02.04.2016 | Jan Havlovic

Češky zakončily MS prohrou se Švédskem, končí šesté

Česká hokejová reprezentace žen dnes v noci odehrála své poslední utkání na mistrovství světa v kanadském Kamloops. Svěřenkyně Jiřího Vozáka dlouhou dobu vedly, avšak po výpadku ve třetí třetině prohrály 2:4. Češky tak končí na šestém místě, což je pro národní tým nejlepší umístění v historii!

Do závěrečného utkání na mistrovství vstoupily svěřenkyně Jiřího Vozáka poměrně lehkovážně a v úvodních pěti minutách se ocitly pod tlakem aktivně hrajících Švédek. Národní tým se však postupně rozkoukal a začalo to "šlapat". Denisa Křížová po pravém křídle prosvištěla do útočného pásma a zpoza branky naservírovala přesnou přihrávku Aleně Polenské, jež i s trochou štěstí propasírovala puk za záda Grahnové.

Po úvodní brance následovala česká přesilovka, kterou naše hokejistky sehrály velmi dobře a dokázaly se podruhé prosadit. Od modré čáry nahodila kotouč Anna Zíková a kotouč skončil po teči kapitánky Aleny Polenské za zády Grahnové – 0:2! I výběr Tří korunek dostal k dispozici přesilovou hru, avšak svěřenkyně trenéra Boorka početní výhodu nedokázaly zužitkovat.

Vstup do prostřední periody byl ze strany českého týmu o poznání aktivnější. Až v polovině třetiny zahrozila Udenová Johanssonová, která však svou bombou z mezikruží Peslarovou nepřekonala. Těsně po této situaci následovalo vyloučení Winbergové, a na Češky čekala přesilová hra. Většinu přesilové hry strávily v pásmu soupeře, avšak hře českého týmu chyběla častější střelba a Švédky se dokázaly ubránit. Po návratu Winbergové na led hrál početní výhodu i soupeř. Výběr Tří korunek se rovněž usadil na delší dobu v útočném pásmu, avšak Peslarová a spol. se dokázaly ubránit.

Do poslední třetiny vstoupila švédská reprezentace s daleko větším důrazem v osobních soubojích a byla lepším týmem. Švédský tlak postupně narůstal, avšak česká obrana v čele s Klárou Peslarovou stále držela nulu. Těsně po polovině třetí třetiny však Švédky udeřily z hole Udenové Johanssonové, která přesně mířenou střelou nedala české brankářce šanci.

Švédky se rázem dostaly do laufu a o pár desítek sekund později bylo bohužel vyrovnáno. O druhou švédskou branku se postarala Anna Borgqvistová, která se po závaru v českém brankovišti dostala k odraženému kotouči a poslala puk do sítě. Češky si vybraly v polovině třetí třetiny opravdu slabší chvilku a Švédky dalším zásahem bleskově otočily skóre utkání. Lisa Johanssonová se dostala do úniku a přesně mířenou střelou nedala Peslarové šanci – 3:2. Tři švédské góly dělilo pouze dvě minuty a patnáct vteřin.

"Věřím, že jsme na Švédky měly a padesát minut jsme hrály skvělý hokej. Hráčky poté začaly mít z vítězství. Přisuzoval bych to tomu, že potřebujeme víc takových zápasů. To nám chybí," řekl po závěrečném zápase český trenér Vozák.

V závěru zápasu dostal český výběr ideální možnost na srovnání stavu. Hanna Olssonová přidržela kotouč v rukavici příliš dlouho a putovala na trestnou lavici. Trenér Vozák odvolal brankářku Peslarovou a Češky to zkoušely při power-play. Národní tým však závěr zápasu nezvládl, v útočné třetině ztratil kotouč a švédskou výhru pečetila gólem do prázdné branky Borgqvistová.

Česká hokejová reprezentace žen svůj zápas o páté místo skvěle rozehraný, avšak po nepovedené poslední desetiminutovce zbyla na svěřenkyně Jiřího Vozáka šestá příčka. "Dělaly jsme zbytečné chyby. Mohly jsme být páté na světě, ale bohužel," popisuje Denisa Křížová. Národní tým však zažil povedené mistrovství, poprvé v historii se dostal do čtvrtfinále a rozhodně se nemá za co stydět!

Zápas o 5. místo:

Švédsko – Česko 4:2 (0:2, 0:0, 4:0)

Branky a nahrávky: 51. Udenová Johanssonová (Lindhová, Borgqvistová), 52. Borgqvistová (Lindhová, Eliassonová), 53. Johanssonová (Olssonová), 60. Borgqvistová – 8. Polenská (Křížová, Hymlárová), 10. Polenská (Zíková, Křížová).

Švédsko: Grahnová – Lundbergová, Ramboldtová, Eliassonová, Svedinová, Olofssonová, Fällmanová, Kjellbinová, Markströmová – Udenová Johanssonová, Borgqvistová, Lindhová – Olssonová, Winbergová, Carlssonová – Rasková, Lambertzová Kullerová, Johanssonová – Skoldová, Löwenhielmová, Asserholtová.

Česko: Peslarová – Zíková, Tejralová, Herzigová, Horálková, Flachsová, Kolowratová, Zedníková – Polenská, Hymlárová, Křížová – Vanišová, Pejzlová, Studentová – Povová, Přibylová, Lédlová – Manhartová, Bukolská, Neubauerová – Patočková.

Semifinále:

USA - Rusko 9:0 (5:0, 3:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 7. Stacková (M. Lamoureuxová, Bellamyová), 8. J. Lamoureuxová-Davidsonová (Darkangelová, Bozeková), 11. Bozeková (Pankowskiová), 12. Knightová (Bellamyová, M. Lamoureuxová), 20. Dugganová (J. Lamoureuxová-Davidsonová, Bozeková), 26. J. Lamoureuxová-Davidsonová (Knightová, M. Lamoureuxová), 38. Deckerová (Knightová), 40. Stacková (Skarupaová, Carpenterová), 42. Knightová (Deckerová, Steckleinová).

Kanada - Finsko 5:3 (1:1, 1:0, 3:2)

Branky a nahrávky: 13. Spoonerová (Lacquetteová, Poulinová), 38. Agostaová (Spoonerová, Lacquetteová), 46. Spoonerová (Poulinová), 57. Turnbullová (Fortinová), 58. Spoonerová (Poulinová) – 7. Valkamaová, 56. Karvinenová (Väliläová, Nieminenová), 60. Saariová (Savolainenová).

Série o udržení:

Japonsko – Švýcarsko 0:4 (0:1, 0:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 9. Raselliová (Rüeggová, Stalderová), 32. Stiefelová (Hüniová, Stalderová), 33. Stalderová (I. Waidacherová, Hüniová), 60. Hüniová (Stalderová).

Konečný stav série: 0:2. Japonsko sestupuje do divize IA, v TOP divizi ho nahradí Německo.