12.05.2019 |

Denní souhrn: Češi proti Rusku neskórovali, Slovensko krutě prohrálo, Švédsko dalo devět gólů

Bratislava hned na úvod pondělního programu přinesla souboj o vrchol tabulky, kam se po výhře 3:0 nad českým národním týmem posunulo Rusko. Bitvu severských sousedů ovládlo naprosto jednoznačně Švédsko, které nasázelo Norům devět gólů. V košické skupině Finsko dotáhlo dvougólové manko proti USA, které vyhrály až v prodloužení. Domácí Slováci šedesát minut drželi krok s Kanadou, jenomže vteřinu před koncem krutě prohráli 5:6.

Rusko – Česko 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 14. Andronov (Chafizullin, Nestěrov), 33. N. Gusev (Kučerov), 60. N. Zajcev.
Rozhodčí: Iverson (CAN), Staňo (SVK) – Sormunen (FIN), Vanoosten (CAN). Vyloučení: 5:3. Bez využití. Střely na branku: 28:23 (5:8, 15:8, 8:7). Diváci: 9085.

Sborná zvládla předchozí utkání v tréninkovém tempu, což se na vstupu do utkání o prvenství v tabulce nepodepsalo, naopak českému výběru chvilku trvalo, než srovnal s velikánem krok. Brankové konto duelu otevřel z prostoru mezi kruhy nakonec vítězným zásahem Sergej Andronov.

Těsné skóre uhájil v úvodu prostředního dějství pohotovým zákrokem z brankoviště Hronek, což nestačilo a Češi po chvilce inkasovali podruhé – Nikita Gusev se zjevil za českou obranou a bekhendovým blafákem prostřelil novopečeného otce Bartošáka. Když další nadějný pokus Paláta zastavila tyčka, kouč Říha sáhl po power-play, ve které dal konečnou podobu výsledku Nikita Zajcev.

Norsko – Švédsko 1:9 (0:3, 0:5, 1:1)

Branky a nahrávky: 52. Trettenes (Valkvae Olsen) – 1. Wennberg (W. Nylander), 7. Hörnqvist (Ekman-Larsson, W. Nylander), 19. W. Nylander (Wennberg), 23. A. Kempe (Lander), 26. Hörnqvist (Ekman-Larsson, A. Larsson), 27. M. Kempe (Lander, E. Gustafsson), 30. Wennberg (W. Nylander), 39. Eriksson (E. Lindholm, E. Pettersson), 58. Lindblom (W. Nylander, Lander). Rozhodčí: Gofman (RUS), Schukies (GER) – Hancock (USA), Leermakers (NED). Vyloučení: 4:3, navíc Lindblom (Švédsko) 10 minut. Využití: 0:1. Střely na branku: 17:44 (7:15, 5:22, 5:7). Diváci: 8850.

Hokejisté Tre Kronor vstoupili do utkání proti Norsku bleskurychle, když po 39 vteřinách otevřel skóre Wennberg. Úvodní trefa jasně určila ráz střetnutí, jelikož byli žlutomodří ve všech ohledech hry lepší a ještě do první sirény přidali dva zásahy.

V prostřední části se prosadilo pět různých střelců, a to po pohledných kombinacích dvakrát do brány střežené Haukelandem a třikrát proti Holmovi. V polovině posledního dějství vstřelil čestný gól Trettenes, na něhož však ještě odpověděl Lidblom a Nylander zaokrouhlil osobní statistiky na gólu a čtyřech asistencích.

USA – Finsko 3:2 po prodloužení (2:1, 0:1, 0:0 – 1:0)

Branky a nahrávky: 1. Skjei (DeBrincat, Eichel), 11. J. Gaudreau (Eichel), 64. D. Larkin (Q. Hughes, Keller) – 20. Manninen (Pesonen, Koivisto), 40. Ojamäki (Manninen, Kaski). Rozhodčí: Hribik (CZE), Romasko (RUS) – Lazarev (RUS), Ondráček (CZE). Vyloučení: 2:1. Využití: 0:1. Diváci: 7 060.

Už v první minutě se od modré čáry trefil Brady Skjei a Spojené státy šly rychle do vedení. To zdvojnásobil šikovným zakončením pod horní tyčku takřka z brankové čáry Johnny Gaudreau. Harri Pesonen snížil v poslední minutě první třetiny. Ve druhé části reprezentanti Suomi několikrát zahrozili, vyrovnávacím gólem skončila až střela Nika Ojamäkiho půl minuty před sirénou.

Ve třetí třetině měly oba týmy několik šancí, další posun skóre už ale nepřišel a muselo se prodlužovat. Nastavený čas skončil předčasně, přesnou střelou rozhodl o výhře USA Dylan Larkin.

Slovensko – Kanada 5:6 (2:2, 2:3, 1:1)

Branky a nahrávky: 8. Sukel' (Studenič, Nagy), 9. Liška (Jaroš, Lunter), 22. Nagy (Marinčin, Lantoši), 26. Liška (Buc, Lunter), 52. Sukel' (Marinčin) – 17. Mantha (Turris, McCann), 19. Theodore (Mantha, Severson), 28. Marchessault (Chabot), 29. Cirelli (S. Reinhart, Theodore), 37. Stecher (Turris, Severson), 60. Mark Stone (Chabot). Rozhodčí: Tobias Bjork, Manuel Nikolic – Andreas Malmqvist, Brian Oliver. Vyloučení: 5:6. Využití: 1:3. Diváci: 7 420.

Třetí duel proti těžkému soupeři čekal na domácí Slovensko. Rovněž proti Kanadě podali Slováci výborný výkon. První dvě třetiny měly podobný průběh. Slováci se vždy utrhli do dvoubrankového vedení, které se Javorovým listům povedlo vždy smazat. Důležitým momentem byl neuznaný gól Tomáše Tatara, který sudí po konzultaci s videem odvolali.

Pátou branku tak vstřelil až Kanaďan Troy Stecher, čímž poprvé v utkání jeho tým vedl. Domácí s mohutnou podporou v zádech dokázali vyrovnat zásluhou Matúše Suke’la, jenže minutu před koncem byl vyloučen Erik Černák a Mark Stone krutým způsobem ukončil utkání přesilovkovou trefou v samém závěru.