30.12.2017 | Ladislav Vácha

Den favoritů na MS dvacítek! Výhru slavily Česko, Švédsko, Finsko i Kanada

Podle papírových předpokladů dopadly na MS do 20 let v Buffalu všechny čtyři další zápasy. Nejvíce se na výhru nadřeli Češi, kteří v napínavé bitvě přetlačili Bělorusko těsně 6:5. Švédsko zlomilo Švýcarů ve 3. třetině a došlo si pro výhru 7:5. Nezaváhalo ani Finsko, jež zdolalo Slováky 5:2. Nejvíce si zastřílela Kanada, jež smetla Dánsko 8:0.

Trápení české reprezentace v prvních třetinách pokračovalo i proti Bělorusku, jež vedlo po první siréně 1:0, když v 9. minutě skóroval při přesilovce z okraje pravého kruhu parádní ranou Jegor Šarangovič. A bylo ještě hůř! Hned na začátku prostřední části vypálil bekhendem z mezikruží Ivan Drozdov a jeho střela propadla brankáři Kořenářovi, jenž přepustil své místo kolegovi Škarkovi, mezi betony. Jenže Češi nesložili zbraně a ve 22. minutě dvěma slepenými góly z holí Radovala Pavlíka a Libora Hájka vyrovnali. 

A než se stačili zaskočení Bělorusové rozkoukat, dokonali famózní obrat na 5:2 Filip Zadina, Filip Chytil a svou druhou trefou Radovan Pavlík. Fajkovova družina však chytla druhý dech a zadělala na pořádné drama. Ještě před koncem 2. třetiny využil přesilovku výstavní střelou Jegor Šarangovič a v 51. minutě rovněž při početní převaze snížil na nejtěsnější rozdíl Igor Martynov. Zanedlouho sice vrátil Pešánově partě dvoubrankový náskok po povedeném sólu kapitán Marek Zachar, ale vzápětí znervózněl papírového favorita povedenou dělovkou Vladislav Gabrus. Český výběr už však nejtěsnější náskok nepustil a zvítězil těsně 6:5. 

Česko – Bělorusko 6:5 (0:1, 5:2, 1:2)

Branky a nahrávky: 22. Pavlík (Safin, Reichel), 22. Hájek (Nečas, Budík), 26. Zadina (Michnáč, Kaut), 33. Chytil (Zachar, Hájek), 36. Pavlík (Chytil), 54. Zachar (Budík) – 9. Šarangovič (Jerjomenko, Litvinov), 21. Drozdov (Suško, Bovbel), 39. Šarangovič (Suško, Bovbel), 51. Martynov (Drozdov, Jerjomenko), 55. Gabrus.


S problémy se potýkali i silní Švédové. Nad Švýcarskem sice vedli od 6. minuty po přesné teči Eliase Petterssona v přesilové hře, ale v 11. minutě si dali vlastní gól po povedeném forčekingu Nicolase Müllera. Samostatný únik však potom využil Elias Andersson a při oslabení poslal Tre kronor do trháku Axel Jonsson Fjällby. Při hře v početní převaze sice snížil Marco Miranda, ale potom už dávali góly jen seveřané. Dvěma trefami se blýskl Elias Pettersson a po jedné trefě zaznamenali Tim Söderlund a Fabian Zetterlund. Papírový favorit tak slavil vítězství 7:2.

Švédsko – Švýcarsko 7:2 (1:1, 2:1, 4:0)

Branky a nahrávky: 6. Andersson (Nylander, Pettersson), 27. Andersson, 33. Jonsson Fjällby, 45. Pettersson, 51. Söderlund (Dahlin, Brännström), 52. Zetterlund, 53. Pettersson (Andersson, Dahlin) – 11. Müller, 40. Miranda.


Důležitý vzájemný souboj čekal Finsko a Slovensko. Hokejisté ze země tisíce jezer otevřeli gólový účet zápasu ve 28. minutě, když se trefil Joona Koppanen. Slováci vyrovnali v čase 34:14, kdy zakončil rychlý protiútok přesnou střelou z mezikruží Martin Bodák. Pouhých 58 sekund před druhou sirénou vrátil Suomi vedení při přesilovce šikovnou tečí Aapeli Räsänen a ve třetí periodě dostal více klidu na finské hole Aleksi Heponiemi. Zanedlouho sice vsítil kontaktní branku ranou pod břevno Samuel Buček, jenže Joni Ikonen a Markus Nurmi uzavřeli na konečných 5:2.  

Finsko – Slovensko 5:2 (0:0, 2:1, 3:1)

Branky a nahrávky: 28. Koppanen (Nurmi, Jääskä), 40. Räsänen (Juolevi, Tolvanen), 47. Heponiemi (Kuokkanen), 53. Ikonen, 55. Nurmi (Koppanen– 35. Bodák (Tamáši, Ivan), 50. Buček (Krivošík, Ružička).


Kanada nedopustila vůbec žádné překvapení a v posledním zápasu dne nekompromisně rozstřílela poslední Dánsko. Javorové listy položily základ svého vysokého vítězství už v úvodní dvacetiminutovce, když se postupně zapsali do střelecké listiny Robert Thomas, Brett Howden a Sam Steel. Ve velmi dobrém výkonu pokračovaly i po přestávce a dál navyšovaly svůj komfortní náskok. Ve druhé periodě mířili přesně do černého Cale Makar a Brett Howden a ve třetí části již zlomeného soupeře dorazili Alex Formenton, Michael McLeod a Drake Batherson. Kanaďané tak smetli Dány suverénně 8:0.  

Dánsko – Kanada 0:8 (0:3, 0:2, 0:3)

Branky a nahrávky: 4. Thomas (Raddysh, Katchouk), 18. B. Howden (Comtois, C. Foote), 20. Steel (Clague, Kyrou), 28. Makar (Bean), 30. B. Howden (C. Foote, Formenton), 44. Formenton (Timmins), 50. M. McLeod, 53. Batherson (C. Foote, M. McLeod).


Nejbližší program:

Švýcarsko – Česko (neděle 31. prosince, 18:00)  

USA – Finsko (neděle 31. prosince, 22:00)

Slovensko – Dánsko (pondělí 1. ledna, 0:00)

Rusko – Švédsko (pondělí 1. ledna, 2:00)