13.05.2014 | Jakub Mezlík, Roman Zajíček

Dánové s Finy si na MS připsali první body

Hokejisté Dánska si v úterním programu světového šampionátu v Bělorusku poradili s Itálií a poslali ke dnu skupiny A Slováky. Ve třetím zápase konečně bodovali Finové po výhře nad Německem. Radovali se také Lotyši, kteří zvládli přestřelku s Kazachstánem, a po severské bitvě s Norskem favorizovaní Švédové.

Finsko s přehledem dokráčelo ke třem bodům

Finové po předchozích dvou porážkách potřebovali nutně uspět, aby mohli stále pomýšlet na účast ve čtvrtfinále a už od začátku zápasu šli tvrdě za vítězstvím. V první třetině dovolili svému soupeři vystřelit na branku pouze třikrát a sami se díky trefám Kontioly a Immonena dostali do dvoubrankového náskoku.

Ve druhé části se hra sice vyrovnala a Němci se dokonce častěji tlačili do zakončení, ale na přelomu 32. a 33. minuty si vybrali slabší chvilku, kdy během třiceti vteřin inkasovali od Paloly a Komarova. Finové tím definitivně zlomili odpor svého soupeře a po zbytek zápasu si vedení bez větších problémů uhlídali a oslavili první vítězství na turnaji a čisté konto brankáře Rinneho.

Německo – Finsko 0:4

Góly a nahrávky: 10. Kontiola (Lehterä), 15. Immonen (Lajunen, Huhtala), 32. Palola (Kontiola), 33. Komarov (Ohtamaa, Karalahti).

Dánsko se odlepilo ode dna tabulky

První zápas úterního programu nabídl v hale Čižovka souboj mezi Itálií a Dánskem. První třetina byla ještě vyrovnaná, ve třetí minutě otevřel skóre Jesper Jensen, aby o deset minut později vyrovnal italský útočník Kostner. 

To však bylo ze strany Italů i přes další šance vše. Dánové během devětadvaceti vteřin přidali dvě branky Hansenem a Kristensenem a bylo prakticky rozhodnuto. Kosmetickou úpravu výsledku dal necelé tři minuty před koncem zápasu Staal. Dánsko tak získalo tři body a přeskočilo v tabulce Slováky, kteří jsou rázem poslední.

Itálie – Dánsko 1:4

Góly a nahrávky: 13. Kostner (Scandella) – 3. Jesper Jensen (Bjorkstrand, Storm), 36. Hansen, 37. Kristensen (Jakobsen, Boekder), 58. Staal (Boekder, Larsen).

Přestřelku s Kazachy rozhodli Lotyši ve třetí třetině

Zápas dvou papírově slabších celků nabídl v Minsk Areně perfektní podívanou a několik zvratů ve skóre. Lotyše poslal už ve druhé minutě do vedení Indrašis, ale Kazaši dokázali během úvodní části díky trefám Žajlauova a Rymareva skóre otočit.

Lotyšský tlak po přestávce přinesl své ovoce a svěřenci kanadského kouče Nolana po dvou gólech Kuldy a jednom Mikelise Redlihse rázem vedli už 4:2, o svůj náskok ale v poslední minutě prostřední části přišli. Antropov nejprve využil přesilovku pět na tři, následně se ještě v klasické početní převaze trefil Blochin. Ve dramatické třetí třetině vystřelil Lotyšům vítězství Štals.

Kazachstán – Lotyšsko 4:5 (2:1, 2:3, 0:1)

Góly a nahrávky: 5. Žajlauov (Semjonov), 20. Rymarev (Savčenko, Antropov), 40. Antropov (Dallman), 40. Blochin (Dallman) – 2. Indrašis (Štals, J. Redlihs), 24. Kulda (M. Redlihs, Keninš), 30. Kulda (Indrašis), 35. M. Redlihs (Sotnieks, Daugavinš), 44. Štals (Galvinš).

Švédsko otočilo severské derby

Večerní duel mezi Norskem a Švédskem a nutno dodat, že byl velmi zajímavý. Papírově slabší tým vystřelil za celý zápas pouze čtrnáct střel na bránu, ovšem od třiadvacáté minuty vedl 1:0. Olden využil chybné švédské rozehrávky a v samostatné akci nezaváhal. 

Norští hokejisté drželi vedení do sedmatřicáté minuty. To Joakim Lindström konečně prolomil norskou zeď a tvrdou ránou propálil dvacetiletého brankáře Söberga. Norové nehráli vůbec špatně a chtěli z tohoto utkání vybojovat alespoň bod, jenže přítrž jejich nadějím udělal Klasen, který pro Švédy zajistil vítězný gól.

Norsko – Švédsko 1:2

Góly a nahrávky: 23. Olden (Skröder) – 37. Lindström (Nygren, Möller), 48. Klasen (Nyquist, Erixon).