15.05.2019 |

Denní souhrn: Češi otočili duel s Lotyšskem, Švédsko přejelo Rakušany

V Bratislavě bylo ve čtvrtek k vidění devatenáct gólů. Švédové po parádním výkonu přejeli trápící se Rakousko 9:1. Kanada po výborném vstupu do utkání zvítězila nad Francouzi a posunula se tak na třetí místo ve skupině "A". Nejnapínavější byl střet Česka s pobaltským Lotyšskem, hráči se lvem na hrudi sice po první třetině prohrávali o dvě branky, nakonec ale dokázali utkání otočit ve svůj prospěch a vyhrát 6:3. Finsko potvrdilo roli favorita a i díky parádnímu gólu vycházející hvězdy Kaapa Kakka vyhrálo nad Dánskem.

Švédsko – Rakousko 9:1 (5:0, 2:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 2. Landeskog (M. Pettersson, E. Lindholm), 3. Krüger (Lindblom), 6. W. Nylander (Wennberg, Hörnqvist), 8. A. Larsson (W. Nylander), 15. A. Kempe (Lander, Ekholm), 30. Rasmussen (Krüger), 34. E. Lindholm (Landeskog, E. Pettersson), 43. Ekman-Larsson (Wennberg, Hörnqvist), 46. E. Pettersson (E. Lindholm, Landeskog) – 48. M. Raffl (Hofer, Schlacher). Rozhodčí: Iverson (CAN), Staňo (SVK) – Dalton (GBR), Sormunen (FIN). Vyloučení: 4:5. Využití: 1:0. V oslabení: 2:0. Střely: 36:22 (15:4, 7:7, 14:11). Diváci: 8386.

Švédská mašina osmigólovým rozdílem přejela tápající Rakušany. Rozhodnuto bylo už po osmi minutách hry, Švédové utkání tak dohrávali takřka v tréninkovém tempu. Na první gól v bratislavské hale fanoušci nečekali dlouho, po minutě hry využil při svém prvním střídání na turnaji Landeskog přihrávku zpoza klece a trefou z bezprostřední blízkosti branky poslal Švédy do vedení. O minutu později se radoval Krüger, když našel skulinku mezi betony rakouského gólmana. Pak už se to s hráči z alpské země vezlo, do konce třetiny se ještě stihl prosadit Nylander, Larsson a Kempe.

Ve druhé třetiny si gólové zásahy připsali Rasmussen s Lindholmem. Skóre tak po čtyřiceti minutách hry ukazovalo stav 7:0. Závěrná třetina už nebyla na švédské góly tak bohatá, zato se prosadili do té doby nuloví Rakušané. V dresu tří korunek se prosadil Oliver Ekman Larsson a Pettersson. V rakouském dresu svůj první turnajový gól přidal Michael Raffl.

Česko – Lotyšsko 6:3 (0:2, 4:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 26. Hronek, 32. Jan Kovář (Palát, Zámorský), 38. Voráček (Simon, Hronek), 39. J. Vrána (Faksa, Gudas), 46. Simon (Voráček, Frolík), 59. Voráček (Frolík, Simon) – 7. Indrašis (Darzinš, Cibulskis), 14. Darzinš (Balcers, Cibulskis), 56. Darzinš (Cibulskis). Rozhodčí: Gouin (CAN), Tufts (USA) – Golyak (BLR), Oliver (USA). Vyloučení: 7:6, navíc Bičevskis a Darzinš 5 minut plus do konce utkání. Využití: 1:3. Střely: 39:24 (11:10, 17:9, 11:5). Diváci: 9 084.

Čeští hokejisté měli po druhé třetině na kahánku, po nevýrazném výkonu a gólu dvou bývalých spoluhráčů z Rigy Indrašise a Darzinse prohrávali už o dva góly. Do druhé třetiny nastoupil úplně jiný český tým. Dlouhou pětiminutové lotyšské oslabení po faulu Bičevskise využil Filip Hronek, přízemní střelou přes obránce o něco později skóroval i Kovář. Obrat dokonal v 38. minutě trefou mezi beton a lapačku Voráček, o minutu později pak navýšil na dvoubrankový rozdíl Vrána.

Třetí dějství přineslo několik potyček mezi hráči Česka a Lotyšska. Ve 45. minutě se po pohledné přihrávce od Voráčka prosadil Simon. Necelých pět minut před koncem sice ještě dodal trochu té naděje lotyšským bruslařům Darzinš parádní trefou od modré, po zbytek utkání už ale byl vývoj hry opět v rukou hráčů s českým lvem na hrudi. Na závěr zápasu se ještě po brutálním faulu na Gudase do prázdné lotyšské branky prosadil Jakub Voráček. Rozhodčí jako bonus k českému gólu ještě udělili Darzinšovi trest pět minut plus do konce utkání.

Kanada – Francie 5:2 (3:0, 0:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 9. Mantha (Theodore, Severson), 11. Nurse (Marchessault, Dubois), 17. Cirelli (Couturier, S. Reinhart), 49. Mantha, 51. Mark Stone (Marchessault) – 37. Fleury (Chakiachvili, Guttig), 43. Rech. Rozhodčí: Ohlund (SWE), Reneau (USA) – Lhotský (CZE), Malmqvist (SWE). Vyloučení: 4:5. Využití: 1:1. Diváci: 4519.

Kanada si podle očekávání připsala do tabulky další tři body, v odpoledním utkání porazila Francii. Základ úspěchu položila už v první třetině, kdy jasně dominovala. Vytvořila si tříbrankový náskok a na svoji bránu pustila jen dva střelecké pokusy soupeře.

Také začátek druhé části opanoval celek ze zámoří, od jisté chvíle ale polevil. Toho Francouzi využili a v přesilové hře snížili. Chvíli po přestávce se hokejisté ze země galského kohouta dostali dokonce na dostřel a Steel Arena bouřila nadšením. Zkušení Kanaďané ale drama odmítli. Dvougólový Anthony Mantha zabral v kritickou chvíli a hokejisté javorového listu závěr utkání již kontrolovali.

Finsko – Dánsko 3:1 (0:0, 2:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 26. Kakko (Lehtonen), 35. Manninen (Rajala, Lehtonen), 52. Pesonen (Kakko) – 22. Madsen (Nicklas Jensen, M. Lauridsen). Rozhodčí: Tobias Björk (SWE), Roman Gofman (RUS) – Bill Hancock (USA), Roman Kaderli (SUI). Vyloučení: 5:3. Využití: 0:1. Diváci: 4812.

Večerní utkání mělo favorita v týmu Finska, ten ale v první třetině předzápasové prognózy příliš nenaplňoval. Byl sice střelecky aktivnější, do vyložených šancí se ale nedostával. Krátce po startu druhé periody tak díky využité přesilové hře otevřeli skóre Dánové.

Finové ovšem mají ve svých řadách osmnáctiletého Kaapa Kakka, který na tomto šampionátu září jako kometa. Talentovaný útočník znovu předvedl, jak šikovné má ruce, a nádhernou individuální akcí se postaral o vyrovnání. Mužstvo ze země tisíce jezer se ještě před koncem druhé dvacetiminutovky ujal vedení a v závěrečné části hry přidal pojistku. V té měl prsty znovu Kaapo Kakko, když jeho ránu tečoval do sítě Harri Pesonen.