05.05.2012 | Miroslav Klimeš, Tomáš Schmiedt

Čeští hokejisté nestačili na Švédy, prohráli 1:4

S t o c k h o l m – Po pátečním nepřesvědčivém vítězství nepředvedli čeští hokejisté nikterak oslnivý výkon a silnému Švédsku nestačili ve většině hokejových dovedností. Favorizovaná Kanada v souboji s USA, ve kterém padlo 9 branek, prohrála v prodlouženi. V zápasech Švýcarska s Kazachstánem a Lotyšska s Ruskem se překvapení neurodilo.

Švédové byli po většinu zápasu lepším celkem

Utkání mezi výběry Česka a Švédska sliboval vyrovnanou podívanou. Konečně se i hala Ericsson Globe slušně zaplnila, i když číslo 10076 není stále pro pořádající zemi dobrá vizitka. Utkání ovšem původní předpoklady nenaplnily a Švédové byli od počátku aktivnější a hned ve třetí minutě se ujali po důrazu Johana Franzéna před brankovištěm vedení. Tre Kronor byli i po zbytek třetiny lepší a zaslouženě šli do šaten s jednobrankovým náskokem.

Ten dokázali hned zpočátku druhého dějství navýšit, když nahození Niklase Kronwalla propadlo Štěpánkovi mezi betonem a tyčí za brankovou čáru. Švédové byli i nadále lepším týmem, české barvy se začaly prosazovat až ke konci třetiny, jenže veškeré šance skončily na špatné koncovce, nebo výborném Fasthovi.

Od českého národního týmu se čekal ve třetí třetině nápor a snaha o srovnání, jenže Švédové byli stále lepší na puku a jejich šance a přesilové hry vypadaly daleko lépe. Čechům nabídl šanci ke snížení brankář Fasth, který doslova namazal na hůl Jakuba Petružálka a ten jeho nabídky využil. Švédové ale nepřipustili drama v závěru a v 51. minutě tečoval do síťě Štěpánkovy branky Joel Lundqvist střelu od modré Niklasse Persona. Konečnou podobu skóre 4:1 určil do prázdné branky Niklas Persson.

Švédsko – Česko 4:1 (1:0, 1:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 3. Franzén (Eriksson, Zetterberg), 21. Kronwall N. (Zetterberg, Eriksson), 51. Lundqvist (Persson, Larsson), 59. Persson (Hedman) - 44. Petružálek (Hemský).


Švýcarsko si snadno poradilo s Kazachstánem

Hokejisté helvétského kříže potvrdili v souboji s kazašským týmem roli favorita už v úvodní části, ve které se dvakrát prosadili. Skóre duelu otevřel Ivo Rüthemann, jehož nahozený kotouč vypadl Kolesnikovi z výstroje, a poté doklouzal do branky. O minutu později skóroval v početní výhodě Mark Streit, který využil křižné nabídky Wicka a zametl puk do odkryté klece.

Kazachstánu se podařilo snížit na začátku prostřední dvacetiminutovky, když se bombou od modré trefil mezi tři tyče Roman Savčenko. Zanedlouho ale při hře čtyř proti čtyřem vrátil Švýcarům dvoubrankové vedení svým dalším zásahem v zápase Mark Streit.

O konečné podobě výsledku rozhodli švýcarští hráči ještě do konce druhého dějství, když se podruhé v utkání prosadil i Ivo Rüthemann. Po něm se poté mohl z branky radovat Felicien du Bois. Švýcarsko tedy porazilo Kazachstán 5:1.

Švýcarsko – Kazachstán 5:1 (2:0, 3:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 10. Rüthemann (Hollenstein), 12. Streit (Wick, Blindenbacher), 25. Streit (Blindenbacher), 33. Rüthemann (Hollenstein, Streit), 37. du Bois (Rüthemann, Bieber) – 22. Savčenko (Starčenko).


Rusové i přes počáteční problémy zvítězili nad Lotyšskem

Poslední týmy, kterým zbývalo odehrát svůj první duel, byly Rusko a Lotyšsko. Sborná vstoupila do utkání velmi dobře, šanci Malkina ale zlikvidoval Masalskis a ránu Nikitina zastavila pravá tyč. Poté začali vystrkovat růžky lotyšští hokejisté, kteří byli za svou aktivitu odměněni gólem. Mikelis Redlihs svou ranou z hranice levého kruhu propálil Varlamova.

Rusko se poté na ledě hledalo až do druhé třetiny, kdy se mu podařil obrat ve skóre. V přesilové hře si střelu Ilji Nikulina srazil Derzinš bruslí za vlastního gólmana, poté svůj první gól v zápase vsítil Jevgenij Malkin.

Se svým druhým zásahem si počkal Jevgenij Malkin do poslední části, na rozdíl tří branek po něm zvyšoval Alexandr Popov. Jiskřičku naděje vykřesal pro Lotyšsko Kaspars Daugavinš, avšak poslední slovo si vzal Jevgenij Kuzněcov, který upravil na konečných 5:2 pro Rusko.

Lotyšsko – Rusko 2:5 (1:0, 0:2, 1:3)

Branky a nahrávky:  12. Indrasis (Galvinš, Sprukts), 56. Daugavinš (Pujacs, Bartulis) – 34. Nikulin (Perežogin, Malkin), 37. Malkin (Nikulin), 46. Malkin (Popov), 52. Popov (Perežogin, Kalinin), 57. Kuzněcov (Kuljomin).


Přestřelka mezi zámořskými týmy dopadla lépe pro USA

Očekávané derby Kanady s USA začalo rychlým gólem Spojených států, již zpočátku první třetiny zamířil přesně po své sólové akci Jim Slater. Zaskočení Kanaďané našli brzy odpověď, na 1:1 vyrovnával v 7. minutě John Tavares, který si zkušeně položil Howarda v brance a bekhendem ho přehodil. V první části, ve které byli Američané střelecky aktivnější už další branky nepadly.

I na druhé Kanadské brance, která znamenala vedení pro jeho vlast měl John Tavares podíl, pohrál si s obráncem protivníka, našel lépe postaveného Jeffa Skinera a ten neměl se vstřelením branky problém. Ve 34. minutě se skóre měnilo znovu. V přesilové hře se prosadil Jack Johnson a vyrovnal na 2:2.

Třetí třetina byla co se změny skóre nejzajímavější. Američané se v ní dokázali dvakrát dostat do vedení, ale Kanaďané vždy úspěšně srovnat. Nejprve po brance Patricka Dwyera srovnal na 3:3 Evander Kane a poté na branku z 57. minuty Nate Thompsona odpověděl necelou minutu a půl před koncem Duncan Keith.

O tom, kdo si do tabulky připíše o bod více se rozhodlo v prodloužení. Američané dohrávali přesilovou hru ze základní části, Jack Johnson vybojoval po špatném vyhození Kanaďanů puk a lehkým švihem prostřelil Howarda a svým druhým gólem v utkání rozhodl o výhře pro svůj celek.

Kanada – USA 5:4 po pr. (1:1, 1:1, 2:2 – 0:1)

Branky a nahrávky:  7. Tavares (Keith), 28. Skinner (Tavares, Bouwmeester), 50. Kane, 59. Keith - 2. Slater (Lasch), 34. Johnson (Pacioretty, Ryan), 47. Dwyer, 57. Thompson (Crabb, Dwyer), 62. Johnson.

Galerie