10.05.2013 | Zdeněk Plánka

Další den mistrovství žádné překvapení nepřinesl

S t o c k h o l m - Tentokrát bez překvapení se obešel devátý den světového šampionátu. Byl přitom pořádně nabitý, hrálo se totiž hned šest utkání. Stále neporaženi jsou na turnaji Švýcaři, kteří zdolali Dány. Ve svých zápasech uspěli i obě hostitelské země. Švédi porazili Slovince pouze 2:0, naopak Finové rozstříleli Rakousko 7:2. Český tým nejvíce zajímal zápas Norů s Běloruskem, který nakonec ovládli seveřané a dostali se před Česko na čtvrté místo v tabulce skupiny A.
Francie další senzaci nepředvedla

Francie šokovala svět výhrou nad Ruskem a v dalším utkání ji čekal opět silný soupeř - USA. Tentokrát však k žádnému překvapení nedošlo. Američané vlétli do zápasu neohroženě a svého soupeře v první třetině přestříleli jasně 12:3. Po zásluze tak ovládli úvodní část 2:0. Poté se hra trochu vyrovnala a Francouzi se dokonce dočkali snížení při přesilovce pět na tři. Jenže Američané nechtěli připustit žádné problémy a v závěrečné třetině se po dvou brankách radovali ze zaslouženého vítězství. Galský kohout už stačil jen snížit brankou Yoricka Treilleho. Američané si pojistili druhé místo v tabulce, Francie stále živí naději na čtvrtfinále. Stejně blízko má ale i k sestupu.

USA - Francie 4:2 (2:0, 0:1, 2:1) Branky a nahrávky: 8. S. Gionta (Carle), 18. B. Butler (LeBlanc, Stapleton), 52. P. Stastny (C. Smith), 54. Moss (Faulk, McBain) - 29. Hecquefeuille (Bellemare), 59. Y. Treille (Desrosiers, Meunier).

Sestavy:
USA: Bishop - Carle, Faulk, Johnson, Hunwick, Ch. Butler, Petry, McBain - Moss, P. Stastny, C. Smith - B. Butler, LeBlanc, Stapleton - S. Gionta, Thompson, Carter - Kristo, Bjugstad, Palushaj.
Francie: Huet - Manavian, Auvitu, Bachet, Hecquefeuille, Janil, Besch, Moisand - Y. Treille, Meunier, Desrosiers - Fleury, Bellemare, S. Treille - B. Henderson, Roussel, Da Costa - Bozon, Raux, Bertrand - Guttig.

Dánsko? Pro Švýcary žádný problém

Ani ve svém pátém utkání na mistrovství Švýcarsko nezaváhalo a stále vévodí skupině A. Dánové přitom mohli svého soupeře pořádně potrápit. Hned v úvodu utkání totiž musela zachraňovat Berru branková konstrukce. Situace se posléze úplně obrátila. Švýcaři využili přesilovou hru a otevřeli skóre utkání. Další změnu brankového stavu změnila opět přesilová hra. Zhruba v polovině utkání se trefil Gardner a vypadalo to na pohodovou výhru Švýcarů. Dánové se ovšem o malou chvíli dočkali snížení, které ale nakonec na utkání nemělo žádný vliv. Helvetský kříž si v závěrečně třetině zápas hlídal a ještě přidal ke svým dvěma brankám stejný počet gólů. Švýcaři se už tak mohou těšit v klidu na čtvrtfinále. Dánové se stále musí strachovat o záchranu, i když šance na sestup je už hodně utopická.

Švýcarsko - Dánsko 4:1 (1:0, 1:1, 2:0) Branky a nahrávky: 2. Cunti (Bodenmann, Hollenstein), 32. Gardner (Von Gunten, Josi), 44. Suri (Josi, Ambühl), 55. Niederreiter (Vauclair, Seger) - 34. N. Jensen (Lassen).

