02.01.2019 | Filip Kortus

Čtvrtfinálový den dvacítek: Končí Češi, Kanada i Švédsko

Ve Vancouveru i Victorii už šlo do tuhého a čtvrtfinálové boje přinesly nejedno překvapení. V turnaji končí obhájci titulu a hostitelé šampionátu Kanaďané, kteří smolně vypadli s Finskem. Nepokračují ani loňští finalisté ze Švédska, kteří nestačili na skvěle hrající Švýcary. Semifinále neobhájí ani Češi, protože s Amerikou prohráli 1:3. Jednoznačně vyhrálo pouze Rusko, které přejelo Slováky 8:3.

ČTVRTFINÁLE

Švýcarsko - Švédsko 2:0 (1:0, 1:0, 0:0)
Branky a nahrávky:
16. Brüschweiler (Burger), 34. Wyss (S. Schmid, Verboon).

Takřka bezchybný výkon podal švýcarský celek ve čtvrtfinálové bitvě se Švédskem a postaral se tak o jednu z největších senzací celého šampionátu. Už výkony ve skupině naznačovaly, že by Švýcaři mohli v play off kousat a duel ve Victorii to jenom potvrdil. Do vedení poslal svůj tým v šestnácté minutě Brüschweiler, na konečných 2:0 se trefil Wyss. Přestože si Švédové vytvořili hned několik zajímavých šancí, tak vše kryl vynikající Hollenstein, jehož výkon ocenili kanadští diváci potleskem vestoje.

Kanada – Finsko 1:2p (0:0, 1:0, 0:1 – 0:1)
Branky a nahrávky:
22. Mitchell (Hayton, Frost) – 60. Heponiemi (Tolvanen, Vaakanainen), 66. Utunen (Tolvanen, Heponiemi).

Velký šok zažila vancouverská Rogers aréna Jejich oblíbenci totiž nečekaně vypadli, když nestačili na celek Suomi. Přitom to pro javorové listy vypadalo velice nadějně. Na začátku druhé třetiny poslal domácí do vedení Mitchell a jednobrankové vedení trvalo až do poslední minuty. Jenže Finové odvolali brankáře a díky šťastnému odrazu vyrovnal Heponiemi. V prodloužení mohl rozhodnout kapitán domácích Comtois, když dostal možnost samostatného nájezdu. Jenže nedal a na druhé straně se hezky trefil Utunen, čímž dokonale zaskočil celou arénu. Finy v semifinále čeká Švýcarsko.


USA - Česko 3:1 (1:0, 1:0, 1:1)
Branky a nahrávky
: 13. Cates (J. Hughes), 27. Norris (Robertson), 60. Chmelevski (M. Anderson) – 52. Kaut (Nečas, Jeník).

Národní tým nevstoupil do klíčového zápasu s USA dobře. Nechal se dvakrát vyloučit a dostal se pod tlak. Toho soupeř využil ve 13. minutě, kdy se po šikovné kličce trefil Cates. Ve druhé třetině navýšil vedení Spojených států Norris a s Čechy to nevypadalo dobře. Naději přinesla 52. minuta, kdy v přesilové hře snížil Martin Kaut. V závěru ještě Češi zkusili hru bez brankáře, jenže toho využil Chmelevski a trefil se do prázdné branky. Česká reprezentace tak skončila na turnaji už ve čtvrtfinále. Američani v semifinále narazí na Rusko.

Rusko - Slovensko 8:3 (4:0, 3:0, 1:2)
Branky a nahrávky:
6. Denisenko (Samorukov, Kravcov), 7. Starkov (Kovalenko, Romanov), 8. Alexejev (Šen, Starkov), 11. Šaškov (Romanov, Podkolzin), 22. Kostin (Denisenko, Olšanskij), 39. Kostin (Slepec, Alexejev), 40. Slepec (Galimov, Muranov), 53. Morozov (Šaškov, Olšanskij) – 44. Fehérváry (Ivan, Pospíšil), 59. Roman (Fehérváry, Ivan).

Jednostrannou záležitostí se stalo střetnutí Ruska se Slovenskem. Favorit a vítěz skupiny A o postupu do semifinále rozhodl už v prvních jedenácti minutách, po kterých vedl 4:0. Následně přidal ještě další čtyři góly, přičemž Slováci se dokázali trefit pouze třikrát. Sborná tak jako jediná zůstává v turnaji bez porážky.