26.04.2018 | Jakub Borovský

Čeští reprezentanti vyzvou v semifinále osmnáctek USA

Čeští reprezentanti do 18 let zaskočili ve čtvrtfinále favorizovanou Kanadu a po vítězství 2:1 postoupili do semifinále. V něm vyzvou v sobotu od 16:30 na ledě Čeljabinské Traktor arény USA. Tento duel, stejně jako nedělní souboj českého týmu o medaile, nabídne divákům živě Česká televize. Druhými semifinalisty jsou vítězové skupiny B Finové a Švédové, kteří porazili ve čtvrtfinále Slovensko.

USA – Česko

Dalo by se říct, že se jedná o duel nečekaných vítězů, kteří proti sobě nastoupí v semifinále v čeljabinské Traktor aréna v sobotu v 16:30. Domácí fanoušci už se těšili na vyhrocené utkání mezi Ruskem a Kanadou, medaili si ale z turnaje s jistotou neodveze ani jeden z těchto týmů. K překvapení všech totiž čeští mladíci zaskočili na ledě magnitogorské Metallurg arény favorizované Kanaďany a proklouzli díky brankám Blümela a Čajky do semifinále. Vynikající výkon podal gólman Dostál a svěřenci Davida Bruka slavili výhru 2:1.

V souběžně hraném zápase v Čeljabinsku porazily navíc Spojené státy americké domácí Rusy vysoko 5:1. Poté, co v 9. minutě poslal Američany do vedení Caufield, dokázal na začátku druhé třetiny zareagovat Ishakov. Nerozhodný stav vydržel až do 53. minuty, kdy v oslabení zvýšil na 2:1 Farabee. Hráči USA přidali do konce zápasu ještě tři góly včetně dvou do prázdné brány a postoupili do semifinále.

Finsko – Švédsko

O druhém finalistovi se rozhodne v severském derby mezi Finskem a Švédskem. Hráči Suomi na turnaji zatím jako jediní neprohráli žádné utkání. Svou bilanci vylepšili ve čtvrtfinále, kde si bez výraznějších potíží poradili s překvapením skupiny A Běloruskem, které porazili v Traktor aréně 5:2.

Švédové, kteří obsadili v magnitogorské skupině druhé místo za Kanadou, čelili ve čtvrtfinále Slovensku, v jejichž dresu nastoupil i dosud nejproduktivnější hráč turnaje Maxim Čajkovič. Hráči Tre kronor od úvodu utkání soupeře přehrávali a nakonec vybojovali postup po vítězství 6:1. Severské derby odstartuje semifinálový program v Traktor aréně ve 12:30 SELČ.

Rozpis závěrečných dvou dní na MS U18 v Rusku (Čeljabinsk)

Sobota 28. dubna 2018 (semifinále)
12:30 Finsko vs Švédsko
16:30 USA vs Česko (ČT 2)

Neděle 29. dubna 2018 
12:30 o 3. místo 
16:30 finále