Sestavy:
Švýcarsko: Berra - Seger, Vauclair, Blindenbacher, Furrer, Josi, Von Gunten, Blum, Grossmann - Niederreiter, M. Plüss, Moser - Bodenmann, Cunti, Hollenstein - Gardner, Suri, Ambühl - Walker, Bieber, Traschler. Trenér: Sean Simpson.
Dánsko: Galbraith - Larsen, Lassen, Jesper B. Jensen, O. Lauridsen, M. Lauridsen, Mads Boedker, R. Nielsen - N. Jensen, Green, Madsen - Mikkel Boedker, Hardt, Jakobsen - Storm, Jesper Jensen, Björkstrand - K. Staal, Dresler, Poulsen - Starkov. Trenér: Per Bäckman.

Finové si hravě poradili s Rakouskem a jsou v čele své skupiny

Rakousko dokázalo v pátek překvapivě vyhrát v nájezdech nad Slovenskem a živilo tak šanci na postup do čtvrtfinále. Proti Finům ale Rakušanům jen odhodlání nestačilo. Domácí tým v utkání jasně dominoval a situace si paradoxně zkomplikoval při vlastní pětiminutové přesilové hře v závěrečné části. V této totiž Finové dostali dva góly a dovolili Rakousku snížit na rozdíl jediné branky. Pak už ale šlo pro Suomi vše bez problémů a finský výběr si s chutí zastřílel. Tři body si připsal Kontiola a upevnil si tak vedení v kanadském bodování. Finové navíc poskočili do čela helsinské skupiny.

Finsko - Rakousko 7:2 (2:0, 1:0, 4:2) Branky a nahrávky: 5. Pihlström (Väänänen, Jalasvaara), 9. Savinainen (Kontiola, Aaltonen), 28. Kontiola (Lepistö), 50. Korpikoski (Koskiranta, Laakso), 51. Hagman (Hytönen, Anttila), 56. Koskiranta (Korpikoski), 58. Savinainen (Kontiola, Aaltonen) - 41. Lukas (Vanek), 43. Herburger (Hundertpfund).

Sestavy:
Finsko: Ortio - Lepistö, Hietanen, Laakso, Mäntylä, Väänänen, Jalasvaara, Kukkonen, Melart - Savinainen, Kontiola, Aaltonen - Salminen, Korpikoski, Koskiranta - Haataja, Viitaluoma, Pihlström - Anttila, Hagman, Hytönen.
Rakousko: Starkbaum - Pöck, Lakos, Schumnig, Lukas, Altmann, F. Iberer, Reichel - Welser, Koch, Vanek - Raffl, Hundertpfund, Herburger - M. Iberer, Kristler, Schuller - Oberkofler, Peintner, Baumgartner - Latusa.

Švédové sice porazili Slovince, ale k ideálu měli daleko

Slovinci měli v nohách těžký včerejší zápas s českým týmem a zdálo se tak, že pro domácí Švédy budou snadným soustem. Jenže i dnes podali Slovinci statečný výkon a favorita trápili v podstatě celý zápas. Ano, Švédové měli po celý zápas jasnou střeleckou převahu, ale nedokázali ji přetavit v góly. V hale Globen se chvílemi ozýval i pískot. Domácí spasil až ve druhé třetině přesnou střelou mezi betony Landeskog. Slovinci měli největší šanci paradoxně ve vlastním oslabení. Robar ale v samostatném nájezdu na Enrotha nevyzrál. 

Definitivní klid dal Třem korunkám až v závěrečné třetině Petterssen, který využil přesilovou hru. Slovinci sice poté zvýšili svoji střeleckou aktivitu, ale v závěrečné power-play je Švédové do ničeho nepustili. Domácí tým si výhrou upevnil třetí místo v tabulce skupina A. Slovinci musí spoléhat na zázrak. Pro udržení mezi elitou potřebují porazit Kanada a doufat ve dvě prohry Dánů.

Švédsko - Slovinsko 2:0 (0:0, 1:0, 1:0) Branky a nahrávky: 26. Landeskog (Fransson, Granberg), 43. Pettersson (S. Hjalmarsson, Fransson).

Sestavy:
Švédsko: Enroth - E. Gustafsson, Tallinder, Granberg, Fransson, Fälth, S. Kronwall - Pettersson, Lundqvist, Thörnberg - Axelsson, Persson, L. Eriksson - S. Hjalmarsson, Lindberg, Landeskog - Jämtin, Järnkrok, Danielsson.
Slovinsko: Gračnar - Gregorc, Robar, Pretnar, Kranjc, Pavlin, Kovačevič, Tošič, Tavželj - Jeglič, Tičar, Sabolič - D. Rodman, M. Rodman, Urbas - Razingar, Pajič, Koren - Pance, Mušič, Goličič.

