24.03.2012 | Tereza Velikovská

Češky vstoupily do šampionátu těsnou prohrou s Japonkami

První zápas českého týmu na světovém šampionátu divize I skupiny A byl pro Češky pořádně smolný. I když byly v zápase dvě třetiny lepším týmem, špatný vstup do utkání je stál bodový zisk. Tříbrankovou ztrátu sice stáhly na rozdíl jediného gólu, ten už ale nepřidaly a v lotyšském Ventspilsu prohrály 3:4.
Japonky na české reprezentantky vlétly bez jakéhokoliv respektu a v páté minutě šly díky úspěšné akci Shishiuchiové do vedení. A přesně za minutu navíc přidala druhou branku Ishiuraová. Češky se tak ani nestačily rozkoukat a už musely stahovat dvoubrankové manko. Na snížení sice dosáhla ještě poměrně brzy Nováková, ale soupeřky si vzaly náskok velice rychle zpět. Po gólech kapitánky Hiranové a Osawaové vedly po jedenácti minutách už 4:1.

Trenér Manhart zareagoval výměnou brankářky, Bečevovou vystřídala Lhotská. „Je možné, že to byl impuls, který nám pomohl. První gólmance jsme věřily, góly nebyly její chyba. V ten moment jsme si uvědomily, že bychom se měly zlepšit a zvednout svůj výkon,“ popisovala po utkání obránkyně Kateřina Flachsová. Až v závěru prvního dějství se české hráčky začínaly vzpamatovávat z gólového přídělu, který jim drobné ale aktivní Japonky uštědřily.

„Prvních patnáct minut první třetiny jsme vůbec nehrály náš hokej. Nehrály jsme to, co jsme trénovaly, bohužel jsme Japonky několikrát nechaly, aby nás přečíslily a ujely nám. Šance jsme jim darovaly. Až po obdržených brankách jsme začaly hrát náš hokej a na hře to bylo znát. Zvedly jsme se, ale bohužel už pozdě,“ litovala. „Do první části jsme nastoupili špatně, přestože jsme se na zápas připravovali. Japonky mají smrtící protiútoky, chodí dopředu ve čtyřech. Třikrát jsme si to nepohlídali a doplatili jsme na to,“ mrzelo i trenéra Manharta.

Ve druhé dvacetiminutovce už ale převzal otěže český tým. Nakaokuovou překonala nejprve Manhartová a o několik minut později po nepřehledné situaci v brankovišti i Horálková. To už Češky ztrácely jediný gól a dávaly Japonkám pocítit svou fyzickou převahu. Neúnavně se hnaly za vyrovnáním, ale Nakaokuová se zdála být nepřekonatelná.  

Celou třetí třetinu ji Češky zasypávaly střelami ze všech úhlů, ale japonská gólmanka odolávala. Asiatky už ke konci docházely síly a Češky dvakrát zastavovaly jen za pomoci faulů, ani přesilové hry však Češkám vytoužené vyrovnání nepřinesly. Nepomohla ani závěrečná power-play, a tak odcházely Češky po výborně odehraných dvou třetinách ze svého prvního duelu na šampionátu poraženy.

Už poněkolikáté s houževnatými Japonkami prohrály o gól. „Tenhle problém právě s týmem z Japonska máme už dva tři rok. Naposledy jsme s nimi v listopadu prohrály 1:2, poslední třetinu jsme je stejně jako dnes přestřílely. Jejich formace ale pak začne bránit před brankou a my se tam nemáme jak dostat. Pak nám chybí razance, jít víc do brány, možná i štěstíčko,“ hledala důvody prohry Flachsová.

Ač byly japonské hráčky mnohdy výrazně drobnější, nahrazovaly to rychlostí a obratností. „Mají výhodu, že jsou na ledě rychlejší a hbitější. My ale máme zase svoje výhody, a když je využíváme, tak jsme lepším týmem. Ačkoliv ale Japonky působí, že jsou malé, jsou velmi silný tým,“ vyvrátila Flachsová dojem, že by malé Japonky nedokázaly hrát tvrdě.

Druhý zápas čeká Češky v pondělí, kdy se střetnou s Norkami. „Norky jsou úplně jiný soupeř, hrají silový hokej. Holky jsme dnes pochválili, doufám, že jsme si to vybrali a od dalšího utkání to bude lepší,“ doufá Manhart. A co hráčky do té doby čeká? „Kdo bude chtít, může jít na masáž, proběhne regenerace. Ráno bude volný trénink a potom už stoprocentní příprava na zápas s Norkami, kde máme jasný cíl, výhru,“ burcuje Flachsová.

Norské favoritky si poradily s Rakušankami, domácí Lotyšky svedly souboj s Kazachstánem

V úvodním utkání šampionátu změřily síly Norky a Rakušanky. V první třetině ještě rakouské hráčky držely se Seveřankami krok a dokonce šly jako první do vedení, Norky ale dokázaly vývoj zápasu zvrátit dvěma brankami během pouhých 19 vteřin. A ve druhé dvacetiminutovce už se norský brankostroj rozjel naplno. Rakušanky nestíhaly a inkasovaly další čtyři góly.

Šestý puk za zády už byl příliš na rakouskou gólmanku Geyerovou, která přepustila své místo Marchhartové. Ta svůj tým držela, i když je třeba přiznat, že i díky nedisciplinovanosti Norek, které neustále okupovaly trestnou lavici. Svůj vysoký náskok ale držely, Smestadová kapitulovala už pouze jednou. Seveřanky nakonec outsiderky z Rakouska porazily 7:2 a připsaly si první vítězství.

Domácí hokejistky vstoupily do mistrovství soubojem s Kazaškami. Po první třetině sice lotyšské hráčky vedly, ale Kazašky dokázaly v té druhé vývoj utkání zvrátit. Hlasité domácí publikum nakonec hráčky dohnalo k remíze a rozhodovat se muselo až v samostatných nájezdech. Ty zvládly lépe domácí Lotyšky.

Galerie