26.11.2017 | Tisková zpráva

ČSLH a FAČR se obrátily na Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

Český svaz ledního hokeje a Fotbalová asociace České republiky se obrátily na Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky se žádostí o úpravu těch ustanovení dotačního Programu IV, které definují podmínky pro přijetí podpory určené na údržbu a provoz sportovních zařízení.
Ve stávajícím znění, platném pro období 2017–2019, totiž tyto podmínky omezují okruh příjemců dotací pouze na spolky s celostátní působností nebo jejich pobočné spolky. Příjemcem se naopak nemohou stát členské spolky, tj. tělovýchovné jednoty a kluby, které vlastní údržbu a provoz sportovních zařízení provádějí.

Pokud by k úpravě podmínek nedošlo, vedlo by to k výraznému úpadku sportu na základní úrovni, neboť tělovýchovné jednoty a kluby, které pohybové aktivity, účast v soutěžích a výchovu mládeže v rozhodující míře zajišťují, by nemohly čerpat dostace na údržbu a provoz sportovních zařízení, která jsou pro jejich činnost nezbytná.

Český svaz ledního hokeje a Fotbalová asociace České republiky proto ve společném dopise Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy požádaly, aby byly podmínky dotačního Programu IV, případně podobná ustanovení v dalších dotačních programech, zváženy a upraveny tak, aby z nich bylo zřejmé, že příjemcem dotace mohou být jak spolky s celostátní působností a jejich pobočné spolky, tak členské spolky, tj. tělovýchovné jednoty a kluby na základní úrovni.

Jak ČSLH, tak FAČR považují za důležité, aby dotační prostředky, určené na údržbu a provoz sportovních zařízení, mohly čerpat a využívat v první řadě právě tělovýchovné jednoty a kluby jako základní články, v nichž sportovní provoz, výchova a příprava mládeže probíhají.