12.07.2012 | Tisková zpráva

ČSLH zahájil povinné testování mladých hokejistů

S cílem zkvalitnění tréninkového procesu, pohybových schopností a připravenosti hráčů zavedl ČSLH od sezóny 2012/13 povinné motorické testy a funkční vyšetření pro mladé hokejisty. Jednotné testy, umožňující srovnání mezi hráči, kluby i věkovými kategoriemi, připravila trenérsko-metodická komise ve spolupráci se sportovním oddělením ČSLH.
„V minulosti patřil náš hokej v této oblasti mezi špičku, v poslední době jsme však testování podceňovali, ačkoli mezinárodní trend je přesně opačný,“ uvedl šéftrenér svazu Slavomír Lener. „V hokejově vyspělých zemích, ale i v zámořském basketbalu nebo v americkém fotbale věnují testům velkou pozornost. Požadované hodnoty vyšetření jsou běžnou součástí hráčských smluv. Výzkumy dokazují, že dobře připravení hráči jsou méně náchylní ke zraněním a úspěšnější v osobních soubojích, vyšší anaerobní zásoby jim umožňují absolvovat více střídání s vysokou intenzitou a v neposlední řadě si prodlouží hráčskou kariéru.“

Motorické testy sestávají z dvanácti částí, zaměřených na všeobecnou připravenost mimo led. Testuje se komplexní i specificky hokejová rychlost (agility Illinois-test), síla a hbitost (šplh na laně), odrazová síla důležitá pro bruslařský krok (šestiskok), vytrvalost břišního svalstva (sedy-lehy), anaerobní silová vytrvalost (přeskoky přes překážky), flexibilita (předklony, sepnutí rukou za zády), anaerobní vytrvalost (běh 3x200 m), silová vytrvalost (benčpres) a aerobní vytrvalost (běh 1 500 m). Junioři, starší a mladší dorostenci je povinně absolvují dvakrát ročně.

Členové mládežnických výběrů budou průběžně testováni při reprezentačních srazech, podobné testy připraví brankářská komise ČSLH také pro gólmany.

„Při přípravě testů jsme vycházeli ze zkušeností NHL, Finska a Švédska,“ doplnil Slavomír Lener. „Jejich obsah jsme konzultovali s uznávanými odborníky, lékaři, fyzioterapeuty a klubovými trenéry. Věřím, že se stanou zdrojem validních, objektivních a spolehlivých údajů, umožňujících porovnání úrovně trénovanosti a výsledků tréninkového procesu. Trenéři i hráči budou na jejich základě vědět, na co se zaměřit, odhalí rezervy hokejistů a budou moci objektivně zkontrolovat jejich připravenost po zranění nebo nemoci.“

Motorické testy si mohou vyzkoušet také amatérští hokejisté nebo zájemci z dalších sportovních odvětví. Přehledy testů, jejich specifikace a hodnotící kritéria včetně instruktážních videomateriálů jsou dostupné na www.cslh.cz, v sekci Pro trenéry.