18.04.2011 | Tisková zpráva

ČSLH připomene v hale Rondo hokejové legendy

V rámci zahajovacího utkání Českých hokejových her, součásti Euro Hockey Tour, proběhne v hale Rondo ceremoniál, při němž obdrží reprezentační dresy hokejisté, mistři Evropy z roku 1961, spolu s jubilanty Vlastimilem Bubníkem a Oldřichem Machačem.
Šampionátu, který se uskutečnil před půl stoletím ve Švýcarsku, se zúčastnili Josef Mikoláš, Vladimír Nadrchal – Jaromír Bünter, František Gregor, Jan Kasper, Rudolf Potsch, Stanislav Sventek – Vlastimil Bubník, Luděk Bukač, Josef Černý, Jiří Dolana, Zdeněk Kepák, Václav Pantůček, Bohumil Prošek, Ján Starší, František Vaněk a Miroslav Vlach, trenéři Zdeněk Andršt a Vladimír Kostka. Vybojovali evropský titul, poprvé porazili na vrcholném turnaji Sovětský svaz a v mistrovství světa obsadili druhé místo, pouze horším skóre za Kanadou.

Nejlepším útočníkem šampionátu byl vyhlášen Vlastimil Bubník (1931), který nedávno oslavil osmdesáté narozeniny. V reprezentaci vstřelil ve 127 utkáních 121 branek, nastoupil na 9 mistrovstvích světa a 4 olympijských hrách. Jako hráč RH/ZKL Brno získal 11 titulů mistra republiky, ve 286 ligových zápasech si připsal 306 branek. Je členem Síně slávy IIHF a Síně slávy českého hokeje.

Další jubilant Oldřich Machač (1946) shromáždil v národním mužstvu 293 startů, druhý nejvyšší počet v historii. Zúčastnil se 12 světových šampionátů a 3 olympijských her, mistrem světa se stal v letech 1972, 1976 a 1977. Obránce s tvrdou střelou vstřelil ve 490 ligových utkáních 108 branek, především v barvách ZKL/Zetoru Brno. Je členem Síně slávy IIHF a Síně slávy českého hokeje.

Utkání Česká republika – Finsko v hale Rondo nebylo pro ceremoniál vybráno náhodou, protože řada hráčů národního mužstva z roku 1961 oblékala brněnský dres. Ceremoniál je součástí aktivit Českého svazu ledního hokeje pro bývalé reprezentanty, které zahrnují mimo jiné připomenutí jejich výročí, podporu mužstva Veteránů České republiky, činnost Nadačního fondu Ivana Hlinky nebo pozvánky na reprezentační akce pro členy Síně slávy českého hokeje.