19.05.2016 | Petr Komárek

Denní souhrn: Česko padlo s USA, Kanada rozstřílela Švédsko

Cesta českých hokejistů na mistrovství světa v Rusku skončila ve čtvrtfinále. Vůjtkův výběr v něm nestačil na Američany, kterým podlehl po samostatných nájezdech. S turnajem se loučí i Švédové, kterým Kanada naložila šestigólový ranec.

Česko-USA 1:2sn (1:0, 0:1, 0:0 – 0:0)

Branky a nahrávky: 16. Zohorna (TS) – 22. Matthews (Vatrano, Wideman), rozh. náj. Matthews. Rozhodčí: Öhlund (SWE), Wehrli (SUI) – Otmachov (RUS), Pihlblad (SWE). Vyloučení: 6:6. Bez využití. Diváci: 7853.

Český tým se ve čtvrtfinále střetl se Spojenými státy americkými a po první třetině držel těsné vedení. O to však zkraje druhého dějství přišel, a protože zbytek řádné hrací doby ani prodloužení o vítězi nerozhodly, musely ke slovu přijít nájezdy.

S těmi se lépe popasovali Američané, kterým vystřelil vítězství a postup do semifinále mladík Matthews, shodou okolností i autor jejich první branky. Česká reprezentace se se šampionátem loučí.

Finsko-Dánsko 5:1 (1:0, 2:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 15. Granlund (Koivu, Komarov), 22. Koskiranta (Pyörala, Ohtamaa), 39. Laine (Hietanen, Jaakola), 58. Jokinen (Koivu), 59. Granlund – 32. Eller (Christensen, Ehlers). Rozhodčí: Fraňo (CZE), Kubus (SVK) – Fluri (SUI), Lazarev (RUS). Vyloučení: 3:3. Využití: 0:1. Diváci: 5038.

Finové soupeřili o vstupenku do bitev o medaile s Dány. Postup si nakonec pohlídali a papírově slabšího protivníka předčili o čtyři góly.

Finsko se v první periodě ujalo vedení a na začátku té druhé přidalo další trefu. Dánsko sice krátce po polovině duelu dosáhlo kontaktního zásahu, Finové si ale chvíli před druhou sirénou vzali dvoubrankový náskok zpět. V závěru jej pak ještě navýšili.

Rusko-Německo 4:1 (0:1, 3:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 21. Šipačjov (Dadonov, Bělov), 28. Dadonov (Šipačjov), 35. Šipačjov (Tělegin), 43. Ovečkin (Kuzněcov, Ljubimov) – 5. Reimer. Rozhodčí: Björk (SWE), Rantala (FIN) – Lhotský (CZE), McIntyre (USA). Vyloučení: 1:2. Bez využití. Diváci: 12199.

Němcům se Rusy podařilo zaskočit. Hned v páté minutě vzájemného utkání šli do vedení, které drželi až do začátku druhé třetiny.

Poté Rusko srovnalo a ve stejné části zápasu otočilo skóre ve svůj prospěch. Ve třetí dvacetiminutovce už svěřenci trenéra Znaroka výsledek pouze kosmeticky upravili. V semifinále narazí na Finsko.

Kanada-Švédsko 6:0 (1:0, 3:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 19. Scheifele (O'Reilly, Stone), 27. Dumba (Stone, Scheifele), 33. Marchand (Dumba, Scheifele), 33. Domi (Reinhart, Matheson), 52. Stone, 54. Brassard (Gallagher, Hall). Rozhodčí: Gofman (RUS), Sidorenko (BLR) – Ritter (USA), Suominen (FIN). Vyloučení: 5:4, navíc Burakovsky (SWE) OT 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 6090.

Souboj Kanady se Švédskem skončil jednoznačným výsledkem. Javorové listy Skandinávce rozstříleli šesti brankami.

Švédům se naopak skórovat vůbec nepovedlo a na šampionátu končí pořádným debaklem. Kanada v semifinálovém utkání změří síly s přemožitelem českého týmu, Spojenými státy

Galerie