11.05.2018 | Martina Kramerová

Dánsko se po další výhře přiblížilo čtvrtfinále, Američané sestřelili Koreu třinácti góly

Dánsko si po senzační výhře nad Finskem poradilo i s Nory. Pořadatelská země letošního šampionátu zvítězila 3:0 a notně se přiblížila k vysněnému postupu do čtvrtfinále. Američané v duelu s Koreu rozpoutali třináctibrankový gólostroj. Kromě jedné trefy z úvodních minut soupeři vůbec nic nedovolili a oslavili povinné vítězství. Čeští hokejisté v pátečním duelu vsítili tři branky a po gólech Šuláka, Horáka a Řepíka udolali Bělorusko výsledkem 3:0. Ve stejné skupině A nadělila Francie Rakušanům „pětku“ a vybojovala důležitý triumf 5:2.

Skupina A

Francie – Rakousko 5:2

Časomíra se zastavila na čase 03:32, když v Royal Areně padla úvod branka zápasu. A byli to Rakušané, kdo měl jako první důvod k radosti. Hundertofung zamířil z levého kruhu do horního růžku a bez problémů překonal Hardyho. O šest minut později se v závaru před rakouskou brankou ale skvěle zorientoval Fleury a sebral Rakušanům náskok.

Na jeho trefu navázal ve druhé polovině první třetiny Treille, jenž si po Texierově střele připsal povedenou dorážku. Rakušané ještě stihli srovnat, když se zhruba v polovině duelu prosadil Raffl, víckrát už ale francouzskou obranu nezdolali. Hráči ze země galského kohouta naopak propasírovali kotouč za Starkbaumova záda ještě třikrát. Nejprve proměnil svou šanci Fleury, poté přesně zacílil Teddy da Costa, a nakonec do statistik zapsal svůj druhý zásah Treille, který zároveň uzavřel skóre. Francouzi tak porazili Rakušany 5:2 a získali důležité vítězství.

Branky a nahrávky: 10. Fleury (S. Da Costa, Rech), 14. Treille (Texier, Hecquefeuille), 35. Fleury (S. Da Costa, Auvitu), 38. T. Da Costa (Texier, Gallet), 42. Treille (Texier, Hecquefeuille) – 4. Hundertpfund(Heinrich), 32. M. Raffl (Hofer, Heinrich)

Bělorusko – Česko 0:3

Úvodní část zápasu s Bělorusy vyplnil hodně neradostný okamžik. Po souboji u mantinelu musel hřiště nuceně opustit Andrej Nestrašil, který si zřejmě přivodil lehčí zranění. Češi se z nepříjemné chvíle otřepali a v dalším průběhu třetiny zasypali běloruskou svatyni salvou střel.

Krejčího projektil z mezikruží sice ještě zastavilo břevno, Šulákova bomba od modré už ale naopak přesně našla svůj cíl a zapadla za Trusova záda. Ve 12. minutě byl blízko vyrovnání Razvadovskij, skvělou přihrávku před Francouzovu branku ale špatně zpracoval a z šance nebylo nic.

V čase 15:53 navíc Češi přidali další důležitý gól. O změnu skóre se postaral Roman Horák, kterému výborně přihrál zpoza branky do zcela volného prostoru Plekanec a urostlý útočník se střelou do odkryté klece nemýlil.

O tři minuty později ještě zvýraznil gólový účet Řepík, který se protáhl po pravé straně a ukázkovým golfákem pohodlně zavěsil.

Třetím zásahem však českému týmu vyschl střelecký prach a ve zbytku utkání už nedokázali ani jednou skórovat. Zatímco Moravčíkova pumelice skončila na břevně, Hykův pokus vyrazil Trus ramenem. Bělorusové rovněž žádnou ze svých šancí neproměnili, a tak si Češi připsali hladkou výhru.

Branky a nahrávky: 9. Šulák (Krejčí), 16. Horák (Plekanec), 19. Řepík (Moravčík, Červenka)

Skupina B

Dánsko – Norsko 3:0

Dánové dokázali v minulém zápase srazit favorita z Finska a na svůj výkon proti Suomi chtěli navázat i v dalším severském derby. Na úvod sice zahrozili Norové, ale Lindströmova rána z mezikruží byla jen jedinou vlaštovkou. Pak převzal taktovku dánský celek a Nory už k ničemu nepustil. Ve 20. minutě poslal své mužstvo do vedení Jensen, jenž se dělovkou z vrcholu levého kruhu nemýlil.

V průběhu prostřední periody Dánové svůj náskok navýšili, když se po projektilu od modré podruhé zapsal do střeleckých statistik Jensen. V čase 33:58 navíc domácí tým ještě zvýraznil skóre. Výhodu přesilové hry využil Storm a po skvělé přihrávce před branku uklidil kotouč do odkryté klece. Norové se v závěru snažili alespoň zmírnit porážku, ani Olsen a ani Lindström však dánskou branku dobýt nedokázali. Dánové tak mohli oslavit další důležitý triumf na cestě za postupem ze skupiny.

Branky a nahrávky: 20. Nicklas Jensen (Larsen, Regin), 27. Nicklas Jensen (Larsen, Bjorkstrand), 34. Storm (Bødker, Jensen)

USA – Jižní Korea 13:1

Na začátku se zrodilo velké překvapení. Když běžela 6. minuta, dokázala Korea otevřít proti velkému favoritovi skóre. Po Sang-uk Kimově ráně dorazil kotouč za brankovou čáru Jin-Hui Ahn. Hokejisté Spojených států ale následně rozpoutali gólovou mašinu a po první třetině nad asijským celkem vedli 4:1.

Do korejské sítě se postupně trefili Lee, Kane a dvakrát McAvoy. V prostředním dějství americká exhibice pokračovala. V čase 23:42 zakulatil skóre Ryan, jenž vypálil zápěstím z oblasti levého kruhu. O čtyři minuty později překonal Daltona Coleman a čekat na sebe nenechala ani další trefa z hole Kanea. Ve 33. minutě trefil kotouč přímo pod břevno Atkinson a Korea se přiblížila ještě většímu debaklu.

Ze strany Američanů to navíc ještě zdaleka nebylo vše. V závěrečné periodě lovil Song-če Pak puk ze své branky ještě pětkrát. Střelecky se prosadili ještě Thompson, Atkinson, Pionk, Ryan a Milano. Gólostroj se zastavil až na čísle 13 a Korejci odcházeli ze hřiště s vysokou porážkou 1:13.

Branky a nahrávky: 9. Lee (D. Larkin, J. Gaudreau), 13. P. Kane (J. Gaudreau), 14. McAvoy (P. Kane, J. Gaudreau), 20. McAvoy (Kreider, D. Larkin), 24. D. Ryan(Martinez), 28. Coleman (Martinez, White), 29. P. Kane(McAvoy), 33. Atkinson (P. Kane, McAvoy), 46. T. Thompson (Milano), 47. Atkinson (P. Kane, McAvoy), 50. Pionk (Butcher), 52. D. Ryan (DeBrincat, Pionk), 59.Milano (DeBrincat, T. Thompson) – 6. Jin-Hui Ahn (Sang-uk Kim, Won-čon Kim)