05.05.2013 | David Jahoda, Zdeněk Plánka

Český tým podruhé prohrál, stal se další obětí švýcarského kata

S t o c k h o l m - Český tým si výrazně zkomplikoval svoji situaci na letošním mistrovství světa. V rámci základní skupiny A totiž podruhé za sebou prohrál, Tentokrát podlehl rozjetým Švýcarům. Postup do čtvrtfinále už tak nemusí být pro bronzový tým z loňského šampionátu zdaleka jistotou. Potíže měli i sobotní přemožitelé českého týmu Švédové. Museli otáčet duel s Běloruskem a nakonec zvítězili těsně 2:1. Ve skupině B v Helsinkách šlo vše dle předpokladů. Své zápasy vyhráli Finové i Slováci.

Rozjeté Švýcary nezastavil ani český tým

Mužstvo Aloise Hadamczika mělo v kůži dva dny starou porážku od domácího Švédska, zato hokejisté ze země helvetského kříže byli posilnění vítězstvím nad Kanadou. Prvních deset minut drželi taktovku hry v rukou čeští hokejisté, jenže brankář Berra nemusel čelit žádné vážnější příležitosti. Švýcaři dostali ke konci první třetiny výhodu přesilové hry, tu přímočarou akcí zužitkoval Andres Ambühl, který poslal svůj tým do vedení.

Švýcarsko zařadilo na začátku druhého dějství ještě vyšší stupeň. Po gólu Nina Niederreitera, který využil zmatku před brankou, ztrácel český národní tým dva góly. Od třicáté minuty se ale začal obraz hry měnit a na listinu střelců se po zásluze zapsali také Češi. Početní výhodu zužitkoval razantní střelou z levého kruhu Jiří Hudler. Těsně před druhou sirénou dokázal tentýž hráč vyrovnat, když nadvakrát přehodil Berrův beton. „Dokázali jsme se za stavu 0:2 zvednout a vyrovnat. Soupeře jsme v tu chvíli přehrávali,“ konstatoval kapitán české reprezentace Jiří Novotný.

Výkon českého mančaftu měl stoupající tendenci i ve třetí dvacetiminutovce, jenže koncovka dělala partě kapitána Novotného značné potíže. Paradoxně však udeřili svěřenci kouče Seana Simpsona. Vránovu nedůslednost u své klece potrestal rychlým zasunutím k tyčce Simon Moser. Česká republika ale i nadále bušila do švýcarských vrat, ovšem jako blesk z čistého nebe udeřil zase její soupeř, když z kontru skóroval Bodenmann. Tečku za tříbodovým vítězstvím Švýcarů dal brankou do prázdné české klece Reto Suri. „Takový je hokej. Někdy do protivníka bušíte, ale gól nedáte. Druhý tým potom dvakrát ujede a dvakrát skóruje. Ovšem na to se nemůžeme vymlouvat, Švýcaři vyhráli a hotovo,“ smutnil po konci zápasu Novotný.

Švýcarsko – Česko 5:2 (1:0, 1:2, 3:0) Branky a nahrávky: 18. Ambühl (Gardner, Josi), 27. Niederreiter (Moser, Plüss), 46. Moser (Plüss), 54. Bodenmann (Hollenstein, Cunti), 60. Suri (Walker, Vauclair) – 34. Hudler (Tlustý, Voráček), 40. Hudler (Irgl).
 Rozhodčí: Croft (USA), Ronn (FIN) – Suominen (FIN), Woodworth (USA). Vyloučení: 3:2. Využití: 1:1. Diváci: 3 537.

Sestavy:
Švýcarsko: Berra – Vauclair, Seger, Blindenbacher, Furrer, Von Gunten, Josi, Blum, Grossmann – Niederreiter, Plüss, Moser – Cunti, Bodenmann, Hollenstein – Ambühl, Suri, Gardner – Trachsler, Bieber, Walker.
Česko: Salák – Z. Michálek, Šmíd, Hejda, Nakládal, Čáslava, Kutlák – Tlustý, Hudler, Voráček – Fleischmann, Vrbata, Hanzal – Kovář, Tenkrát, Hertl – Hubáček, Novotný, Irgl – Vrána.

Záborský spasil Slovensko proti nepříjemnému Německu

Slovensko muselo rozdýchávat předchozí porážku s Finskem, byť bylo lepším týmem. Náladu si chtěli svěřenci Vladimíra Vůjtka spravit proti Německu. Čekala je však pořádná lopota. Už v páté minutě totiž prohrávali. Ölvecký sice mohl v závěru první části vyrovnat, spokojeněji však do kabiny odcházeli hosté. Ölvecký byl nadále aktivní, skóre však srovnal až jeho spoluhráč Bližňák.

Zajímavou zápletku tak musela vyřešit až závěrečná třetina. V ní získal zpět vedení na svou stranu tým kanadského trenéra Cortiny. Slovensko ovšem odpovědělo na gól Kinka velmi rychle díky Záborskému a přiblížit třem bodům je mohl Sekera, jenž však trefil pouze tyč. Kýžený vítězný gól tak přišel v 53. minutě opět z hole Záborského, který se stal hrdinou utkání.

