24.04.2018 | Michal Toman

Čtvrtfinále MS U18: Rusko vs. USA, Češi narazí na Kanadu

Hokejové mistrovství světa hráčů do osmnácti let má za sebou zápasy základních skupin. Už ve čtvrtek vypuknou v pořadatelských městech čtvrtfinálová klání. V magnitogorské Metallurg aréně na sebe odpoledne narazí týmy Švédska a Slovenska a večer čeká boj o semifinále českou reprezentaci, která se utká s Kanadou. V Čeljabinsku se paralelně odehrají klání mezi Finskem a Běloruskem a mezi domácí sbornou a výběrem Spojených států amerických.

Švédsko – Slovensko

Švédové skončili ve skupině A na druhé příčce. Až do posledního zápasu s Kanadou byli hokejisté Tre Kronor na turnaji stoprocentní. Postupně si poradili s výběry Švýcarska (3:1), Běloruska (4:3) a porazili i Spojené státy americké (3:1). Kanadě však Seveřané v posledním duelu magnitogorské skupiny podlehli 2:3 po prodloužení a ve čtvrtfinále narazí na nevyzpytatelné Slováky.

Slovensko začalo ruské mistrovství zápasem s Finy a nebyl to úplně šťastný vstup do šampionátu. Slováci si s Finskem nevěděli rady a nakonec prohráli 2:5. V následujících kláních si však naši východní sousedé zlepšili náladu. Český národní tým totiž dokázali porazit 5:2 a s Francií si poradili vysoko 7:1. Na závěr skupiny potom sehráli před zaplněnou Traktor arénou strhující duel s domácími hokejisty. Těm ale nakonec v přímém souboji o druhé místo podlehli 5:6 po samostatných nájezdech a do utkání se Švédskem půjdou jako outsideři.

Kanada – Česko

Kanaďané ovládli svou základní skupinu. V severoamerickém derby si nejprve na úvod šampionátu poradili se Spojenými státy 6:4 a následně si zastříleli proti Bělorusku (8:3) a proti Švýcarsku (5:0). V posledním utkání před play-off se potom javorové listy utkaly v přímém souboji o první místo ve skupině se Švédy. V duelu dvou gigantů byli nakonec červenobílí úspěšnější a ve čtvrtfinále se utkají s českou reprezentací.

Čechům se zatím na ruském turnaji příliš nedaří. V úvodním klání podlehli svěřenci Davida Bruka Slovensku 2:5 a následně smolně padli i v zápase s domácí sbornou (2:3). Ve třetím utkání ve skupině museli Češi proti Francii bezpodmínečně vyhrát, aby si zajistili postup do vyřazovacích bojů. To se jim nakonec povedlo. Francouzům nadělili devět branek a vyhráli vysoko 9:2. Poslední klání s Finskem však český tým nezvládl. Po matném výkonu prohrál 2:4 a před čtvrtfinálovým zápasem si psychicky moc nepomohl.

„Kanada je jeden z největších favoritů celého turnaje, který tady dosud ani jednou neprohrál. Ale play-off je o jednom utkání. My se na něj připravíme a uděláme všechno pro to, abychom překvapili,“ hlásí před prvním kolem vyřazovacích bojů hlavní trenér David Bruk.

Finsko – Bělorusko

Finové jsou jediným týmem, který ještě na šampionátu neztratil ani bod. Seveřané si na úvod turnaje poradili se Slováky 5:2 a o den později rozstříleli trápící se Francii 7:0. V následujícím šlágru skupiny potom hokejisté Suomi udolali po tuhém boji domácí Rusy 5:4 a na závěr skupiny porazili i český národní tým 4:2. V prvním kole play-off narazí na Bělorusko.

Bělorusové se dokázali vyhnout bojům o udržení v elitní skupině MS. V úvodním duelu nejprve nestačili na Kanaďany, s nimiž prohráli 3:8. O den později sice dokázali potrápit silné Švédy, ale i s nimi nakonec prohráli 3:4. V přímém souboji o postup do vyřazovacích bojů potom udolalo Bělorusko Švýcary 5:4. Na závěr skupiny však inkasovalo vysokou porážku od USA (0:8).

Rusko – USA

Ruští borci zatím před domácím publikem nepodávají takové výkony, jaké by si představovali. Do turnaje sice vstoupili vysokým vítězstvím 7:1 nad Francií, ale v následujícím utkání s českou reprezentací se na výhru pořádně nadřeli. Rusové Čechy nakonec porazili těsně 3:2, jenže v dalším utkání prohráli s Finy 4:5. V přímém souboji o druhou příčku potom vyzvala domácí sborná Slovensko, se kterým měla velké problémy. Nakonec však vyhrála 6:5 po samostatných nájezdech a ve čtvrtfinále narazí na výběr Spojených států amerických.

Američané začali mistrovství porážkou 4:6 s Kanadou a ani druhý zápas jim nevyšel úplně nejlépe. Se Švýcary totiž prohrávali, ale nakonec dovedli duel do vítězného konce a vyhráli 8:5. Ve třetím klání narazili hokejisté USA na silné Švédy, jimž podlehli 1:3. Před čtvrtfinále si však zlepšili náladu pohodovou výhrou nad Bělorusy, které rozstříleli 8:0. Čtvrtfinále mezi Ruskem a Spojenými státy americkými slibuje vyrovnanou atraktivní podívanou.