24.03.2012 | Jan Chlubna

Čeští sledge hokejisté na úvod mistrovství skalpovali Japonce

Velmi důležitou výhrou vstoupila do světového šampionátu sledgehokejová reprezentace. Z pohledu vývoje základní skupiny A porazila v možná zásadním utkání Japonce 2:0 a po prvním dnu vede tabulku před Američany. Ti překvapivě zdolali Estonce 2:1 až na nájezdy.
Český tým zahájil svůj vstupní zápas opatrně a musel se bránit proti aktivnějším Japoncům. Vážnější  zákrok ovšem musel Vápenka v brance vytáhnout jen proti Endovi na konci 2. minuty. Češi postupně  vyrovnali hru a začali ohrožovat také japonského gólmana Nagaseho. Po zastřelování mimo branku se po spolupráci se Šafránkem dostal do dobré pozice Hábl a Nagaseho vyrážečce poslal první ostrý pozdrav.

Výborné představení ukazoval v první třetině zejména Zdeněk Hábl. Kromě aktivity v útoku neúnavně  vypomáhal obraně a byl jednou z příčin, proč se Japonci dlouho nemohli dostat do kloudného  zakončení. V závěru třetiny zkomplikoval situaci zbytečný Hrbkův nedovolený zákrok, ale Vápenka si  se Sudovým projektilem z mezikruží poradil.

Jen co se Hrbek vrátil zkraje druhé části do hry, putoval na trestnou lavici Geier a trnul při  Ueharově ráně do horní tyče. Ačkoliv i Češi dostali vzápětí možnost přesilové hry, sami se o ni  připravili hrou v šesti. A Japonci možností jít do tlaku nepohrdli. Takahashi nastřelil přes clonu  Vápenku do sledge, Endo střílel z nebezpečné pozice nad a Ueharu volného před brankovištěm vychytal český muž s maskou.

Z útlumu mohla český tým vytrhnout přesilovka, pokud by Šafránek neoplácel Ishidovi a nemusel na  trestnou lavici společně se soupeřem. I tak jako by však tým v bílém polila živá voda. Při větším  prostoru na ledě se Japonci museli bránit českému tlaku a po návratu vyloučených se zrodily i  největší šance. Hábl ani Geier ovšem své individuální akce zakončili na Nagasem.

Po třiceti minutách začínalo být zřejmé, že rozhodnout může jeden gól. A ten padl hned ve 32. minutě při vyloučení Shioji, když  Zdeněk Šafránek z otočky hledal Fojtíka, ale odrazem o obránce zametl puk do branky! Japonští samurajové se ihned vrhli do útoku. Jejich individuální snahy  spolehlivě zachytávala česká obrana až do 37. minuty, kdy se Uehara uvolnil a Vápenkovi museli v  brankovišti pomoci spoluhráči.

Navíc v končící 40. minutě Palát skvělou prací získal puk, který předložil Zdeňku Krupičkovi na hranici brankoviště a střelec pražské Sparty neomylně zamířil pod horní tyč! Pohoda z nadějného  vedení se promítla i do zvládnutého závěru zápasu, ve kterém se Japonsko dostalo k jedinému ohrožení Vápenkova území. Po Sudově zakončení ale místo puku skončil v síti jen jeho spoluhráč, a tak mohla česká radost po třetí siréně propuknout naplno.

Střelec první a vítězné branky Zdeněk Šafránek především chválil, ale našel i nedostatky na české hře. "Nedělali jsme moc chyb, ale když už, tak docela velké. Hlavně jsme byli hodně vylučovaní a často i zbytečně. Jinak si myslím, že jsme byli lepší na puku a jednoznačně jsme měli vyhrát," shrnul bezprostředně po utkání.

Zpočátku se národní tým rozjížděl pomaleji, ale kolínský Drak vyvrátil, že by hráčům svazovala ruce nervozita. "Naše reprezentace má vždycky vstupy zakřiknuté,“ usmál se. "Tentokrát nám ale říkal i trenér, abychom do toho zpočátku šli v první chvíli trochu zezadu, abychom si soupeře oťukali a trenér zjistil, jak Japonci reagují," vysvětlil opatrnější vstup do turnaje.

Sám se do statistiky zapsal jako první český střelec šampionátu v Hamaru a branka to byla hned vítězná. "Ode mne to hlavně nebylo vůbec zamýšlené jako gól. Viděl jsem před brankou Erika Fojtíka a posouval jsem to na něj, ale puk se odrazil od projíždějícího Japonce do branky. Připsali to mně, byl jsem poslední, kdo se z našeho týmu dotkl puku. I tak mě to bude něco stát," nevycházel Zdeněk Šafránek z dobré nálady.

Necelých 24 hodin po vítězství nad druhým týmem poslední paralympiády čeká českou sestavu vítěz z Vancouveru a úřadující mistři světa Američané. Ti se překvapivě natrápili s Estonci, které zdolali 2:1 po samostatných nájezdech. Kombinace obou úvodních výsledků skupiny A proto vzbuzuje mírný optimismus. "Na Američany jsme se dívali přes video na pokojích a je sice pravda, že Estonce tlačili, ale prakticky k ničemu se nedostali. Nechci nic zakřiknout, my jsme sice Estonce porazili naposledy 4:0, ale musíme prostě makat naplno," ukončil rozhovor.

Japonsko – Česká republika 0:2 (0:0, 0:0, 0:2)

Branky: 32. Šafránek (Hrbek, Fojtík), 40. Krupička (Palát). Rozhodčí: Morrison – Clark, Kristoffersen.
Vyloučení: 3:4. Využití: 0:1. Diváci: 50.
Japonsko: Nagase - Endo, Sudo, Misawa - Yoshikawa, Shiba, Nakamura, Annaka, Maruo, Uehara, Yaguchi, Takahashi, Kumagai, Shioya
Česká republika: Vápenka - Berger, Hrbek, Kubeš, Kvoch - Palát, Geier, Krupička - Fojtík, Hábl, Šafránek