Německo - Slovensko 2:3 (1:0, 0:1, 1:2) Branky a nahrávky: 5. M. Wolf (N. Goc, Gogulla), 44. Kink (Tripp, Kohl) - 34. Bližňák (Sersen), 46. Záborský (Mihálik, Kukumberg), 53. Záborský (Miklík, Kukumberg).

Sestavy:
Německo: Zepp - Ehrhoff, Hördler, N. Goc, M. Müller, Baxmann, Ankert, Kohl - Rankel, M. Goc, Schütz - M. Wolf, Ullmann, Gogulla - Tripp, Kink, Y. Seidenberg - Mauer, Hager, Greilinger - Noebels.
Slovensko: Staňa - Mezei, Sekera, Sersen, Ďaloga, Vydarený, Jurčina, Mihálik - Kopecký, Bližňák, Radivojevič - Šatan, Stümpel, Hudáček - Miklík, Kukumberg, Záborský - Bartek, Ölvecký, Surový.

Finové pokračují bez prohry, poradili si i s Francií

Role před zápasem byly jasně rozdány. Domácí favorit z Finska neměl mít s Francií sebemenší problémy. Nakonec to však procházka růžovým sadem nebyla. Finové se museli v první třetině vypořádat s tuhým odporem soupeře a dokázali ho zlomit až gólem Pesonena z přesilovky čtyři na tři a poté další rychlou brankou Aaltonena. Definitivně mohl uklidnit Finy Kontiola, ale netrefil prázdnou bránu a další gól na turnaji do sbírky nepřidal. To byla možnost pro Francii, aby ještě utkání zdramatizovala. 

A také se tak stalo. Galský kohout snížil na začátku závěrečné třetiny na rozdíl pouhého gólu a Fini se o výhru ještě museli strachovat. Francouzi ve 48. minutě vystřídali brankáře a místo Lhenryho se postavil do brány Hardy. K jeho smůle půl minuty po pobytu v brankovišti inkasoval. Da Costa pak svoji neproměněnou šancí v závěru utkání už další drama nepřichystal.

Finsko - Francie 3:1 (0:0, 2:0, 1:1) Branky a nahrávky: 35. Pesonen (Aaltonen, Kontiola), 36. Aaltonen (Kontiola, Hietanen), 49. Viitaluoma (Väänänen, Pihlström) - 41. Bellemare (S. Treille, Fleury).

Sestavy:
Finsko: Ortio - Lepistö, Hietanen, Laakso, Mäntylä, Väänänen, Jalasvaara, Kukkonen, Melart - Pesonen, Kontiola, Aaltonen - Salminen, Korpikoski, Viitaluoma - Savinainen, Koskiranta, Pihlström - Hagman, Hytönen, Haataja.
Francie: Lhenry (48. Hardy) - Manavian, Auvitu, Bachet, Hecquefeuille, Janil, Besch, Moisand - Y. Treille, Guttig, Desrosiers - Fleury, Bellemare, S. Treille - B. Henderson, Roussel, T. Da Costa - Bozon, Raux, Bertrand - Ritz.

Švédi měli namále, ale duel s Bělorusy nakonec zvládli

Domácí začali utkání velice aktivně, ale svůj tlak nepřetavili ve vedoucí gól, a tak se začali ozývat Bělorusové. Ti dělali Třem korunkám problémy hlavně rychlými protiútoky, jeden z nich využil Kolcov a poslal outsidera do vedení. Výběr Andreje Skabelky navíc soupeře v první třetině dokonce přestřílel. Švédové chtěli tento fakt napravit a vrhli se do prostředního dějství velmi aktivně s vidinou brzkého vyrovnání. Srovnání skóre se nakonec dočkali ve 26. minutě. Gól Lindberga však muselo potvrdit až video. 

Přemožitel českého týmu ze sobotního zápasu ovšem mohl znovu prohrávat. Soupeři nabídl v závěrečné třetině tři přesilovky a v nich zazvonila za brankářem Enrothem dvakrát tyč. Domácí tým vysvobodil až Pettersson, který vymetl povedenou střelou šibenici běloruské branky. Švédi tak mají v tabulce šest bodů a jsou na třetím místě.

Švédsko - Bělorusko 2:1 (0:1, 1:0, 1:0) Branky a nahrávky: 26. Lindberg (S. Kronwall), 52. Pettersson (Lundqvist) - 18. Kolcov (Goroško). 

Sestavy:
Švédsko: Enroth - Fälth, S. Kronwall, E. Gustafsson, Tallinder, Granberg, Fransson - Axelsson, Persson, L. Eriksson - S. Hjalmarsson, Lundqvist, Jämtin - Danielsson, Järnkrok, Thörnberg - J. Ericsson, Lindberg, Landeskog - Pettersson.
Bělorusko: Milčakov - Černook, Kaznaděj, Graborenko, Filičkin, Šinkevič, Goroško, Maslenikov - Kulakov, Kitarov, Meleško - Ugarov, Kovyršin, Kolcov - Stefanovič, Stas, Jefimenko - Andrjuščenko, Demkov, Kislyj.