09.05.2019 | Redakce

Denní souhrn: Den plný překvapení! Češi, Slováci a Finové překvapili favority, Rusové nezaváhali

Outsideři se vzepřeli favoritům. Otevírací zápas v Bratislavě byl jediným, který favorit zvládl. Byli to Rusové, kteří bez problémů přehráli Nory. Finové v Košicích zaskočili Kanadu a ukázali, že i s jejich mladým týmem se rozhodně musí počítat. Večerní duely přinesly dvě ještě větší překvapení. Slováci naprosto zaslouženě sestřelili USA a Česká republika ve vyrovnaném zápase přehrála úřadující mistry světa ze Švédska.

Rusko – Norsko 5:2 (2:0, 2:0, 1:2)

Branky a nahrávky: 9. Dadonov (Malkin, Kučerov), 15. Anisimov (Grigorenko, Orlov), 29. Kučerov (Sergačjov), 30. Dadonov (Malkin, N. Gusev), 42. N. Gusev (Kučerov, Chafizullin) – 57. Valkvae Olsen (Reichenberg), 58. Holös (Martinsen). Rozhodčí: Fraňo (CZE), Reneau (USA) – Kaderli (SUI), Lhotský (CZE). Vyloučení: 3:4. Využití: 3:0. Diváci: 7698

První duel skupiny B obstarala reprezentace Ruska s nabitým kádrem včetně hvězd z NHL proti Norsku. Ačkoliv Norové začali velice sympaticky a působili živějším dojmem, kvalita na útočné polovině byla jednoznačně na ruské straně. Sborná po jedenácti vteřinách zužitkovala hned první přesilovku a do konce třetiny přidala ještě jednu branku.

Ve druhé dvacetiminutovce se Rusové opět dvakrát prosadili v početních výhodách a na ledě začali vymýšlet exhibiční kombinace. Pohodlný náskok si hlídali až do konce, ale nulu neudrželi. V 57. a 58. minutě se dvakrát prosadili také Norové a zaslouženě neodjeli z ledu bez vstřelené branky. Rusko každopádně vyhrálo bez problémů, a to i přesto, že hvězdný Alexandr Ovečkin nezapsal žádný bod.

Česko – Švédsko 5:2 (1:0, 1:2, 3:0)

Branky a nahrávky: 2. J. Vrána (D. Kubalík), 37. D. Kubalík (Jan Kovář), 41. Frolík (Simon, Voráček), 56. J. Vrána (Hronek), 60. Jan Kovář (Voráček) – 21. Hörnqvist (W. Nylander, E. Pettersson), 24. Lindblom (E. Gustafsson, Bratt). Rozhodčí: Gofman (RUS), Iverson (CAN) – Hancock (USA), Sormunen (FIN). Vyloučení: 7:7. Využití: 0:1. Diváci: 8723.

Nejlepší možný úvod zaznamenal debutant v reprezentaci Jakub Vrána. Hned ve svém prvním střídání prostřelil Lundqvista pod betonem a poslal Čechy do vedení. To vydrželo do 21. minuty, kdy se bekhendem nadvakrát prosadil Hörnqvist. Švédové byli ve druhé třetině o poznání lepší a český tým držel zejména Bartošák. Pak navíc Jan Kovář vykouzlil skvělou asistenci pro kanonýra Kubalíka, jenž vrátil svěřence Miloše Říhy do hry.

Třiatřicet vteřin po startu třetí dvacetiminutovky rozjásal české příznivce na Zimním stadionu Ondreje Nepely Frolík, který doklepl puk do prázdné brány. Švédsko si jako první tým v historii mistrovství světa vzalo coach challenge, leč neúspěšně. Hlavní arbitr verdikt posvětil a národní mužstvo se mohlo víc zaměřit na defenzivu. Odpor seveřanů nakonec definitivně zlomil svým druhým gólem Vrána a do prázdné brány pečetil Kovář.

Finsko – Kanada 3:1 (1:1, 0:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 7. Kakko (Rajala, Ilomäki), 43. Ilomäki (Lehtonen, Rajala), 60. Kakko – 9. Marchessault (Mark Stone, Theodore). Rozhodčí: Björk, Hribik – Oliver, Ondráček. Vyloučení: 1:2. Využití: 1:1. Diváci: 6764.

Kanaďané nastoupili do zápasu s Finskem sice bez zraněného lídra Johna Tavarese, přesto v roli favorita. Reprezentace Suomi je však dokonale zaskočila, díky dvěma brankám nadějného mladíka KaapaKakka vyhrála 3:1 a slaví úspěšný vstup do slovenského turnaje.

Lepší vstup do utkání měli hokejisté ze severu Evropy. Kanaďané byli pomalí, nejistí a zbytečnými chybami nabízeli soupeři šance. Vedoucí branku vstřelil po úniku a kličce brankáři Kakko,Kanada srovnala zásluhou přesilovkového gólu Jonathana Marchesseaulta. Ve třetí třetině vrátil Finům šťastnou trefou náskok ArttuIlomäki a skóre uzavřel střelou do prázdné brány opět KaapoKakko.

USA – Slovensko 1:4 (1:1, 0:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 13. DeBrincat (P. Kane, Eichel) – 5. Sukel' (Studenič), 22. Černák (Sekera), 25. Tatar (Pánik), 56. Krištof (Marinčin). Rozhodčí: Gouin (CAN), Romasko (RUS) – Lazarev (RUS), Malmqvist (SWE). Vyloučení: 2:2. Využití: 1:1. Diváci: 7430.

Porážku na úvod zaznamenala i druhá zámořská mocnost. Našlapaná americká sestava nestačila na nadšené Slováky a padla 1:4. Výborným výkonem přispěl k výhře domácího týmu brankář Patrik Rybár.

Slovensko přestálo nástup soupeře a zásluhou Matúše Sukel’a se dostalo do vedení. O rychlé srovnání se při přesilovce postaral Alex DeBrincat, tím ale gólová produkce ze strany USA skončila. V úvodu druhé části se v rychlém sledu prosadili Erik Černák a Tomáš Tatar, vítězství stvrdil čtyři minuty před koncem Michal Krištof.