14.12.2014 | Tisková zpráva

ČSLH zaplatí klubům profesionální trenéry mládeže

Český svaz ledního hokeje zahajuje projekt, jehož cílem je zajistit, aby v každém malém klubu působil profesionální trenér mládeže. V současnosti platí ČSLH profesionální trenéry především v Akademiích a částečně v klubech extraligy a I. ligy, v budoucnosti by měl trenér ČSLH, který se bude na plný úvazek věnovat mládeži, působit v každém hokejovém klubu v České republice.
Projekt je určen pro kluby mimo extraligu, I. ligu a Prahu. Trenéři se budou v těchto oddílech věnovat na plný úvazek mládeži, tréninkovému procesu a náborům nejmenších hokejistů. Svaz uhradí jejich mzdy a zajistí jim další vzdělávání, odborný růst i přístup k nejmodernějším poznatkům. Někde přejdou na profesionální úroveň stávající dobrovolní trenéři s odpovídající kvalifikací, pro další kluby postupně vybere a zajistí profesionálního trenéra ČSLH.
„Menší kluby si profesionálního trenéra mládeže často nemohou dovolit, svaz proto ponese náklady na jejich mzdy, zajistí jejich kvalifikaci a další odborný růst. Pro kluby a rodiče budou zárukou, že výchovný a tréninkový proces bude probíhat na odpovídající úrovni. Spolu s mistrovstvím světa jde o nejvýznamnější projekt, který v současné době realizujeme,“ uvedl prezident ČSLH Tomáš Král. 

V pilotní etapě začnou profesionální trenéři mládeže působit od 1. ledna 2015 ve čtyřiadvaceti klubech. Po vyhodnocení pilotní části začne na podzim 2015 další vlna a v následujících dvou až třech letech by se do projektu měly zapojit všechny další kluby. Financován bude z odvodů sázkových a loterních společností, které rozděluje Český olympijský výbor. Přípravu projektu, která probíhala pod vedením oddělení rozvoje hokeje, regionálních trenérů, sportovního oddělení a komise mládeže ČSLH několik měsíců, završí 16. prosince 2014 schůzka, které se zúčastní zástupci všech čtyřiadvaceti zúčastněných klubů, měst a obcí, ve kterých působí a ČSLH.

„Vycházíme ze zkušeností Akademií ČSLH, které úspěšně fungují již od roku 2011,“ doplnil Tomáš Král. „V současnosti v nich pracují více než tři desítky trenérů placených a řízených svazem, což se projevilo v lepší kvalitě přípravy, výsledcích juniorských reprezentací a ve vyšším podílu hráčů z domácích klubů, kteří v nich nastupují. Podobně chceme pomoci také menším klubům, v nichž začíná většina budoucích reprezentantů.“

Výchově mládeže se v České republice věnuje 138 klubů; z nichž 104 tvoří kluby působící mimo extraligu, I. ligu a Prahu. ČSLH investoval v roce 2013 do výchovy mládeže v klubech 38,5 milionu Kč a do mládežnických reprezentací 33,5 milionu Kč. Nejmenším hokejistům rozeslal v období 2010-2014 více než 3 500 setů se základní hokejovou výstrojí v hodnotě přes 30,0 milionů Kč, dalšími více než 30,0 miliony Kč podpořil Akademie ČSLH. Výchově mladých hokejistů se v rámci svazu věnuje 7 profesionálních trenérů ve sportovním oddělení, 4 profesionální trenéři v oddělení rozvoje, 36 profesionálních trenérů v Akademiích a dalších 20 tzv. regionálních trenérů, kteří poskytují metodickou pomoc, poradenství a vedou ukázkové tréninky v regionech.