Němci zvládli boj o záchranu a mohou ještě pomýšlet na nejlepších osm

Důležitý záchranářský souboj proti sobě svedlo Německo a Lotyšsko. Úspěšnější byli Němci, kteří se tak vyhnuli hrozbě sestupu a navíc mají ještě naději na čtvrtfinále. Situace Lotyšů je pak složitější, nikoliv však ještě beznadějná. Německý výběr měl od začátku utkání převahu, ale neprosadily se dorážky Ullmana a Gogully, ani střela Schütze. Postupem času hrozili i Lotyši. Indrašis ovšem ve svém úniku minul bránu. Poprvé se skóre měnilo ve druhé části, kdy se nejprve Němci ubránili oslabení, aby pak sami udeřili. Zápas hubený na góly se pak ještě rozrostl o jednu branku, a radovali se opět Němci. Lotyši zdramatizovat utkání nedokázali a v posledních vteřinách závěrečné třetiny ještě zbytečně tvrdě fauloval Cipulis a dostal pět minut a do konce utkání.

Německo - Lotyšsko 2:0 (0:0, 1:0, 1:0) Branky a nahrávky: 29. Ullmann (Gogulla, M. Wolf), 44. Hager (Ehrhoff, N. Goc).

Sestavy:
Německo: Zepp - Ehrhoff, Ankert, N. Goc, M. Müller, Baxmann, Hördler, Krueger - Rankel, M. Goc, Schütz - M. Wolf, Ullmann, Gogulla - Tripp, Kink, Y. Seidenberg - Mauer, Hager, Greilinger - Pietta. 
Lotyšsko: Gudlevskis - K. Redlihs, Sotnieks, Kulda, Freibergs, M. Jass, Andersons - Darzinš, Sprukts, Cipulis - Džerinš, Meija, Indrašis - Keninš, Berzinš, Jekimovs - Pavlovs, Štals, Širokovs - K. Jass.

Norové porazili Bělorusy a živí šanci na čtvrtfinále

Po dnešním dnu je jasné, že největším soupeřem Česka v boji o čtvrtfinále bude tým Norska. Norové totiž jasně přehráli Bělorusko a dostali se před český tým na čtvrtou pozici, situaci tak mají ve svých rukou. Už od začátku utkání bylo jasné, kdo vládne. Norové i bez distancovaného kapitána Tollefsena a jen s pěti obránci do duelu naprosto vlétli a Bělorusové nevěděli, kde jim hlava stojí. V 26. minutě vedli seveřané už 2:0 a o obě branky se postaral Skröder, který tak skvěle oslavil svůj jubilejní stý zápas v reprezentaci. Bělorusové se nemohli dostat do žádného tlaku, a to měli v první třetině pětiminutovou přesilovku. Snížení se dočkali až v 59. minutě, v té době ale vedli Norové už 3:0 a v pohodě kráčeli za třemi body.

Norsko - Bělorusko 3:1 (1:0, 1:0, 1:1) Branky a nahrávky: 4. Skröder (Röymark, Forsberg), 26. Skröder (Trygg, Thoresen), 55. Bastiansen (K. A. Olimb) - 59. Kulakov (Solomonov).

Sestavy
Norsko: Haugen - Holös, Bonsaksen, Trygg, Ödegaard, Tollefsen, Sörvik, Bastiansen - Skröder, Hansen, Röymark - Holtet, K. A. Olimb, Thoresen - M. Olimb, Forsberg, Roest - Martinsen, Dahlström, Rosseli Olsen - Spets, Ask. Trenér: Roy Johansen.
Bělorusko: Bělinskij - Černook, Kaznaděj, Graborenko, Filičkin, Goroško, Šinkevič, Goroškom Maslenikov - Kulakov, Kitarov, Meleško - Ugarov, Kovyršin, Kolcov - Stefanovič, Stas, Jefimenko - Andrjuščenko, Demkov, Solomonov - Kislyj. Trenér: Andrej Skabelka.