Kakko (Mikkola), 60. Kakko (Manninen). Rozhodčí: Nikolič (AUT), Sidorenko (BLR) –Jensen (DEN), McCrank (CAN) Vyloučení: 3:3 Využití: 1:0. Diváci: 7421.

Poslední zápas dnešního dne obstaraly v Košicích týmy Slovenska a Finska. Steel aréna se dostala do varu, když Černák parádní ranou propálil finského gólmana a dostal svůj tým do vedení. Finové však stihli ještě do konce první části stav otočit, když se prosadili Lindbohm a Kakkko. Druhá část už byla na góly skoupější, ovšem Slovákům se podařilo srovnat, a tak se šlo do kabin za vyrovnaného stavu.

Ve třetí části si vzali Finové své vedení zpět, ale Slováci měli celkem ještě dost času na srovnání. Posléze to zkusili i bez gólmana, ovšem srovnat stav nedokázali. Do prázdné brány se navíc trefil ještě Kakko, jenž si připsal v tomto zápase hattrick. Kaňkou na jinak skvělém utkání je zranění Marka Ďalogy, jenž schytal ostrou ránu pukem a nedohrál. Jeho další působení v turnaji je s velkým otazníkem.