17.04.2015 | Matěj Mayer

Češky završily šampionát vítězně a zůstaly neporaženy

Již ve čtvrtek si české hokejistky zajistily postup do elitní skupiny mistrovství světa a také vítězství na turnaji. V sobotu ale měly na programu ještě závěrečný zápas s Norskem, který zvládly především díky Tereze Vanišové. Ta vybojovala rozhodující gól v oslabení a v utkání připsala si tři body (2+1).
Naše reprezentantky už mohly poslední utkání odehrát v pohodě a výsledek zápasu už pro ně nic neznamenal. I v posledním duelu však Češky hrály prim a byly od počátku aktivnější a více na puku. Po bezbrankové první třetině se na začátku druhé části prosadily Norky a bylo zle. Česká reprezentace poprvé na mistrovství prohrávala, ale se situací se poprala výborně a už o sedm minut později bylo vyrovnáno.

Za stavu 1:1 se vstupovalo do třetí části, která měla rozhodnout. Češky se dostaly okamžitě do vedení a byly stále lepším týmem. Norky ale nesložily zbraně a v polovině třetiny se dočkaly vyrovnání. Tři minuty před koncem už se pomalu chystalo prodloužení a Češky se poté ještě vyfaulovaly. Ani v oslabení ale nepřestala hrát šikovná Tereza Vanišová, která perfektně vystihla rozehrávku Norek a vstřelila rozhodující branku. Soupeřky hrály v závěru utkání bez brankářky, ale k ničemu se už nedostaly. Závěrečnou tečku za zápasem i celým turnajem udělala do prázdné klece Kateřina Mrázová.

Česká republika – Norsko 4:2 (0:0, 1:1, 3:1)

Branky a nahrávky: 30. Přibylová (Vanišová), 41. Vanišová (Lédlová), 58. Vanišová, 60. Mrázová – 23. Haug-Hansenová (Berntsenová), 50. Haug-Hansenová (Farstadová, Fischerová)

Česko: Škodová (Peslarová) – Zíková, Tejralová, Flachsová, Kolowratová, Horálková, Herzigová, Zedníková, Černá – Polenská, Mrázová, Křížová – Vanišová, Přibylová, Lédlová – Pejzlová, Manhartová, Hymlárová – Bucifalová, Bukolská, Studentová. Trenér: Jiří Vozák

Norsko: Sandvenová (Nilsenová) – Guntherová, Gjerdeová, Morsetová, Tautraová, Olafsenová, Holosová, Tendenesová, Oisethová – Martinsenová, Dalenová, Hjelmová – Farstadová, Haug-Hansenová, Fischerová – Berntsenová, Henriksenová, Carlssonová – Lovdalová, Fjellvangová, Furulundová. Trenér: Arne Bilkvam

Ostatní zápasy posledního hracího dne

První zápas posledního hracího dne přinesl jednoznačnou bitvu mezi Rakouskem a Lotyšskem. Rakušanky už měly jisté druhé místo a Lotyšky poslední, takže už nebylo více méně o co hrát. Průběh utkání tomu také odpovídal. Rakouský výběr nasázel do 36. minuty čtyři branky, byl jasně lepší a Lotyšky už neměly sílu na zvrat. Minutu a půl před koncem byl stav už 7:0 pro Rakušanky, ale přesto se ještě lotyšský kouč rozhodl vylepšit početní výhodu a odvolal svou gólmanku z ledu. Tah se mu ale vymstil a Lotyšky inkasovaly ještě osmý zářez.

Rakousko - Lotyšsko 8:0 (
1:0, 3:0, 4:0)

Branky a nahrávky: 16. Meixnerová (Hummelová, Volggerová), 25. Meixnerová (Hummelová, Volggerová), 30. Beiter Schwarzlerová (Matzkaová), 36. Hummelová (Meixnerová, Matzkaová), 42. Meixnerová (Volggerová), 48. Fazokasová (Kantorová, Beiter Schwarzlerová), 52. Meixnerová (Volggerová), 60. Wittichová (Beiter Schwarzlerová, Altmannová)


V úplně posledním utkání šampionátu změřilo síly Dánsko s domácí Francíí, která se mohla těšit velké divácké podpoře. Fanoušci v ochozech vytvářely bujarou, někdy až ohlušující atmosféru. Zápas byl v první třetině vyrovnaný a padly v něm hned tři branky, z toho dvě právě do sítě Francouzek. Domácí reprezentantky ale dokázaly po polovině utkání vyrovnat a díky výbornému výkonu v dalších minutách se dočkaly také rozdílové branky. Ta padla v 57. minutě a hala Patinoire de l'Ile Lacroix v Rouenu vybuchla radostí. Domácí hráčky vedení 3:2 udržely a braly tak bronzové medaile. Dánsky skončily na neoblíbeným čtvrtém místě.

Dánsko - Francie 2:3 (
2:1, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 10. Henriksenová (Jakobsenová, Olaussonová), 10. Perssonová (Asperupová, Frandsenová) – 19. Boucheová (Fohrerová), 33. Fohrerová (Bouetz Andrieuová, Duvinová), 57. Villiotová (Duvinová)